Τον τελευταίο καιρό παράξενες κατασκευές ξεφυτρώνουν στη Νότια Κινεζική θάλασσα. Η Κίνα κατασκευάζει μικρά νησιά εκεί, επί των υπαρχόντων υφάλων, τα οποία και καθιστά στρατιωτικές βάσεις, δημιουργώντας ακόμα και αεροδρόμια επ’ αυτών.
Τα νέα αυτά «νησιά» προσδίδουν στην Κίνα στρατιωτικό πλεονέκτημα στην περιοχή και ισχυροποιούν τις διεκδικήσεις της σε μια περιοχή πλούσια σε αλιεύματα, αλλά και σε υδρογονάνθρακες. Σκοπός των Κινέζων είναι να μετατρέψου τα τεχνητά αυτά νησιά σε «αβύθιστα αεροπλανοφόρα».
Τα νησιά αυτά αποτελούν μια ζώνη προφυλακών, έγκαιρης προειδοποίησης, αλλά και ελέγχου της περιοχής, για την Κίνα, καθώς είναι βάσεις για σκάφη του ναυτικού της, αλλά και για μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV).
Ωστόσο σε περίπτωση πολέμου, τα νησιά αυτά δεν θα αντέξουν περισσότερο από μερικές ώρες, στην καλύτερη περίπτωση. Είναι εξαιρετικά χρήσιμα, για τους λόγους που αναφέρθηκαν, σε περίοδο ειρήνης, αλλά, αντίθετα με τα κανονικά αεροπλανοφόρα, είναι ακίνητα και άρα εύκολος στόχος, σε περίπτωση πολέμου.
Το πλέον προωθημένο από αυτά τα νησιά έχει δημιουργηθεί επί του υφάλου Φάιρι Κρος. Σε αυτό, όπως και σε άλλα τρία, έχουν δημιουργηθεί αεροδρόμια. Στον ύφαλο αυτό οι Κινέζοι έχουν δημιουργήσει ένα νησί έκτασης 100.00 τετραγωνικών μέτρων. Το νησί απέχει 1200 χλμ. από τις κινεζικές ακτές, και βρίσκεται πλησίον των ακτών του Βιετνάμ, των Φιλιππίνων και της Μαλαισίας, πλησιέστερα τουλάχιστον σε σχέση με τις ακτές της Κίνας. Το νησί δημιουργήθηκε σε τρεις μόλις μήνες. Οι Φιλιππίνες διαμαρτυρήθηκαν, στην Κίνα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Οι Κινέζοι είχαν καταλάβει τον ύφαλο το 1988, άλλωστε.
Σήμερα στο νησί υπάρχει διάδρομος αποπροσγείωσης μήκους 3.000 χλμ. που επιτρέπει την προσγείωση και απογείωση ακόμα και των μεγαλύτερων αεροσκαφών. Επίσης έχουν δημιουργηθεί όλες οι απαραίτητες υποδομές για την συντήρηση και τον ανεφοδιασμό σε καύσιμα και πυρομαχικά, αεροσκαφών και πλοίων, όπως και υποδομές διοίκησης και επικοινωνιών. Επίσης έχει κατασκευαστεί τεχνητό λιμάνι στο τεχνητό νησί.
Η Κίνα προσπαθεί έτσι να ιδιοποιηθεί το σύνολο της θαλάσσιας έκτασης που είναι γνωστό ως Κινεζική θάλασσα, επί της οποίας όμως έχουν δικαιώματα το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν.
Η Κίνα προσπαθεί έτσι να ιδιοποιηθεί το σύνολο της θαλάσσιας έκτασης που είναι γνωστό ως Κινεζική θάλασσα, επί της οποίας όμως έχουν δικαιώματα το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν.
Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν κυρίως αναγνωριστικά UAV, στις βάσεις τους στα νησιά αυτά, τα οποία επιτηρούν τις γύρω θαλάσσιες ζώνες, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, με την παρουσία τους, τις κινεζικές διεκδικήσεις.
Ωστόσο σε περίπτωση πολέμου τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Αρκεί ένα μόνο αμερικανικό πολεμικό για να εξαφανίσει τα νησιά αυτά από τον χάρτη. Για παράδειγμα το 16.500 τόνων πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS «Michigan», που υπηρετεί στον στην περιοχή, διαθέτει μόνο του, πέραν των 24 βαλλιστικών πυραύλων, και 154 συμβατικούς πυραύλους, τύπου cruise, Tomahawk, οι οποίοι μπορούν να εξαφανίσουν τα κινεζικά νησιά.
Οι Κινέζοι το γνωρίζουν αυτό. Απλώς υπολογίζουν ότι θα μπορέσουν να επιβάλουν τις διεκδικήσεις τους, χωρίς συγκρούσεις και τα τεχνητά νησιά τους εξυπηρετούν στον σκοπό αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου