Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

«Ενοχοποιητική» για το ηλεκτρονικό τσιγάρο νέα έρευνα επιστημόνων


Επιβαρυντικά για τις συνέπειες του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι τα πορίσματα νέας έρευνας καθώς διαπιστώνει ότι οι χρήστες του εκτίθενται σε κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιοαγγειακές παθήσεις καθώς και καρκίνους του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστεως.
Καίτοι προκαταρκτικά, τα συμπεράσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι το κάπνισμα με τις συγκεκριμένες συσκευές ίσως δεν είναι τόσο ασφαλές όσο προηγουμένως θεωρείτο.



Την έρευνα διεξήγαγαν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου ης Νέας Υόρκης (NYU), οι οποίοι εξέθεσαν ποντίκια στον καπνό ηλεκτρονικού τσιγάρου για διάστημα 12 εβδομάδων και σε δόση και διάρκεια ανάλογες αυτών που εισπνέει ένας μέτριος καπνιστής για 10 χρόνια.

Στο τέλος του πειράματος ο καπνός προκάλεσε στον οργανισμό των ποντικιών βλάβες στο DNA των πνευμόνων, στην ουροδόχο κύστη και στην καρδιά, καθώς και μείωση των πνευμονικών πρωτεϊνών και της δυνατότητας ανάπλασης του γενετικού υλικού.

Τα στοιχεία κατατείνουν στο «σχεδόν αναμφίβολο» συμπέρασμα ότι η νικοτίνη μπορεί να μετατραπεί σε καρκινογενές στοιχείο από την ώρα που θα εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό, λέει η καθηγητρια περιβαλλοντικής ιατρικής και παθολογίας στο NYU, Μουν Σονγκ Τανγκ.

«Η νικοτίνη δεν είναι τόσο αθώα όσο η συμβατική σοφία πρεσβεύει», προσθέτει.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα περί τα 18 εκατομμύρια Αμερικανών είναι καπνιστές ηλεκτρικού τσιγάρου, εκ των οποίων το 16% είναι μαθητές Λυκείου.

Τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του «ατμίσματος» έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους πάμπολλες έρευνες, τα πορίσματα των οποίων είναι, όμως, μικτά.

Το 2013 ένα πείραμα έδειξε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι εξίσου αποτελεσματικό με τη διακοπή του καπνίσματος με τα επιθέματα νικοτίνης. Άλλη έρευνα, δημοσιευθείσα τον Αύγουστο του 2017, συνέκρινε 
τις καρκινικές πιθανότητες των ηλεκτρονικών τσιγάρων με τον καπνό του συμβατικού τσιγάρoυ και βρήκε ότι οι πιθανότητες ο καπνός του ηλεκτρονικού τσιγάρου να προκαλέσει καρκίνο είναι μόνο κατά 1% λιγότερες σε σχέση με αυτές του καπνού του κοινού τσιγάρου.

Πολλοί ερευνητές ανησυχούν μήπως το «άτμισμα» αποτελεί μία «εναλλακτική» λύση για να αρχίσουν το κάπνισμα οι νέοι άνθρωποι

«Δεν θα συνιστούσα το άτμισμα σε μη καπνιστές», λέει η Τανγκ, επικεφαλής ερευνήτρια του NYU. «Μη θεωρείτε ότι άτμισμα είναι αβλαβές

Όσον αφορά για όσους καπνιστές σκέφτονται να μεταπηδήσουν στο ηλεκτρονικό η ίδια εμφανίζεται διστακτική: «Δεν ξέρουμε ποιο από τα δύο είναι πιο επιβλαβές».

https://greece-salonika.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου