Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Αρχίζουν οι εκδηλώσεις Μνήμης για το Oλοκαύτωμα του Χορτιάτη








Με λαμπρότητα και επισημότητα ξεκινούν αύριο Κυριακή 31 Αυγούστου οι εκδηλώσεις που διοργανώνει και φέτος ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη στη μνήμη των 149 θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη.

Εβδομήντα χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα της 2ης Σεπτεμβρίου του 1944, ο δήμος μας μαζί με ολόκληρη την τοπική κοινωνία τιμούν τους ήρωες της ναζιστικής θηριωδίας, δίνοντας την υπόσχεση η φρίκη του πολέμου και να μη συμβεί «ποτέ ξανά» σε καμιά γενιά Ελλήνων.
Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει την Κυριακή το απόγευμα στις 7.30, με την 11η Ποδηλατοδρομία Ειρήνης με σημείο εκκίνησης την διασταύρωση Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου και τερματισμό την είσοδο του μαρτυρικού χωριού μας.
Την ίδια ημέρα στις 8 το απόγευμα στην αίθουσα Ιωάννης Μανωλεδάκης θα γίνει η παρουσίαση του ειδικού λευκώματος που ετοίμασε ο δήμος μας, με τίτλο «70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη». Η έκδοση έγινε σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ και περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αλλά και αποσπάσματα από παλιότερες ομιλίες που έκαναν στο Χορτιάτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος, η ιστορικός και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και ο αείμνηστος πανεπιστημιακός καθηγητής Ιωάννης Μανωλεδάκης.
Οι φετινές εκδηλώσεις θα συνεχισθούν τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγεμα με την Επιμνημόσυνη Δέηση στον τόπο του μαρτυρίου, τη συνεδρίαση του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος και την συναυλία της ορχήστρας του Σταύρου Κουγιουμτζή στο Πέτρινο Γυμνάσιο του Χορτιάτη. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και το Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό Τρισάγιο στο Μνημείο των Θυμάτων. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος, δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς.
Σε μήνυμα του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τονίζει «Η ιστορία του Ολοκαυτώματος δε θα σβήσει ποτέ από τη μνήμη μας. Θα βρισκόμαστε εδώ στον Χορτιάτη κάθε χρόνο μέχρι την τελευταία μας ανάσα εμείς και κάθε επόμενη γενιά για να τιμούμε τους δικούς μας ήρωες. Είναι χρέος μας να μεταφέρουμε την ιστορία όπως γράφτηκε. Είναι ευθύνη μας να αγωνιστούμε για την δικαίωση όσων χάθηκαν αλλά και όσων έμειναν μέσα στα συντρίμμια και την απόγνωση. Είναι υποχρέωσή μας να εργαστούμε για να μην γνωρίσει ο τόπος μας ποτέ ξανά τη φρίκη του πολέμου. Τα 70 χρόνια του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη συνοδεύονται φέτος από ένα επετειακό λεύκωμα που δημιούργησε ο δήμος μας σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ τα οποία και ευχαριστώ, γιατί μαζί εργαστήκαμε για αυτό το σπουδαίο έργο, για ένα λεύκωμα που απεικονίζει την ζωντανή μας ιστορία που θα έπρεπε να βρίσκεται εδώ και χρόνια στα σχολικά βιβλία των παιδιών μας.»
Αναλυτικά το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων περιλαμβάνει:
Την Κυριακή 31 Αυγούστου 2014
7:30 μ.μ. «11η Ποδηλατοδρομία Ειρήνης»
Αφετηρία: Διασταύρωση Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου.
Τερματισμός : Είσοδος Χορτιάτη.
8:00 μ.μ. Αίθουσα "Ιωάννης Μανωλεδάκης" Χορτιάτης.
Παρουσίαση επετειακού Λευκώματος εκδόσεων των ΕΛ.ΤΑ.
"70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη 1944-2014"
Την Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014
7:00 μ.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση στον τόπο του Μαρτυρίου
«Φούρνος Γκουραμάνη»
8:00 μ.μ. Αίθουσα "Ιωάννης Μανωλεδάκης" Χορτιάτη.
Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου Δικτύου Μαρτυρικών
Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας.
9:00 μ.μ. Πέτρινο Γυμνάσιο Χορτιάτη.
Συναυλία με την ορχήστρα του Σταύρου Κουγιουμτζή
Δ/νση: Κώστας Ματσίγκος.
Τραγουδούν: Μαρία Κουγιουμτζή – Ανδρέας Καρακότας
Μιχάλης Παπαζήσης.
Συμμετέχει το 3ο Γυμνάσιο Χορτιάτη.
Την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014
7:30 π.μ. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του
Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως
κ.κ. Βαρνάβα.
10:15π.μ. Πέρας υποδοχής προσκεκλημένων στην πρώην
Κοινότητα Χορτιάτη.
10:30 π.μ. Τέλεση 70ου Αρχιερατικού Μνημόσυνου στον Ιερό Ναό
Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη
Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα.
11:00 π.μ. Μετάβαση στο Μνημείο Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό Τρισάγιο.
11:15 π.μ. Κεντρική ομιλία από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων και
Πρόεδρο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της
Ελλάδας κ. Λαζουρά Γεώργιο.
11:30 π.μ. Προσκλητήριο Νεκρών. Καταθέσεις στεφάνων.
12:00 μ.μ. Ενός λεπτού σιγή.
12:01 μ.μ. Εθνικός Ύμνος. Πέρας Τελετής. Δεξίωση
.
thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου