Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Στα 3,97 δισ. ευρώ τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

Μειώθηκαν αλλά παραμένουν τα «φέσια» του ελληνικού Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, παρά το γεγονός ότι το 2018 ξεκίνησε με πρωτογενές πλεόνασμα κατά 85% μεγαλύτερο από τον περσινό Ιανουάριο.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ελληνικό κράτος αποπλήρωσε περίπου 1,6 δισ. ευρώ, ωστόσο οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές παραμένουν υψηλές, στα 3,977 δισ. ευρώ.

Συνολικά, το Δημόσιο κατέβαλε 903,1 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις κρατικών φορέων, 194,1 εκατ. ευρώ δρομολογήθηκαν για την εξόφληση των εκκρεμών επιστροφών φόρων και τα 511,1 εκατ. ευρώ για τις πληρωμές εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Στο μεταξύ, το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο ανήλθε στα 1,883 δισ. ευρώ, σχεδόν τριπλάσιο από τα 722 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός και το Μνημόνιο.

Η λιτότητα το 2018 συνεχίζεται και εντείνεται αφού πέρυσι τον Ιανουάριο καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 1,019 δισ. ευρώ. Δηλαδή φέτος ήταν 85% μεγαλύτερο από τον Ιανουάριο πέρυσι.

Η κυβέρνηση «κτίζει» έτσι από τον πρώτο μήνα του έτους ένα αποθεματικό ασφαλείας για να αποφύγει πιέσεις για πρόσθετα νέα μέτρα, αλλά και να εξασφαλίσει την «καβάτζα» όπως έλεγε σε ομιλία του προχθές στο ΕΒΕΑ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να μη χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης.

http://thessbomb.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου