Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Τον Α.Τζιτζικώστα "δείχνει" για νέο πρόεδρο της ΝΔ ο Κ.Καραμανλής - Τελειωμένος ο Α.Σαμαράς





ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΕΣ ΜΑΧΕΣ "ΔΕΛΦΙΝΩΝ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΝΔ 

Έντονες παρασκηνιακές διεργασίες διεξάγονται το τελευταίο διάστημα στην ΝΔ για την διαδοχή του Αντώνη Σαμαρά. Οι δελφίνοι πλέον εκδηλώνονται ανοιχτά, αλλά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη των «Καραμανλικών» που θέλουν για την ηγεσία του κόμματος ένα πρόσωπο άφθαρτο και νέο, προκρίνοντας τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.
 
Οι εξελίξεις στη ΝΔ πήραν μία μικρή παράταση λόγω των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους και της λίστας των μεταρρυθμίσεων. Διαφάνηκε και πάλι, ωστόσο, πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί να ορθώσει αντιπολιτευτικό λόγο, καθ’ ότι εγκλωβισμένος στην πολιτική του μνημονίου και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα γίνει τελικώς στις 5 Μαρτίου, εικάζεται πως θα τεθεί ευθέως θέμα ηγεσίας.
 
Το κλίμα αμφισβήτησης είναι έντονο, όπως διαφάνηκε από τα δείπνα με κύριο «μενού» τον Αντώνη Σαμαρά και την απόφαση κορυφαίων στελεχών του κόμματος να ζητηθεί η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή προκειμένου να ανοίξουν οι διαδικασίες διαδοχής. 
 
Ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Ευάγγελος Αντώναρος, ωστόσο χθες «χτύπησε» για ακόμη μία φορά δείχνοντας μάλιστα τον επόμενο πρόεδρο της ΝΔ ή τουλάχιστον αυτόν που θα ήθελαν οι «Καραμανλικοί». Κι όλοι γνωρίζουν ποιος ελέγχει το κόμμα. 
 
Στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο κ. Αντώναρος έγραψε αρχικά «Είχα πει. Αναπάντεχο το όνομα του Επιτρόπου. Αναπάντεχο το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τώρα λέω: Αναπάντεχο το όνομα του επόμενου προέδρου της ΝΔ».
 
Ως προς τον Επίτροπο, αναφέρεται στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον οποίο λίγοι είχαν προβλέψει. Ομοίως, τον Προκόπη Παυλόπουλο, που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας και εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ως προς τον επόμενο πρόεδρο της ΝΔ, τα πράγματα είναι κάπως νεφελώδη. Θέμα ηγεσίας δεν έχει τεθεί επισήμως, παρά μόνο σε επίπεδο δηλώσεων ή παρασκηνιακών «ζυμώσεων».
 
Η αναφορά του κ. Αντώναρου προκάλεσε καταιγισμό ερωτήσεων στο twitter και ο φερόμενος ως εκφραστής των απόψεων του Κώστα Καραμανλή επανήλθε με νέο «τιτίβισμα» αναφέροντας πως «Πολλοί φίλοι με ρωτούν. Έχω ξεκάθαρη άποψη. Η ΝΔ έχει ανάγκη ριζική ανατροπή. Πρώτα σε πολιτικό-ιδεολογικό επίπεδο και μετά με ηλικιακή ανατροπή».
 
Η δεύτερη αυτή αναφορά του μάλλον ξεκαθάρισε το τοπίο αφού έδειξε σχεδόν ξεκάθαρα πως εννοεί τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Με τον Απόστολο Τζιτζικώστα ο Κώστας Καραμανλής έχει στενές επαφές.Το τελευταίο διάστημα είχαν κατ΄ιδίαν συναντήσεις, όπως και με άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος.
 
Εκτιμάται πως ο κ. Τζιτζικώστας είναι ένα πρόσωπο νέο και άφθαρτο, συγκεντρώνει δηλαδή τα στοιχεία εκείνα προκειμένου η ΝΔ να κάνει την «φυγή προς τα εμπρός», ξεφεύγοντας από την οικογενειοκρατία και αντιμετωπίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα που είναι ένας νέος πολιτικός. 
 
Το θέμα, ωστόσο, είναι πως ο κ. Τζιτζικώστας θα βρει απέναντι του κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, η Όλγα Κεφαλογιάννη και από το «καραμανλικό» μπλόκ μπορεί να «παίξει» ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. 
 
Ο πρώτος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε το πρώτο επίσημο βήμα για τη διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος μη ψηφίζοντας τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ανοίγοντας «μέτωπο» με τους «καραμανλικούς» θεωρώντας πως δεν πρόκειται ποτέ να τον στηρίξουν στη μάχη της διαδοχής του Αντώνη Σαμαρά.
 
Παρασκηνιακά κινούνται και οι υπόλοιποι δελφίνοι, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας και η Όλγα Κεφαλογιάννη που επίσης ο καθένας θεωρεί πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει τελειώσει και όσο πιο σύντομα αποχωρήσει τόσο καλύτερα για το κόμμα. Στο παρασκήνιο γίνονται διεργασίες, καταγράφονται συμμαχίες και όταν δοθεί το σύνθημα, τότε οι υποψήφιοι διεκδικητές της αρχηγίας θα βγούν μπροστά.
 
Γνωρίζουν, ωστόσο, όλοι πως ο Α. Σαμαράς είναι κολλημένος με την καρέκλα και είναι πολύ δύσκολο να εγκαταλείψει την αρχηγία της ΝΔ αν δεν αισθανθεί πως αμφισβητείται έντονα. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει ζητηθεί η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή προκειμένου να μην οδηγηθεί η παράταξη σε έναν εσωκομματικό «πόλεμο» χαρακωμάτων και βρεθεί πολύ πιο χαμηλά από εκεί που είναι σήμερα.  
 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου