Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Οι Κινέζοι πεθαίνουν από δουλειά, οι Αμερικανοί από παχυσαρκία


Οι Κινέζοι πεθαίνουν από δουλειά, οι Αμερικανοί από παχυσαρκία










Μπορεί ο ένας στους τρεις Ελληνες να είναι χωρίς εργασία, όμως οι υπόλοιποι δύο εργάζονται πολύ σκληρά αφού, όπως απέδειξε πρόσφατη μελέτη, οι Ελληνες και οι Ρουμάνοι είναι οι πλέον καταπονούμενοι εργασιακά στην Ευρώπη.
 

Ομως το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία και την ίδια τη ζωή τους μπορούμε ίσως να αντιληφθούμε καλύτερα αν κοιτάξουμε ακόμη μία πιο ακραία εκδοχή σκληρής εργασίας, όπως είναι αυτή της Κίνας, όπου 600.000 εργαζόμενοι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της υπερεργασίας που καταβάλλουν.

Πράγματι, σύμφωνα με το China Youth Daily και το China Radio, η Κίνα αντιμετωπίζει μία επιδημία υπερβολικής εργασίας που πλήττει νέους και ηλικιωμένους με συνέπεια κάθε χρόνο να πεθαίνουν γι' αυτό το λόγο 600.000 εργαζόμενοι (China Youth Daily) ή κατά άλλη εκτίμηση 1.600 ημερησίως (China Radio).

Βεβαίως, η Κίνα δεν είναι η πρώτη χώρα στην οποία η υπερβολική εργασία σκοτώνει. Η Ιαπωνία είναι που πριν από δεκαετίες πρώτη καθιέρωσε τον όρο karoshi (θάνατος από εργασία) στον οποίο περιλαμβάνονται θάνατοι από εμφράγματα, εγκεφαλικά ή άλλες απότομες αιτίες που σχετίζονται με τις απαιτήσεις των χώρων εργασίας. Επειδή η αιτιακή σχέση του συνδεόμενου με την εργασία άγχους δεν είναι προφανής, ο υπολογισμός των σχετικών θανάτων μπορεί να είναι υποκειμενικός και δύσκολος να μετρηθεί.

Η Ιαπωνία ψήφισε νόμο στις 20 Ιουνίου για την προώθηση υποστηρικτικών κέντρων βοήθειας στις επιχειρήσεις και αποτρεπτικών προγραμμάτων καθώς κι επιπλέον έρευνας για το karoshi. Το 2012 η κυβέρνηση αποζημίωσε 813 οικογένειες που μπόρεσαν να αποδείξουν τη σχέση μεταξύ υπερεργασίας, ασθένειας και θανάτου, περιλαμβανομένων 93 αυτοκτονιών. Ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ υψηλότερος. Οι αστυνομικές αρχές της χώρας αναφέρουν 2.000 αυτοκτονίες το 2013 που συνδέονται με την υπερεργασία, ενώ οι βουλευτές ανέφεραν από το 2009 περίπου 10.000 θανάτους εξαιτίας της υπερεργασίας.

Ωστόσο, στην Κίνα οι σχετικοί θάνατοι εκτινάχθηκαν στα ύψη προκαλώντας ανησυχίες όσο κι άλλοι φυσικοί ή ψυχικοί κίνδυνοι. Η ισορροπία εργασίας-ζωής διαταράσσεται σε μία κοινωνία που συνδυάζει τη σύγχρονη επιδίωξη πλουτισμού με την παραδοσιακή πίστη πως η κοινότητα είναι υπεράνω του ατόμου, εξηγεί ο καθηγητής εργασιακών σχέσεων Yang Heqing του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Πεκίνου. Από έρευνες που έκανε, δε, διαπίστωσε πως το 60% των εργαζομένων διαμαρτύρεται πως ξεπερνά το νόμιμο όριο των 2 ωρών υπερεργασίας ημερησίως.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στην Ασία, στις ΗΠΑ 300.000 πολίτες πεθαίνουν κάθε χρόνο από παχυσαρκία (πηγή ΝΙΗ). Δύο άκρως διαφορετικοί κόσμοι. 
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου