Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Η Κρήτη πρώτη στην Ευρώπη στην κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους!


                                            

Θλιβερή «πρωτιά» στην κατάχρηση αλκοόλ στους ενήλικες και τους εφήβους διατηρεί η Κρήτη και το Ρέθυμνο, χωρίς δυστυχώς να φαίνεται ότι έχει «ενοχοποιηθεί» από την κοινωνία ως ένα μείζον πρόβλημα κατάχρησης, το οποίο έχει πολλαπλές κοινωνικές και σωματικές επιπτώσεις για τους χρήστες.





Τα στοιχεία σοκάρουν, αφού σύμφωνα με διαδοχικές πανευρωπαϊκές έρευνες των τελευταίων ετών, το αλκοόλ εμφανίζει μεγάλα ποσοστά κατάχρησης στους ενήλικες και κυρίως στους εφήβους, που ξεκινούν μάλιστα την κατάχρηση από πολύ μικρή ηλικία, πολλές φορές με την ανοχή του οικείου περιβάλλοντός τους.

Όπως επεσήμανε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΤΕΑΜ FM η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κα Ελένη Μαυρομμάτη, τα υψηλά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ στην Κρήτη, σχετίζονται κυρίως με το γεγονός πως παραμένει κοινωνικά αποδεκτό, αλλά και μια προέκταση -δυστυχώς- των κοινωνικών επαφών που είναι συνυφασμένο με την κοινωνική ζωή και τη διασκέδαση.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο σε αυτό, κυρίως στην κατανάλωση από εφήβους, έχει το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο συχνά δείχνει ανοχή στην κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους.Το αλκοόλ όμως έχει σοβαρές προεκτάσεις, τόσο στην υγεία του ατόμου, όσο και στην κοινωνία καθώς συμβάλλει στην αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, μπορεί να γεννήσει επιθετικές συμπεριφορές, ενώ ταυτόχρονα σχετίζεται και με το υψηλό ποσοστό σχολικής διαρροής. «Δεν είναι μόνο η εξάρτηση είναι και οι σωματικές επιπτώσεις που προκύπτουν, αλλά και τα κοινωνικά προβλήματα, καθώς συνδέεται με τροχαία, με επιθετική συμπεριφορά, παραβατικές συμπεριφορές και εγκατάλειψη του σχολείου» επεσήμανε η κα Μαυρομμάτη.

Όπως εξήγησε η κα Μαυρομμάτη στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής έρευνας, τα στοιχεία δείχνουν πως ένα μεγάλο ποσοστό ανηλίκων που αγγίζει το 60% καταναλώνει πάνω από πέντε ποτά, περισσότερο από μια φορά το μήνα, ανάγοντας παράλληλα το Ρέθυμνο στο νομό που κρατάει τα ηνία στην κατάχρηση αλκοόλ από ανηλίκους.Όπως επεσήμανε η ίδια: «Το αλκοόλ για πολλά χρόνια και ίσως μέχρι σήμερα ειδικά στην Κρήτη επειδή είναι κοινωνικά αποδεκτό, όπως και το κάπνισμα, δεν έχει ενοχοποιηθεί.

Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν στοιχεία, από επίσημες, πανευρωπαϊκές μελέτες που δείχνουν ότι η χώρα μας συνολικά και η Κρήτη και το Ρέθυμνο ειδικότερα έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα χρήσης και κατάχρησης αλκοόλ και όχι μόνο στον ενήλικο πληθυσμό, αλλά δυστυχώς στους εφήβους». Η πανευρωπαϊκή μελέτη του 2011 που επιβεβαιώνεται με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην ίδια πανευρωπαϊκή έρευνα του 2015 και φαίνεται ότι το Ρέθυμνο κρατάει τα σκήπτρα στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στα παιδιά. Περισσότερο από πέντε ποτά και περισσότερο από μια φορά το μήνα κάνει χρήση το 57-60% των εφήβων.

Τα παραπάνω στοιχεία μεταξύ άλλων, κρούουν το «καμπανάκι» στους φορείς και τους επιστήμονες καθιστώντας αναγκαίες τις παρεμβάσεις, αλλά και την ενημέρωση, για ένα φαινόμενο που αποτελεί μάστιγα στις τοπικές κοινωνίες και πολύ συχνά έναν «αθόρυβο» εχθρό. «Ήταν ένα πολύ μεγάλο καμπανάκι για όλους εμάς που αναλάβαμε τη διοίκηση της ΥΠΕ ότι δηλαδή θα έπρεπε κάτι να κάνουμε γι’ αυτό. Εδώ και δύο χρόνια έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών από την πρώτη τάξη του Γυμνασίου, γιατί φαίνεται ότι τα παιδιά ξεκινούν τη χρήση του αλκοόλ, την περιστασιακή, από την ηλικία των 11 χρόνων» επεσήμανε η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Μάλιστα, πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα ενημέρωσης στα παιδιά και τις οικογένειες προηγήθηκαν ενημερώσεις των γιατρών προκειμένου να μπορούν να αναγνωρίζουν σημάδια εξάρτησης από το αλκοόλ και να το διαχέουν στις τοπικές κοινωνίες.

Όπως τόνισε η κα Μαυρομμάτη, υλοποιούνται δράσεις στο πλαίσιο των οποίων είναι και η σημερινή ημερίδα, που εντάσσονται στο πλαίσιο των εβδομάδων αλκοόλ και πραγματοποιούνται από το αλκοολογικό ιατρείο του ΠΑΓΝΗ. Οι δράσεις αυτές γίνονται, όπως τόνισε η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης: «Σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί ο κόσμος ότι αυτό που μπορεί εμείς να θεωρούμε ένα μέσο κοινωνικής επαφής και διασκέδασης μπορεί να είναι ένας πολύ ύπουλος εχθρός. Επίσης γίνεται σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης κυρίως γονέων και των παιδιών».

Πάντως, όπως ανέφερε η κα Μαυρομμάτη στην Κρήτη υπάρχουν δομές που μπορούν να υποδεχτούν ανθρώπους που επιθυμούν να ξεπεράσουν ή να ενημερωθούν για θέματα εξάρτησης, όπως ο ΟΚΑΝΑ και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ενώ το επόμενο διάστημα, αναμένεται να λειτουργήσει ιατρείο στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Περάματος για την ενημέρωση και αντιμετώπιση εξαρτήσεων από το αλκοόλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου