Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014

Γιατί αν ο αστεροειδής "1950 DA" πέσει πάνω στη Γη το 2880 θα εξαφανίσει κάθε ίχνος ζωής - Τι ακριβώς θα συμβεί


Νέα ημερομηνία για το... τέλος του κόσμου, κατά τους επιστήμονες είναι πλέον η 16η Μαρτίου του 2880. Την ημέρα εκείνη, είναι πολύ πιθανό ο αστεροειδής «1950 DA» να πέσει πάνω στη Γη, εξαφανίζοντας τον πλανήτη μας. Μάλιστα οι πιθανότητες που δίνουν δεν είναι καθόλου λίγες: 1 στις 300.

Γιατί πιστεύουν ότι ο συγκεκριμένος αστεροειδής είναι ικανός να καταστρέψει τη Γη
Ο συγκεκριμένος αστεροειδής περιστρέφεται με τεράστια ταχύτητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιστήμονες λένε πως αν έβαζε κανείς έναν αστροναύτη επάνω στην επιφάνεια του 1950 DA, τότε αυτός θα εκτοξευόταν στο διάστημα λόγω της ταχύτητας της περιστροφής.
Συγκεκριμένα, ο εν λόγω αστεροειδής, αντίθετα με όλους τους άλλους που αποτελούνται από κομμάτια πέτρας τα οποία παραμένουν «κολλημένα» το ένα με το άλλο λόγω βαρύτητας, παραμένει στέρεος με την εφαρμογή αντίθετων δυνάμεων.
Τι θα προκαλέσει η σύγκρουσή του με τη Γη
Τυχόν πρόσκρουση του 1950 DA στη Γη με ταχύτητα μεγαλύτερη των 61.000 χλμ./ώρα θα ήταν ικανή να προκαλέσει μια έκρηξη έντασης ίσης με αυτή 44.800 μεγατόνων ΤΝΤ. Αμέσως μετά θα προκαλούνταν τσουνάμι και θα άλλαζε το κλίμα στην υφήλιο εξαφανίζοντας κάθε ίχνος ανθρώπινης ζωής.
Και όμως υπάρχει λύση!
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τενεσί υποστηρίζουν ότι έχουν, όμως, τη λύση. Αντί για μια έκρηξη στο διάστημα, η οποία θα προκαλούσε το θρυμματισμό του αστεροειδή σε μικρότερα κομμάτια που θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε, προτείνουν στοχευμένες αλλαγές στην επιφάνειά του ώστε να αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων που λειτουργούν ως «κόλλα».
Πάντως, οι αστρονόμοι που ασχολούνται με τον «1950 DA» πιστεύουν ότι στις 35 γενιές που ακολουθούν μέχρι το 2880 θα έχει βρεθεί οριστική λύση για την αντιμετώπιση του αστεροειδούς.
Πληροφορίες: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου