Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Καραβάνι προσφύγων από τον Έβρο προς τη Θεσσαλονίκη

Του Γιώργου Καλλίνη
Ουρές προσφύγων και μεταναστών σχηματίζονται στα αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες μέρες, ως αποτέλεσμα των αυξημένων προσφυγικών ροών από τον Έβρο.
Οι αυξημένες ροές έχουν «φρακάρει» τα αστυνομικά τμήματα –μόνο χθες είχε 50-60 άτομα έξω από το αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης- ενώ την ίδια στιγμή απασχολούνται αστυνομικές δυνάμεις και οχήματα εις βάρος της αστυνόμευσης στην υπόλοιπη πόλη.

«Υπάρχει μεγαλύτερη μεταναστευτική-προσφυγική ροή το πρώτο τρίμηνο του 2018, σε σύγκριση με πέρσι. Η αύξηση ανέρχεται σε περίπου 120% και σε απόλυτους αριθμούς οι πρόσφυγες υπολογίζονται στους 2.400, ενώ τέτοια εποχή πέρσι ήταν 1.100. Οι μεγαλύτερες ροές έρχονται χωρίς αμφιβολία από τον Έβρο, με προορισμό κυρίως τη Θεσσαλονίκη, καθώς διαθέτουμε οργανωμένες δομές. Αυτή την στιγμή, όντως υπάρχει τις τελευταίες μέρες μια πιο έντονη ροή μεταναστών και προσφύγων», τονίζει στο typosthes.gr ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης Θωμάς Φεύγας.

Ποια είναι η διαδικασία
Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: Σε πρώτη φάση γίνεται μια σύλληψη, χωρίς ποινική δίωξη, καταγραφή στοιχείων και παραμονή μίας νύχτας στο κρατητήριο. Στη συνέχεια, παραπέμπονται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών για ταυτοποίηση στοιχείων και αποτυπώματα. Αν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, τους χορηγούμε μια διαπίστευση, έτσι ώστε να μπορούν να πάνε -αν υπάρχει θέση- σε κάποια δομή φιλοξενίας.
«Αυτή η κατάσταση της αυξημένης ροής δεν είναι η χειρότερη που έχουμε δει. Εμείς ακολουθούμε μια ομαλή και τυπική διαδικασία και ευχόμαστε να μειωθούν οι ροές για να μπορούμε και εμείς να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και να μην ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι», εξηγεί ο κ. Φεύγας.

Διαμαρτύρεται η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης 
Στις δυσκολίες εξυπηρέτησης αλλά και τους κινδύνους υγιεινής από το συνωστισμό των μεταναστών και προσφύγων στα αστυνομικά τμήματα, αναφέρεται η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης. 
«Βλέπουμε μια κατακόρυφη αύξηση των ροών τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα να δεσμεύεται μεγάλος αριθμός αστυνομικών και οχημάτων. Όμως, για η εξυπηρέτηση των αναγκών αυτών των ανθρώπων γίνεται σε επιβάρυνση της αστυνόμευσης της υπόλοιπης πόλης. Δεν φτάνουν ούτε οι αστυνομικοί, ούτε τα οχήματα.
Προκύπτουν θέματα και υγιεινής και σίτισης για τους πρόσφυγες-μετανάστες στα τμήματα. Πολλές φορές οι συνάδερφοι φέρνουν γάλα στα μικρά παιδάκια. Πρέπει η ηγεσία σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο να φτιάξουν μια συγκεκριμένη δομή που να εξυπηρετούνται όλοι αυτοί οι άνθρωποι . Η χωρητικότητα στα αστυνομικά τμήματα δεν φτάνει. Μόνο στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στη Θέρμη έρχονται 30-40 μετανάστες κάθε μέρα», εξηγεί στον typosthes.gr ο πρόεδρος της ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Τσαιρίδης Θεόδωρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου