Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ο καυτός Ιούλιος της κυβέρνησης

Ο καυτός Ιούλιος της κυβέρνησης
Ιδιαίτερα καυτός αναμένεται για την κυβέρνηση ο Ιούλιος, που ξεκινά με μειώσεις επικουρικών συντάξεων και ψήφιση των προαπαιτούμενων και ολοκληρώνεται με την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Από 1ης Ιουλίου θα εφαρμοστεί η οριζόντια περικοπή ύψους 5,2% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) που αφορά πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.
Οι επικουρικές συντάξεις οδηγούνται σε δραματική μείωση – κατ’ ορισμένους μέχρι και εξαφάνιση – με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και του συντελεστή βιωσιμότητας από 1ης Ιουλίου.
Παράλληλα καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα, ενώ με τη μείωση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ κατά 2,9% και 1% αντίστοιχα οδηγούμαστε προοπτικά σε κατάρρευση των εσόδων του ΟΑΕΔ, γεγονός που θα οδηγήσει με τη σειρά του σε μείωση ακόμα και των επιδομάτων ανεργίας.
Επιπλέον, έως το τέλος Ιουλίου, θα είναι έτοιμη η μελέτη του ΚΕΠΕ με τις προτάσεις για το νέο ασφαλιστικό, ενώ βάση και των αναλογιστικών μελετών που πρόκειται να ολοκληρωθούν αρχές φθινοπώρου – επίσης από το ΚΕΠΕ – οδηγούμαστε σε μέτρα και σε βάρος των κύριων συντάξεων.
Τα μέτρα αυτά – και η μαθηματικά βέβαια έλευση νέου ασφαλιστικού πριν την απόφαση των δανειστών για απομείωση του ελληνικού χρέους – οδηγούν, παρά τις δικαστικές αποφάσεις για αποκατάσταση των αδικιών στους… δικαστικούς και τους ενστόλους, σε νέα κοινωνική ένταση. Ένταση που παρά το καλοκαιρινό κλίμα θα πυροδοτήσει περαιτέρω και η ψήφιση από τη Βουλή των προαπαιτούμενων, όπως αυτό για τη μικρή ΔΕΗ.
Η κοινωνική δυσαρέσκεια με τη σειρά της πυροδοτεί εξελίξεις στις σχέσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης, αλλά και στο εσωτερικό τους, ιδίως όσο πλησιάζει η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών.
Ταυτόχρονα διευρύνει το χάσμα μεταξύ των δύο τάσεων που επικρατούν στο εσωτερικό της κυβέρνησης, της τάσης των υπουργών όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επιμένουν στην υλοποίηση του προγράμματος και της τάσης των «πράσινων» υπουργών με επικεφαλής τους Α. Λοβέρδο, «πράσινους» υπουργούς και τα στελέχη της «λαϊκής δεξιάς» που επιθυμούν μέτωπο με την τρόικα.
Παράλληλα, δημιουργούν ανταγωνισμούς μεταξύ των βουλευτών της συγκυβέρνησης, καθώς νωρίτερα ή αργότερα έχουν μπροστά τους τη μάχη του σταυρού για την επανεκλογή τους.
Και μην ξεχνάμε ότι στις 8 Ιουλίου φτάνει στη χώρα η τρόικα…
Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου