Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

''Βόμβα'' οι απαιτήσεις του ΔΝΤ - Τι σημαίνουν για συνταξιούχους και φορολογουμένους οι περικοπές που ζητάει το Ταμείο

 Πονοκέφαλο έχουν φέρει οι πιέσεις που ασκεί το ΔΝΤ στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για διπλό μαχαίρι σε συντάξεις και αφορολόγητο από το 2019, με πάγωμα των αντιμέτρων ως όρο ώστε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, βάζοντας φωτιά στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.
Ειδικότερα, επιπλέον 20 δισ. ευρώ θα χάσουν οι συνταξιούχοι με τα νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί για να ισχύσουν από 1.1.2019, όπως είναι η μείωση κατά 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις,
η μείωση του αφορολογήτου, η κατάργηση των οικογενειακών παροχών στους συνταξιούχους, το «πάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις μέχρι το 2022 καθώς και η κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1.1.2020, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων.


Το ποσό των απωλειών έρχεται να προστεθεί στα 64 δισ. ευρώ που έχασαν μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι από τις 27 μνημονιακές περικοπές, οι οποίες οδήγησαν στη φτωχοποίηση τους απόμαχους της δουλειάς.


Αυτή την περίοδο στον ΕΦΚΑ ολοκληρώνεται ο επανυπολογισμός όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων προκειμένου να προκύψει το μέγεθος της προσωπικής διαφοράς (διαφορά ανάμεσα στο ύψος των παλαιών και νέων συντάξεων).

Εντός του 2018 οι νέες συντάξεις θα περάσουν και θα εμφανιστούν στα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων. Η διαφορά παλαιάς και νέας σύνταξης που θα έχει ο κάθε συνταξιούχος (προσωπική διαφορά) θα συνεχίσει να πληρώνεται και οι συνολικές του αποδοχές θα είναι ίδιες έως και τον Νοέμβριο του 2018.


Τον Δεκέμβριο του 2018 όμως με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2019 θα δουν μειώσεις συντάξεων που βάσει νόμου θα έχουν «ταβάνι» το 18%. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και αν ο επανυπολογισμός βγάζει τώρα μειώσεις 40%, η περικοπή της σύνταξης τον Δεκέμβριο του 2018 θα σταματήσει στο 18%. Το υπόλοιπο ποσοστό μείωσης θα αποτελεί νέα προσωπική διαφορά και θα μπορεί να κοπεί ανά πάσα στιγμή.


Πάντως ένα ακόμη στοιχείο για τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων είναι τα επίσημα στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «Ήλιος» για τον Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με τα οποία από το σύνολο των κύριων συντάξεων, που ανέρχονται στα 2.590.000, οι 700.000 είναι ύψους κάτω των 500 ευρώ (μεικτά). 


Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι σύνταξη γήρατος έως 500 ευρώ λαμβάνουν 422.711 συνταξιούχοι, σύνταξη λόγω θανάτου έως 500 ευρώ λαμβάνουν 165.069 δικαιούχοι, ενώ οι αναπηρικές συντάξεις έως 500 ευρώ ανέρχονται σε 104.082.

Υπενθυμίζεται ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κατέθεσε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ κατά των εφαρμοστικών - ερμηνευτικών διατάξεων και των υπουργικών αποφάσεων του Ν. 4387/16 (Νόμος Κατρούγκαλου), που έχουν να κάνουν με τον επανυπολογισμό - αναπροσαρμογή κύριων συντάξεων και επικουρικών καθώς και την περικοπή άνω των 1.300 ευρώ μεικτά κύριας και επικουρικής (στις οποίες αλλάζει την αρχική απόφαση συνταξιοδότησης μειώνοντάς την δραματικά). Η αίτηση ακύρωσης συζητήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2017 και αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.


Μείον έναν μισθό

Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο, το Ταμείο πιέζει ώστε περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και αγρότες την Πρωτοχρονιά του 2019 να χάσουν από το αφορολόγητο 3.000 ευρώ. Όλοι αυτοί κινούνται στην εισοδηματική ζώνη των 5.600 - 9.000 και παραμένουν έως τώρα αφορολόγητοι, καθώς καλύπτονται από το αφορολόγητο που κλιμακώνεται από τα 8.636 έως τα 9.545 ευρώ για όσους έχουν τρία παιδιά και άνω.


Αν τώρα η κυβέρνηση υποκύψει στις πιέσεις έναν χρόνο νωρίτερα από ό,τι προβλέπει η ψηφισμένη διάταξη, το αφορολόγητο θα κλιμακώνεται από τα 5.681 έως τα 6.591 ευρώ αντιστοίχως. Έτσι χαμηλόμισθος των 650 ευρώ τον μήνα χάνει έναν ολόκληρο μισθό, σε αντίθεση με τον φορολογούμενο των 3.000 ευρώ τον μήνα, ο οποίος δεν χάνει ούτε μισό δεκαπενθήμερο.


Συγκεκριμένα η μείωση του φόρου με βάση την οποία προκύπτει το ύψος του αφορολόγητου εισοδήματος διαμορφώνεται ως εξής:

 Στα 1.250 ευρώ από 1.900 ευρώ σήμερα για μισθωτούς χωρίς προστατευόμενα τέκνα (έτσι το αφορολόγητο όριο μειώνεται από 8.636 σε 5.681 ευρώ).

 Στα 1.300 ευρώ από 1.950 ευρώ σήμερα για μισθωτούς με ένα προστατευόμενο τέκνο (έτσι το αφορολόγητο όριο μειώνεται από 8.863 σε 5.909 ευρώ).

 Στα 1.350 ευρώ από 2.000 ευρώ σήμερα για μισθωτούς με δύο προστατευόμενα τέκνα (έτσι το αφορολόγητο όριο μειώνεται από 9.090 σε 6.136 ευρώ).

  Στα 1.450 ευρώ από 2.100 ευρώ σήμερα για μισθωτούς με τρία τέκνα και άνω (έτσι το αφορολόγητο όριο μειώνεται από 9.545 σε 6.590 ευρώ).

Από τους παραπάνω αριθμούς γίνεται πλέον κατανοητό ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν να πληρώνουν φόρο εισοδήματος ακόμη και μισθωτοί ή συνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 500 ευρώ.

Οι δύσκολες όμως στιγμές για την κυβέρνηση δεν σταματούν στις συντάξεις και το αφορολόγητο, αφού τουλάχιστον 11 από τα 88 τελευταία προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου τη δυσκολεύουν. Μεταξύ αυτών είναι:

  Η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Η εκποίηση θα αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί σε τεχνικές συζητήσεις με την επιτροπή, σύμφωνα με τις αποφάσεις για τον λιγνίτη. Η εκποίηση θα έχει ισοδύναμα οικονομικά χαρακτηριστικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ από λιγνίτη, ιδίως όσον αφορά την αποδοτικότητα και τη διάρκεια ζωής, αντανακλώντας την ανάθεση και τον παροπλισμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. 

  Τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο Μεσοπρόθεσμο 2019 - 2022, τα οποία θα πρέπει να διασφαλίζουν τους στόχους για πλεονάσματα 3,5% τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το νέο Μεσοπρόθεσμο που θα καταρτίσει το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με τους θεσμούς και θα ψηφίσει στη συνέχεια η ελληνική Βουλή θα εκτείνεται ώς το 2022. 

  Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και η αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ.Στις αρχές Απριλίου θα είναι έτοιμες, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι αντικειμενικές τιμές ακινήτων, οι οποίες θα προβλέπουν σημαντικές αυξήσεις σε περιοχές που μέχρι σήμερα θεωρούνται λαϊκές. Θυμίζουμε ότι οι αντικειμενικές αξίες έχουν μείνει «παγωμένες» από τον Μάρτιο του 2007, ωστόσο στα χρόνια της κρίσης οι αγοραίες τιμές των ακινήτων μειώθηκαν δραματικά, κατά μέσον όρο 42% σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα να αναμένεται κατά βάση η μείωση του ΕΝΦΙΑ στις περισσότερες περιοχές. 


Ωστόσο φαίνεται ότι οι εισηγήσεις των εκτιμητών για τις νέες αντικειμενικές αξίες κάνουν λόγο για αυξήσεις ακόμη και άνω του 30% στις «φτωχότερες» περιοχές της χώρας, αλλά και για μειώσεις τιμών στα ακριβότερα προάστια. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, οι αγοραίες τιμές είτε αυξήθηκαν είτε έμειναν αμετάβλητες, καθώς αναβαθμίστηκαν οι περιοχές που βρίσκονται π.χ. κοντά σε σταθμούς μετρό κ.λπ., με αποτέλεσμα σήμερα οι αγοραίες αξίες να είναι υψηλότερες των αντικειμενικών τιμών.


Ωστόσο, αν υπάρξει εισήγηση για αυξήσεις τιμών σε χωριά της περιφέρειας ή σε λαϊκές περιοχές, τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν πως οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα μειωθούν προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων, όπου ενδεχομένως οι νέες τιμές θα είναι αυξημένες σε σχέση με τις υφιστάμενες.


Έτσι η κίνηση αυτή θα οδηγήσει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ τόσο στις φθηνές περιοχές όσο και στις ακριβές, γεγονός που θα δημιουργήσει μια νέα τρύπα στα ταμεία της τάξεως των 300-500 εκατ. ευρώ, η οποία θα πρέπει να κλείσει άμεσα ώστε να παραμείνουν οι εισπράξεις του προϋπολογισμού από τον ΕΝΦΙΑ στο ποσό των 2,65 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείο είναι να διατηρηθούν περίπου στα ίδια επίπεδα οι συντελεστές για ακίνητα αξίας μέχρι 500.000 ευρώ και να αυξηθούν σημαντικά για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας, ώστε να καλυφθεί η τρύπα από τη μείωση του κύριου φόρου.


Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, όπως φαίνεται από τις εισηγήσεις των εκτιμητών ακινήτων, οι αντικειμενικές κινούνται με πολλές διαφορετικές ταχύτητες καταγράφοντας μεγάλες αποκλίσεις ακόμη και στον ίδιο δήμο. Αρχές της επόμενης εβδομάδας οι τιμές που πρότειναν οι εκτιμητές θα εξεταστούν από τα μέλη της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να διορθωθούν τυχόν αδικίες.


Με βάση τις πρώτες εισηγήσεις των εκτιμητών, η εικόνα που αρχίζει να διαμορφώνεται στο παζλ των αντικειμενικών αξιών είναι η ακόλουθη:

  Στις λεγόμενες φθηνές ή λαϊκές περιοχές με τιμές ζώνης της τάξης των 600 και 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο οι εκτιμητές εισηγούνται αυξήσεις ακόμη και πάνω από 20% - 30%. Η ελάχιστη τιμή ζώνης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 800 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανατροπές προς τα πάνω σε περισσότερους από 70 δήμους και οικισμούς στην Αττική. Η αύξηση των τιμών θα ανεβάσει και τους φόρους μεταβίβασης (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές) και κυρίως τον ΕΝΦΙΑ.

  Μεγάλες αυξήσεις ακόμη και πάνω από 40% προτείνουν οι εκτιμητές για τιμές ζώνης σε νησιά των Κυκλάδων με έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, στην Κρήτη αλλά και σε περιοχές-φιλέτα της Αττικής που προσελκύουν επενδύσεις στον χώρο του real estate, όπως ο Λαιμός της Βουλιαγμένης και η Γλυφάδα.

  Εικόνα με δυο εντελώς διαφορετικές όψεις εμφανίζει η κτηματαγορά στην καρδιά του Λεκανοπεδίου. Συνοικίες όπως το Κουκάκι, τα Πετράλωνα, το Μετς, που έχουν πάρει τα πάνω τους την τελευταία διετία λόγω του φαινόμενου Airbnb, αναμένεται να δουν αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου