Το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του και ύστερα από μια διαφωνία για το τι θα γίνει με τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς, παρουσίασε τις αλλαγές που θα επιφέρει το νέο νομοσχέδιο που αναμένται να κατατεθεί στη Βουλή.
Με αφορμή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με την ΟΛΜΕ και αντιπροσωπεία καθηγητών σε διαθεσιμότητα την περασμένη εβδομάδα, έγινε γνωστό τι θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα, ώστε να «αντιμετωπισθούν δυσλειτουργίες που έχουν παρουσιαστεί στην εκπαίδευση την τρέχουσα χρονιά».
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:
- Καταργείται η Τράπεζα Θεμάτων.
- Ο βαθμός προαγωγής των μαθητών στην Α” και Β” Λυκείου δεν θα συνυπολογίζεται στον βαθμό εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
- Επανέρχεται ως βαθμός προαγωγής ο γενικός μέσος όρος «εννέα και πέντε δέκατα» (9,5).
- Αναστέλλονται οι σημερινές νομοθετικές ρυθμίσεις περί αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει πλατιά διαβούλευση σχετικά με τον τρόπο αποτίμησης του διδακτικού έργου και των τρόπων λειτουργίας των διδακτικών μονάδων προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της δουλειάς όλων και όχι της τιμωρίας.
- Επανασυστήνονται οι τομείς και ειδικότητες της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που καταργήθηκαν στα ΕΠΑΛ ώστε να διευκολυνθεί η επαναφορά στα σχολεία των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ παράλληλα καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να προσληφθούν 500 εκπαιδευτικοί για Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη σε ΕΠΑΛ και να καλυφθούν τα σοβαρά εκπαιδευτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί στα σχολεία.
- Επαναφορά όλων των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Με την ίδια ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα επιλογής στους εκπαιδευτικούς που ήδη τοποθετήθηκαν σε διοικητικές θέσεις να επιστρέψουν σε εκπαιδευτικές θέσεις.
- Αναστέλλονται οι ρυθμίσεις που αφορούν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολικών μονάδων ώστε να επανεξεταστούν ορισμένες από τις καταργήσεις που έγιναν με αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια.
- Παράλληλα θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Αναφορικά με αιτήματα που έχουν οικονομικό κόστος, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατέστησε σαφές πως δεν μπορεί να υπάρξει άμεση δέσμευση. «Τα αιτήματα θα εξετάζονται όσο οι οικονομικές συνθήκες της χώρας το επιτρέπουν» επισημαίνεται σχετικά.
Το μπλέξιμο με την κατάργηση του ΑΣΕΠ
«Ουδέποτε έκανα οποιαδήποτε δήλωση για κατάργηση του ΑΣΕΠ και για την όλη διαδικασία επιλογής για την πρόσληψη εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», δηλώσε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς το Σάββατο και μετά από δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη περί κατάργησης που ΑΣΕΠ στις εξετάσεις των εκπαιδευτικών.
Ο κ. Κουράκης, πάντως, ζήτησε από την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης να καταθέσει τις προτάσεις της για ένα ενδεχόμενο νέο σύστημα διορισμών και ένα σύστημα επιλογής στελεχών και τις αρμοδιότητες τους στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης συμμετοχής και τω όρων διαβούλευσης σχετικά με όλα τα σημαντικά ζητήματα της εκπαίδευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου