Οι τριήμερες γευστικές δοκιμές του «Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» που διοργανώνει η «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος» πραγματοποιήθηκαν φέτος από τις 27 Μαρτίου έως τη 1 Μαρτίου 2018.
Ο Δ.Δ.Ο.Α.Θ. είναι ο μοναδικός διεθνής διαγωνισμός που πραγματοποιείται στην Ελλάδα με την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα και την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Η οργανωτική επιτροπή του φετινού διαγωνισμού αποτελείται από εκπροσώπους των ακόλουθων φορέων: Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (Ε.Δ.Ο.Α.Ο.), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος (ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου (ΕΝ.Ο.Α.Π.), Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Δ.Ο.Κ.), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (ΕΝ.Ο.Α.Α.), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝ.Ο.Α.Κ.), Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝ.Ο.Α.Ν.Α.), Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π.), Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων (ΠΑΝ.Ε.Π.Ο.).
Στο φετινό διαγωνισμό, 25 καταξιωμένοι γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Masters of Wine, οινολόγοι, οινοχόοι, δημοσιογράφοι και άλλοι επαγγελματίες οίνου, χωρισμένοι σε 5 επιτροπές, δοκίμασαν 746 δείγματα. Επιπλέον στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 5 εκπαιδευόμενοι κριτές, ένας σε κάθε επιτροπή γευσιγνωστών. Τα 702 δείγματα ήταν οίνοι από την Ελλάδα και από 5 άλλες χώρες: Βραζιλία, Κύπρο, Τουρκία, Γεωργία και Γερμανία και τα 44 ήταν αποστάγματα από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Οι συμμετοχές στον Διαγωνισμό Οίνου κατανέμονται σε 6 κατηγορίες: Λευκοί, Ροζέ και Ερυθροί ήρεμοι οίνοι, Επιδόρπιοι Οίνοι, Αφρώδεις Οίνοι και Ρετσίνες.
Οι καλύτεροι οίνοι ανά κατηγορία, επαναξιολογήθηκαν από όλους τους κριτές και απονεμήθηκαν οι ακόλουθες διακρίσεις. Πρωταγωνίστρια η Θεσσαλονίκη, με τον καλύτερο Λευκό Οίνο (Κτήμα Γεροβασιλείου), αλλά και την καλύτερη ρετσίνα (Κτήμα Κεχρή), ενώ τον «τίτλο» κατέκτησαν και οι Ακακίες του Κυρ – Γιάννη για καλύτερο αφρώδη ή ημιαφρώδη οίνο.
Καλύτερος Λευκός Οίνος:
Κτήμα Γεροβασιλείου Museum Collection, 2016 – Κτήμα Γεροβασιλείου
Καλύτερος Ροζέ Οίνος:
Aetheria, 2017 – Σεμέλη Α.Ε.
Καλύτερος Ερυθρός Οίνος:
Ραψάνη Χρυσοχόου Special Edition, 2009 – Χρυσοχόου Γιώργος
Καλύτερος Επιδόρπιος Οίνος:
Vinsanto Αργυρός 4 Ετών Παλαίωσης, 2010 – Ι. & Μ. Αργυρός Ο.Ε.
Καλύτερος Αφρώδης ή Ημιαφρώδης Οίνος:
Ακακίες Sparkling, 2017 – Κυρ Γιάννη Α.Ε.
Καλύτερη Ρετσίνα:
Δάκρυ του Πεύκου, 2017 – Σ. Κεχρή & Σία Ο.Ε.
ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Για την απονομή της διάκρισης: ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, οι καλύτεροι οίνοι της κάθε κατηγορίας, σύμφωνα με την ανωτέρω κατάταξη, επαναξιολογήθηκαν από όλους τους κριτές. Τρεις οίνοι ισοψήφισαν στην πρώτη αξιολόγηση και επαναξιολογήθηκαν. Στην επαναληπτική ψηφοφορία υπήρχε πάλι ισοψηφία. Στην φετινή διοργάνωση λοιπόν, μετά την τελική ισοψηφία απονέμεται η διάκριση των καλύτερων οίνων του διαγωνισμού στους παρακάτω οίνους:
- Κτήμα Γεροβασιλείου Museum Collection, 2016 ΠΓΕ Επανωμή – Κτήμα
Γεροβασιλείου
- Ραψάνη Χρυσοχόου Special Edition, 2009 ΠΟΠ Ραψάνη – Χρυσοχόου Γιώργος
- Vinsanto Αργυρός 4 Ετών Παλαίωσης, 2010 ΠΟΠ Σαντορίνη – Ι. & Μ. Αργυρός Ο.Ε.
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Η διάκριση: ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ απονέμεται στο απόσταγμα με την μεγαλύτερη βαθμολογία:
- Παλαιωμένο Τσίπουρο Τυρνάβου, 2010 – Αγρ. Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου