Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Μετά 50 χρόνια Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο στην Ίμβρο!

Μετά 50 χρόνια Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο στην Ίμβρο!Το θέμα βέβαια είναι με ποιους μαθητές θα λειτουργήσει, δεδομένου ότι οι κάτοικοι των Αγριδίων είναι ηλικιωμένοι, και κατά τον χειμώνα ανέρχονται σε 35 περίπου.
Ικανοποιήθηκε από τις τουρκικές αρχές το αίτημα του «Συνδέσμου Παιδείας και Πολιτισμού Ίμβρου», προς παραχώρηση του δημευμένου από το τουρκικό δημόσιο δημόσιου σχολείου στο χωριό
τωνΑγριδίων, όπου αναμένεται να επαναλειτουργήσει ως γυμνάσιο και λύκειο.

Ο κ. Λάκης Βίγκας, πρόεδρος του προσωρινού ΔΣ του Συνδέσμου, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι απαραίτητο οι νέες γενιές να έχουν γνώση του πολιτισμού τους, αλλά και ευκαιρίες στο επιχειρείν. Διαφορετικά, δεν μπορούμε να μιλάμε για μέλλον. Έτσι, θεωρούμε πρώτο βήμα για το μέλλον της ελληνικής κοινότητας της Ίμβρου τη δυνατότητα να παρέχεται παιδεία στις νέες γενιές. Αλλιώς, η επανεγκατάσταση των Ιμβρίων στο νησί δεν θα είναι εφικτή μακροπρόθεσμα».
Το θέμα βέβαια είναι με ποιους μαθητές θα λειτουργήσει, δεδομένου ότι οι κάτοικοι των Αγριδίων είναι ηλικιωμένοι, και κατά τον χειμώνα ανέρχονται σε 35 περίπου.
Το κτήριο είχε λειτουργήσει ως ομογενειακή Αστική Σχολή από το 1954 έως το 1964. Ακολούθως μετετράπη σε τουρκική Αστική Σχολή.
Υπενθυμίζω, ότι πέρσι τέτοιο καιρό ξαναλειτούργησε -έπειτα από 49 χρόνια- το μειονοτικό σχολείο των Αγίων Θεοδώρων στην Ίμβρο. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, η Ίμβρος και η Τένεδος θα απολάμβαναν καθεστώτος ειδικής διοικητικής οργάνωσης, λόγω του αμιγώς ελληνορθόδοξου πληθυσμού τους.
Όμως, η Τουρκία το 1927 κατάργησε την ελληνοφωνία των σχολείων, ορίζοντας ότι στο περιθώριο και μόνον του τουρκόγλωσσου προγράμματος θα διδάσκονταν η ελληνική γλώσσα και τα θρησκευτικά, κλείνοντας τα μισά μειονοτικά σχολεία. Το δε 1945, επέβαλε πλήρως την τουρκοφωνία, έως ότου το 1951, υπό την επιρροή της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, τα μειονοτικά σχολεία επανακτούν την ελληνοφωνία τους.
Και το 1964, εκδιώκονται βιαίως από το νησί οι Έλληνες, εγκαθίστανται έποικοι και τα σχολεία γίνονται πάλι αποκλειστικώς τουρκόφωνα..
tsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου