Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Έλεγχοι σε εταιρείες που μετανάστευσαν στη Βουλγαρία

Σαρωτικοί έλεγχοι του Υπ. Οικονομικών για μεταφορές εταιρείες στη Βουλγαρία για εικονικούς ή φορολογικούς λόγους

Το Υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθήσει να ελέγξει για ποιούς λόγους οι εταιρείες αυτές μετέφεραν την φορολογική τους έδρα.

Να θυμίσουμε ότι με παλαιότερη Εγκύκλιο του Υπουργείου έχεουν καθοριστεί τα κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς για τα έτη 2016 και 2017



Η Υφυπουργός Οικονομικών κα Κ. Παπανάτσιου, μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο της Κεντρικής Μακεδονίας ανέφερε ότι το 80% των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια είναι εικονικές, τονίζοντας ότι οκτώ στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις που «μετανάστευσαν» στο εξωτερικό, κυρίως σε γειτονικές βαλκανικές είναι εικονικές, χωρίς, προσωπικό και χωρίς καμία απολύτως δραστηριότητα.

Οι έλεγχοι, βέβαια, δεν αφορούν επιχειρήσεις που έχει μεν μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό, αλλά συνεχίζει να δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα (κεντρικό - υποκατάστημα).

Να τονίσουμε δε ότι ο αριθμός των εταιρειών που "μετακομίζει" ιδιαίτερα στον "φορολογικό παράδεισο" της Βουλγαρίας αυξάνεται συνεχώς

Σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου κάθε επιχειρηματίας έχει το δικαίωμα να μεταφέρει νόμιμα την έδρα και τις δραστηριότητες εκτός Ελλάδας, αλλά όπως είπε, το μεγάλο πρόβλημα είναι οι εικονικές επιχειρήσεις. «Τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες και πρέπει να σταματήσουν, όχι μόνο για λόγους παραβατικής συμπεριφοράς, αλλά και αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι των άλλων επιχειρήσεων», σημείωσε.

Επιπλέον, η υφυπουργός αναφέρθηκε και στις διακρατικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με γειτονικές χώρες για τη διευκόλυνση των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται εκεί, προκειμένου να αποφύγουν τη διπλή φορολόγηση και να διευκολυνθούν στη διακίνηση των προϊόντων τους. «Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις γειτονικών χωρών, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας για τους Έλληνες επιχειρηματίες», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στα ζητήματα ελέγχων στα βόρεια σύνορα της χώρας για την πάταξη του λαθρεμπορίου, η κ. Παπανάτσιου υπογράμμισε ότι από τον Οκτώβριο του 2016 στο τελωνείο Προμαχώνα Σερρών πραγματοποιούνται τακτικοί έλεγχοι σε εμπορεύματα που διακινούνται από και προς την Ελλάδα, με φορτηγά νταλίκες. Όπως είπε, σε περίπτωση που απ' τη διασταύρωση των στοιχείων υπάρξουν ενδείξεις για λαθρεμπόριο, τότε γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε, στο τελωνείο Προμαχώνα, στη διάρκεια του 2017, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 6.866 έλεγχοι σε οχήματα και διαπιστώθηκαν 309 τελωνειακές παραβάσεις. Παράλληλα, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός, ότι στο τελωνείο Προμαχώνα λειτουργεί το αυτοκινούμενο σύστημα με σαρωτή ακτίνων Χ και ανέφερε ότι με το πρωτοποριακό αυτό μηχάνημα διενεργήθηκαν τους τελευταίους μήνες 398 έλεγχοι.

http://thessbomb.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου