Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Είπαν οι 7 σοφοί




ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
(Μεγάλος Πολιτικός της Πριήνης)
Άκουγε πολλά, μίλα την ώρα που πρέπει . Άνθρωπο που δεν αξίζει μην τον εγκωμιάζεις, επειδή είναι πλούσιος .


Να επιχειρείς κάτι έπειτα από ώριμη σκέψη, ώστε, όταν το ξεκινάς να το συνεχίζεις με σιγουριά . Να μάθεις και ύστερα να ενεργήσεις . Άριστη δημοκρατία υπάρχει εκεί όπου οι πάντες φοβούνται το νόμο σαν νά 'ταν τύραννος . Στα νιάτα σου να αποχτήσεις καλή οικονομική κατάσταση και στα γηρατειά σου σοφία. Μήτε υπερβολικά απονήρευτος να είσαι, μήτε δόλιος . Να μη σου αρέσει να παίρνεις βιαστικά το λόγο, μήπως πέσεις σε λάθη και τότε δυσάρεστο επακόλουθο θα είναι η μεταμέλεια . Αυτό που κάνεις, να το έχεις σοβαρά στο νου σου . Πάρε με την πειθώ, όχι χρησιμοποιώντας βία .








ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ  
(Ο Αρχαιότερος των Φιλοσόφων 640-548 πχ
Η έλλειψη απασχόλησης φέρνει την πλήξη . Να μην είσαι αργόσχολος, ακόμα κι αν έχεις πλούτη . Βαρύ φορτίο η αμορφωσιά . »Εγγυήθηκες? Η συμφορά σε παραμονεύει . Είναι πολύ μεγάλη χαρά να αποχτήσεις ό, τι λαχταράει η ψυχή σου . Ό, τι κακό συμβαίνει στο σπίτι σου μην το κοινολογείς . Μη βαριέσαι να λες έναν καλό λόγο στους γονείς σου . Άριστη δημοκρατία είναι εκείνη που δεν έχει ούτε πολύ πλούσιους πολίτες ούτε πολύ φτωχούς . Να ρυθμίζεις τις πράξεις σου σύμφωνα με το μέτρο . Μην έχεις εμπιστοσύνη σε όλους . Μη μιμείσαι τα ελαττώματα του πατέρα σου . Μην αποχτάς τα πλούτη σου με ανέντιμον τρόπον . Μη στολίζεις την εξωτερική σου εμφάνιση, αλλά να έχεις ωραίες ενασχολήσεις . Όποιες περιποιήσεις θα προσφέρεις στους γονείς σου, να περιμένεις ότι παρόμοιες θα δεχτείς κι εσύ από τα παιδιά σου στα γηρατειά σου . Καλύτερα να σε φθονούν παρά να σε λυπούνται . Τους φίλους σου να τους θυμάσαι όχι μόνον όταν είναι κοντά σου, αλλά κι όταν είναι μακριά . Δύσκολο να αποχτήσει ο άνθρωπος αυτογνωσία .

















ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ Ο ΛΙΝΔΙΟΣ
(Μεγάλος Πολιτικός και Τύραννος της Λίνδου)
Τίποτε να μην κάνεις με καταναγκασμό . Παντρέψου γυναίκα της σειράς σου, γιατί, αν πάρεις από αρχοντικό σόι, θα αποχτήσεις αφεντικά, όχι συγγενείς . Να έχεις γλώσσα που να εκφράζει αισιοδοξία ή που να ευχαριστεί όποιον σ 'ακούει . Να συγκρατείς τη γλώσσα σου . Αν είσαι πλούσιος, να μη μεγαλοπιάνεσαι, κι αν είσαι φτωχός, να μην εξευτελίζεσαι . Να διαλύεις τις εχθρότητες . Άριστη δημοκρατία υπάρχει εκεί όπου οι πολιτικοί φοβούνται περισσότερο την επίκριση παρά το νόμο. Το μέτρο είναι άριστο . Μη διασκεδάζεις μέ κάποιον που κοροϊδεύει άλλους, επειδή θα σε αντιπαθήσουν εκείνοι εις βάρος των οποίων λέγονται τα σκώμματα . Τον πατέρα σου πρέπει να τον σέβεσαι . Δίνε στους συμπολίτες σου τις καλύτερες συμβουλές . Να αποχτήσουμε πολλές γνώσεις παρά να μείνουμε στην αμάθεια . Μάθε να υπομένεις με γενναιότητα τις αντιξοότητες . Να μορφώνεις τα παιδιά σου . Πρέπει να ακούμε τους άλλους με προσοχή και όχι να είμαστε πολυλογάδες .















ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ Ο ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ
(Μεγάλος πολιτικός και Τύραννος της Κορίνθου (668-587 πχ
Οι ηδονές είναι θνητές, οι αρετές αθάνατες . Η δημοκρατία είναι καλύτερο πολίτευμα από την τυραννίδα . Τον καιρό της ευτυχίας σου να είσαι σεμνός και στις ατυχίες σου να διατηρείς την αξιοπρέπειά σου . Τη δυστυχία σου κρύβε την, για να μη δώσεις χαρά στους εχθρούς σου . Όσο ζεις, να σε επαινούν, κι όταν πεθάνεις, να σε μακαρίζουν . Ωραίο πράγμα η ησυχία . Μην κοινολογείς απόρρητες συνομιλίες . Να μελετάς τα πάντα . Όχι μόνο να τιμωρείς τους ενόχους, αλλά και να εμποδίζεις εκείνους που πρόκειται να κάνουν κακό . Να προετοιμάζεις τον εαυτό σου, ώστε να γίνεις αντάξιος των γονέων σου . Για τους φίλους να είσαι πάντα ο ίδιος, είτε ευτυχούν είτε δυστυχούν .











ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
(Μεγάλος Πολιτικός και αιρετός τύραννος της Λέσβου 650-570 πχ).
Με την ανάγκη δεν τα βάζουν ούτε οι θεοί . Η δίψα τού κέρδους δε σβήνει . Τον κακότυχο μην τον μέμφεσαι, γιατί τέτοιες πράξεις η θεία δίκη τις τιμωρεί . Ο τρόπος άσκησης της εξουσίας φανερώνει το χαρακτήρα τού ανθρώπου . Να ξεχωρίζεις την ευκαιρία . Δύσκολο να προβλέψουμε το μέλλον, μόνον ό, τι έγινε είναι βέβαιο . Μάθε να διακρίνεις τις ευκαιρίες . Το χειρότερο από τα άγρια ​​θηρία είναι ο τύραννος κι από τα ήμερα ο εγκωμιαστής. Άριστη είναι η δημοκρατία εκεί όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα να καταλαμβάνουν την εξουσία ανέντιμα άτομα . Ό, τι σκέπτεσαι να κάνεις, μην το λες, γιατί, αν δεν τα καταφέρεις, θα σε περιγελάνε . Όσα προκαλούν την οργή ​​σου όταν τα κάνει ο διπλανός σου, εσύ να μην τα κάνεις . Ό, τι σου εμπιστεύτηκαν, δώσ 'το πίσω . Στη στεριά μπορείς να εμπιστεύεσαι, η θάλασα είναι άπιστη . Μήν κακολογείς το φίλο σου ούτε να εγκωμιάζεις τον εχθρό σου, γιατί κάτι τέτοια φανερώνουν επιπολαιότητα . Δύσκολο να 'ναι ο άνθρωπος καλός .















ΣΟΛΩΝ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ
(Μεγάλος πολιτικός και νομοθέτης, 640-560 πχ).
Τα κράτη τότε κυβερνώνται πολύ καλά, όταν οι πολίτες πειθαρχούν στους άρχοντες και οι άρχοντες στους νόμους.
Όταν μάθεις να κυβερνιέσαι, θα ξέρεις να κυβερνάς . Να σωπαίνεις κι όταν ξέρεις . Όταν αξιώνεις από τους άλλους να αναγνωρίζουν τις ευθύνες τους, να αναλαμβάνεις κι εσύ ο ίδιος τις δικές σου . Να αποφεύγεις κάτι ευχάριστο, που αργότερα προξενεί λύπη . Μακριά από κάθε υπερβολή . Μη συναναστρέφεσαι ανήθικα άτομα. Να μην ψευδολογείς, αλλά να λες την αλήθεια . Έχε τη λογική οδηγό στη ζωή σου . Μή μιλάς για κάτι που δεν το είδες . Να δίνεις στους συμπολίτες σου όχι τις πιο ευχάριστες συμβουλές, αλλά τις πιο ορθές. Να βγάζεις συμπεράσματα για τα άγνωστα έχοντας υπόψη σου τα γνωστά . Να μελετάς όσα αξίζουν . Να είσαι μειλίχιος με τους δικούς σου . Να τιμάς τους φίλους σου . Να μη δημιουργείς γρήγορα φιλίες, αλλά όσους φίλους αποχτήσεις, να μην τους απορρίπτεις σε λίγο .















ΧΙΛΩΝ Ο ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΣ
(Μεγάλος Πολιτικός και νομοθέτης της Σπάρτης)
Η τελετή τού γάμου σου να είναι απλή . Να αποχτήσεις αυτογνωσία . Στα συμπόσια των φίλων σου μη βιάζεσαι να παρευρεθείς, στις ατυχίες τους όμως να τρέχεις αμέσως . Να προτιμήσεις μάλλον να υποστείς μια ζημιά παρά να έχεις ανέντιμο κέρδος γιατί το πρώτο θα σε στενοχωρήσει μία φορά, το άλλο θα είναι πηγή διαρκούς στενοχώριας . Η γλώσσα σου να μην τρέχει πριν από τη σκέψη σου . Να συγκρατείς το θυμό σου. Να μην επιθυμείς αδύνατα πράγματα . Μην κακολογείς τους διπλανούς σου ειδεμή θ 'ακούσεις πράγματα που θα σε στενοχωρήσουν . Να πειθαρχεrς στους νόμους . Σαν πίνεις, πρόσεχε να μη λες πολλά, επειδή θα σου ξεφύγουν και πράγματα που δεν πρέπει να λέγονται . Να σέβεσαι τον μεγαλύτερό σου . Άριστο είναι εκείνο το πολίτευμα όπου οι πολίτες πειθαρχούν υπερβολικά στους νόμους και ελάχιστη σημασία δίνουν σ 'αυτά που τους λένε οι ρήτορες . Να αποστρέφεσαι εκείνον που παρακολουθεί με περιέργεια τις ξένες υποθέσεις . Τον πεθαμένον να τον καλοτυχίζεις . Τον κακότυχο μην τον περιγελάς .













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου