Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Ποτέ δεν είναι αργά για τη διακοπή του καπνίσματος

Ποτέ δεν είναι αργά για τη διακοπή του καπνίσματος




Νέα επιστημονικά δεδομένα αναφέρουν ότι οι πρώην καπνιστές ζουν περισσότερο από τους νυν, ανεξάρτητα από την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουν. Οι γερμανοί ερευνητές που τα αποκάλυψαν μάλιστα, επισημαίνουν την ανάγκη να σχεδιαστούν αποτελεσματικά προγράμματα διακοπής καπνίσματος για άτομα άνω των 60 ετών.


Η μελέτη τους εξέτασε τα ευρήματα 17 μελετών και συνιστά την πρώτη ανασκόπηση της σχέσης του καπνίσματος με τα ποσοστά θνησιμότητας, κυρίως στους ηλικιωμένους. Φαίνεται πως ακόμα και οι ηλικιωμένοι που καπνίζουν σχεδόν όλη τους τη ζωή χωρίς σοβαρές συνέπειες, είναι σημαντικό να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχτούν, ώστε να διακόψουν τη συνήθεια.

Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε πως οι καπνιστές άνω των 60 ετών ήταν 83% πιο πιθανό να πεθάνουν, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Αν και όσο αυξανόταν η ηλικία, η ισχύς της παραπάνω σχέσης μειωνόταν, παρέμεινε σημαντική ακόμα κι όταν εκτιμήθηκε σε άτομα άνω των 80 ετών.

Σε ένα σχολιασμό των ευρημάτων τους, οι ερευνητές αναφέρουν χαρακτηριστικά πως ένας στους δύο ηλικιωμένους θα πεθάνει εξαιτίας του καπνίσματος. Τονίζουν μάλιστα πως πολλοί ηλικιωμένοι καπνιστές λανθασμένα πιστεύουν, ότι είναι πολύ μεγάλοι σε ηλικία για να διακόψουν το κάπνισμα , ή για να επωφεληθούν από τη διακοπή.

Οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση είχαν διάρκεια από 3 έως 50 έτη και ο αριθμός των συμμετεχόντων κυμαινόταν από κάποιες εκατοντάδες έως και πάνω από 877.000 άτομα. Όλα τα ευρήματα βασίστηκαν στην παρατήρηση των διαφορών μεταξύ των καπνιστών , των πρώην καπνιστών και των ατόμων που δεν κάπνισαν ποτέ, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι το ίδιο το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για τη διαφορά που βρέθηκε στα ποσοστά θνησιμότητας.

Οι γερμανοί ερευνητές ωστόσο πιστεύουν πως είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται όντως το κάπνισμα για τη διαφορά στα ποσοστά θνησιμότητας από τη στιγμή που οι χημικές ουσίες του καπνού είναι γνωστές για τη βλαπτική τους επίδραση στα κύτταρα. Είναι λοιπόν πολύ λογικό, οι άνθρωποι που καπνίζουν περισσότερο να έχουν μικρότερο χρόνο ζωής, σε σύγκριση με αυτούς που καπνίζουν λιγότερο.

Ο διευθυντής του κέντρου έρευνας για τη παγκόσμια υγεία επισημαίνει ότι η ανασκόπηση είναι πολύ πιθανό να υπερεκτιμά τον κίνδυνο του να είναι κανείς πρώην καπνιστής και παράλληλα να υποτιμά το όφελος από τη διακοπή του καπνίσματος. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί από τους πρώην καπνιστές που συμμετείχαν στις μελέτες είναι πιθανό να έκοψαν το κάπνισμα εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας, το οποίο είναι στην πραγματικότητα υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η διακοπή του καπνίσματος έχει σημαντικά οφέλη σε κάθε ηλικία και είναι ακόμα πιο αποτελεσματική όμως εάν λάβει χώρα πριν την εμφάνιση κάποιου νοσήματος. Μια βρετανική μελέτη μάλιστα στην οποία συμμετείχαν ιατροί, βρήκε ότι όσοι διακόπτουν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 40, έχουν σχεδόν τα ίδια ποσοστά θνησιμότητας με αυτούς που δεν κάπνισαν ποτέ.

Φαίνεται λοιπόν πως όλοι μπορούν να επωφεληθούν από τη διακοπή του καπνίσματος ανεξαρτήτως ηλικίας, γεγονός που θέτει έντονα το ζήτημα του σχεδιασμού προγραμμάτων διακοπής καπνίσματος που να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ηλικιακής ομάδας.
Πηγή : reuters


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.



zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου