Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΒΙΝΤΕΟ-Πλησιάζει η αποκάλυψη του μυστικού της Αμφίπολης

ΒΙΝΤΕΟ-Πλησιάζει η αποκάλυψη του μυστικού της Αμφίπολης
Όσο περνούν οι ημέρες, τα σενάρια φουντώνουν για το ποιος είναι ο ένοικος του τάφου, ενώ τα ευρήματα στην Αμφίπολη έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Οι ανακαλύψεις στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης κάνουν το γύρο του κόσμου, καθημερινά, με εκτενείς αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ. Οι δύο εξαιρετικής τέχνης Καρυάτιδες από μάρμαρο Θάσου βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ανά την υφήλιο. Internations Business Times, Xinhuanet, Toronto Sun, ABC news, Deutsche Welle, CTV news, Irish Times, Telegraph, Guardian, Business Insider, Sydney Morning Herald, China Topix, Bangkok Post και πολλά άλλα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καλύπτουν το μεγάλο αυτό γεγονός με συνεχείς ενημερώσεις.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, μόνο θεωρίες έχουν αναπτυχθεί για το ποιος βρίσκεται στον τάφο και κανείς δεν μπορεί να δώσει μία σαφέστατη απάντηση. Μία σημαντική μερίδα αρχαιολόγων εκτιμά πως το ταφικό μνημείο ανήκει σε κάποιο άμεσο συγγενή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από την άλλη πλευρά, ο επίτιμος καθηγητής αρχαιολογίας, Στέφαν Μίλερ, έχει μία διαφορετική άποψη για τον ένοικο του τάφου στην Αμφίπολη. Ο κ. Μίλερ απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι θαμμένος στον τάφο ο Μέγας Αλεξάνδρος, μιλώντας πρόσφατα στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Ο κ. Μίλερ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο τάφος της Αμφίπολης δεν είναι τυπικός μακεδονικός τάφος. «Πιστεύω ότι ανήκει σε κάποια οικογένεια και έθαψαν κατά γενιά όλους τους προγόνους τους», εκτίμησε ο ίδιος.


Πάντως, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τασούλας, ερωτηθείς για φήμες που κυκλοφόρησαν για νέα ευρήματα στην ανασκαφή του λόφου Καστά στην Αμφίπολη, τις διέψευσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Το ΥΠΠΟΑ και μόνον ενημερώνει τακτικά για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στο λόφο Καστά από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Έγκαιρα και υπεύθυνα πληροφορούμε για κάθε εύρημα που βρίσκεται και για την κατάστασή του. Αντιλαμβάνεσθε συνεπώς ότι ενημερώνουμε για ό,τι βρίσκουμε.  Δεν γίνεται να ενημερώνουμε και για ό,τι δεν βρίσκουμε!».
Τα νέα ευρήματα στο ταφικό μνημείο στην Αμφίπολη είναι τρία κομμάτια μαρμάρινου επιστύλιου που φέρουν ίχνη μπλε και κόκκινου χρώματος, τα οποία μεταφέρθηκαν κάτω από αυστηρά αστυνομικά μέτρα στο αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνει ότι στον προθάλαμο του τάφου υπάρχουν και άλλα επιστύλια που σώζονται χωρίς φθορές, ενώ διέψευσε τις πληροφορίες που ήθελαν να έχουν βρεθεί επιγραφές στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, με αφαίρεση των χωμάτων και της άμμου από τον τρίτο, αλλά και από το δεύτερο θάλαμο, συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες στον τάφο της Αμφίπολης.
Στο δεύτερο θάλαμο οι αρχαιολόγοι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Έθνος», έχουν απομακρύνει χώματα σε ένα ύψος σχεδόν τριών μέτρων κατω από το θόλο, ενώ, ταυτόχρονα, αφαιρούν χώματα και από τον τρίτο θάλαμο με ταυτόχρονη υπσοστύλωση και αντιστήριξη του μνημείου γίνεται, προκειμένου να υπάρχει εξισορρόπηση των πιέσεων και να διασφαλίζεται η στατική του επάρκεια.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η είσοδος των αρχαιολόγων στο δεύτερο θάλαμο γίνεται από την οπή του διαφραγματικού τοίχου στο πάνω τμήμα αριστερά, ενώ το ίδιο θα επιχειρηθεί και για την είσοδο στον τρίτο θάλαμο. Μάλιστα, γι' αυτό έχει ήδη αφαιρεθεί μία επιπλέον λίθος, που δεν δημιουργεί στατικό πρόβλημα, ώστε να βοηθηθεί η είσοδος των αρχαιολόγων και των εργατών.
Πάντως, οι εργασίες για την αφαίρεση των χωμάτων έχουν επιβραδυνθεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, καθώς η ανασκαφή βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη φάση. Τα χώματα αφαιρούνται μόνο με τα χέρια των εργατών και μεταφέρονται με «ζεμπίλια». Στη συνέχεια, τοποθετούνται πάνω σε ταινιόδρομο και καταλήγουν σε κόσκινο. Τα κομμάτια που συγκεντρώνονται ταυτοποιούνται από τους συντηρητές. Έτσι, ελπίζουν και ότι θα βρουν και τα κομμάτια που λείπουν από τις Καρυάτιδες.
 enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου