Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Eγκαινιάστηκε η ανακαινισμένη καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική του ΑΧΕΠΑ (

Με στόχο την καλύψει ολόκληρο το φάσμα της σύγχρονης χειρουργικής των παθήσεως της καρδιάς και του θώρακα, εγκαινιάστηκε σήμερα η ανακαινισμένη καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική του ΑΧΕΠΑ.

Στόχος της ανανεωμένης από πλευράς κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών κλινικής, είναι όσο των δυνατών  καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν, παράλληλα με τον εορτασμό των 30 χρόνων λειτουργίας της κλινικής. Παρών στην τελετή ήταν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Ορφανός και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άνθιμος.
Η κλινική έχει χειρουργήσει όλα αυτά  τα χρόνια πάνω από 20.000 ασθενείς, στον τομέα της καρδιάς και του θώρακα.
"Είμαστε χαρούμενοι γιατί σήμερα είναι μεγάλη μέρα για μας αφού συνέπεσε με την επέτειο των  30 χρόνων της κλινικής, η πλήρη ανακαίνιση της σε υλικοτεχνική υποδομή, σε έμψυχο προσωπικό και ταυτόχρονα άλλαξε και το όνομα της.  Νομίζω ότι το επιστημονικό έργο που παρέχει τόσο όσον αφορά το νοσηλευτικό κομμάτι είναι μεγάλο." δήλωσε ο διευθυντής της κλινικής, Νίκος Αναστασιάδης.
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Άνθιμος, ευχαρίστησε τους γιατρούς της κλινικής, για την δουλειά που κάνουν όλα αυτά τα χρόνια και τους ευχήθηκε καλή συνέχεια στο έργο τους.
" Χωρίς αυτά τα νοσοκομεία δεν μπορούμε να χαρούμε τη ζωή μας, είτε πρόκειται για τους εαυτούς μας, είτε για συγγενείς μας ή γνωστούς μας" δήλωσε ο Μητροπολίτης Άνθιμος.
Τομέα εξέλιξης και πρωτοποριακή χαρακτήρισε την καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική του ΑΧΕΠΑ, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Ορφανός.
" Εγώ θυμάμαι και παλαιότερα τις επιτυχίες που είχε η πτέρυγα αυτή του ΑΧΕΠΑ. Θεωρούσαμε ότι είμαστε από τους πρωτοπόρους και τώρα φαίνεται ότι ακολουθείται η ίδια τακτική" τόνισε ο κ. Ορφανός.
Σημαντική μέρα για μια κλινική που πέρασαν σημαντικοί καθηγητές που άφησαν το στίγμα τους χαρακτήρισε την σημερινή, ο διοικητής και πρόεδρος του Δ.Σ του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Παντελιάδης.
"Σήμερα στην κλινική αυτή του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης το ΑΧΕΠΑ, γίνεται μια προσπάθεια ανακαίνισης, μια καινούργια προσπάθεια για να δημιουργηθούν πολύ καλύτερες συνθήκες για προσφορά στον συνάνθρωπο μας, αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας." δήλωσε ο κ. Παντελιάδης.
Η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του Α.Π.Θ. ιδρύθηκε το 1984 με την πρωτοβουλία του Καθηγητού και Ακαδημαϊκού Δ. Λαζαρίδη. Διευθυντής της Κλινικής είναι ο Αν. Καθηγητής Κ. Αναστασιάδης. Την κλινική είχαν την τιμή να διευθύνουν οι Καθηγητές κκ. Φ. Παναγόπουλος, Π. Σπανός και Χρ. Παπακωνσταντίνου. Καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της σύγχρονης χειρουργικής των παθήσεων της καρδιάς και του θώρακα. Στην κλινική αυτή έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα με επιτυχία δεκάδες χιλιάδες ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις αορτοστεφανιαίας παράκαμψης, αντικατάστασης ή επιδιόρθωσης βαλβίδων, εκτομών του πνεύμονα καθώς και σε επείγουσες επεμβάσεις επί της αορτής και των μεγάλων αγγείων. Πέρα από τη διενέργεια επεμβάσεων με την εφαρμογή της κλασικής τεχνικής της εξωσωματικής κυκλοφορίας, η κλινική αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένο και πιστοποιημένο εκπαιδευτικό κέντρο στην ελάχιστα επεμβατική εξωσωματική κυκλοφορία (συστήματα MECC). Αποτελεί, επιπρόσθετα, το μοναδικό κέντρο εφαρμογής μηχανικής υποστήριξης της κυκλοφορίας και εμφύτευσης συσκευών υποστήριξης της αριστερής κοιλίας σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στην κλινική αυτή διενεργήθηκε η πρώτη εμφύτευση ολικής τεχνητής καρδιάς σε πανελλήνια κλίμακα. Παράλληλα, στην κλινική εφαρμόζεται πρόγραμμα βραχυχρόνιας υποστήριξης της κυκλοφορίας με κύκλωμα ECMΟ σε ασθενείς με καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια , το οποίο αποτέλεσε κέντρο αναφοράς κατά την περίοδο της πανδημίας γρίπης από τον ιό Η1Ν1. Αποτελεί μέλος του Οργανισμού Εξωσωματικής Υποστήριξης της Ζώης (ELSO) καθώς και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού καταγραφής ασθενών με μηχανική υποστήριξη της κυκλοφορίας (euromacs).
Στο πεδίο της Θωρακοχειρουργικής εκτελούνται το σύνολο των επεμβάσεων που αφορούν τον πνεύμονα, το μεσοθωράκιο και το θωρακικό τοίχωμα. Παράλληλα, διενεργούνται διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδοσκοπήσεις καθώς και τραχηλική video-μεσοθωρακοσκόπηση (σε επιλεγμένες περιπτώσεις με ημερήσια νοσηλεία). Εφαρμόζεται η τεχνική της θωρακοσκοπικής χειρουργικής (VATS) για διαγνωστικές και θεραπευτικές επεμβάσεις. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε ιδιαίτερη εμπειρία σε επεμβάσεις που αφορούν την τραχεία, τον οισοφάγο καθώς και σε μείζονες εκτομές και αποκαταστάσεις του θωρακικού τοιχώματος.
Παράλληλα με το κλινικό έργο αναπτύσσεται σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο. Διδάσκονται μαθήματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Η κλινική διοργανώνει το ετήσιο μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα μαθημάτων Καρδιοχειρουργικής και Θωρακοχειρουργικής. Η ερευνητική δραστηριότητα επικεντρώνεται στη μεταμόσχευση αρχέγονων κυττάρων (βλαστοκύτταρα) σε συνδυασμό με μηχανική υποστήριξη σε ασθενείς με ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια, στη χρήση των νεότερων ινοτρόπων καθώς και στην εκτίμηση της άρδευσης των περιφερικών οργάνων κατά τη διάρκεια επεμβάσεων με ελάχιστα επεμβατική εξωσωματική κυκλοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου