Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Σκάνδαλο 200 εκατ. με 1.200 «μαϊμού» επικουρικές συντάξεις -Κομπίνα με πλαστές βεβαιώσεις και ψεύτικα ένσημα

Σκάνδαλο 200 εκατ. με 1.200 «μαϊμού» επικουρικές συντάξεις -Κομπίνα με πλαστές βεβαιώσεις και ψεύτικα ένσημα









Επικουρικές συντάξεις «μαϊμού», με πλαστά ένσημα και βεβαιώσεις προκαλούν νέο σκάνδαλο στο ασφαλιστικό τοπίο, με κόστος 200 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, δόθηκαν 1.200 επικουρικές συντάξεις, με ψεύτικα δικαιολογητικά από το πρώην ταμείο των Εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ).

Οπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος», η εισαγγελική έρευνα είναι σε εξέλιξη, έπειτα από ενέργειες του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου και έχει εντοπιστεί η εμπλοκή τουλάχιστον τεσσάρων υπαλλήλων του πρώην ΤΕΑΥΕΚ και έχουν ασκηθεί διώξεις. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξαιτίας της έρευνας έχει παγώσει η έκδοση νέων συντάξεων σε ασφαλισμένους που προέρχονται από το συγκεκριμένο ταμείο. Δεδομένο θεωρείται πως οι δικαιούχοι που εξασφάλισαν τη σύνταξη με πλαστές βεβαιώσεις και ένσημα θα αναγκαστούν να επιστρέψουν τα χρήματα.
Σύμφωνα με την έρευνα, που αφορούσε το διάστημα από το 2006 και μετά, οι ασφαλισμένοι προσκόμιζαν ψευδείς βεβαιώσεις από λογιστές εταιρειών στις οποίες δεν είχαν εργαστεί και χωρίς να έχουν ασφαλιστεί ούτε για επικουρική σύνταξη, αλλά ούτε και για εφάπαξ. Οι υπάλληλοι του Ταμείου με τη σειρά τους θεωρούσαν ως γνήσιες τις υπεύθυνες δηλώσεις και προχωρούσαν στην έκδοση της σύνταξης χωρίς να ελέγξουν αν είχαν γίνει οι ανάλογες εισφορές.
Παράλληλα όμως διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν και πλαστά ένσημα σε αυτές τις περιπτώσεις και σύμφωνα με το πόρισμα για την έκδοσή τους στήθηκαν εταιρείας που είχαν αποκλειστικά και μόνο αυτό το σκοπό.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου