Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Ανατροπές σε τεκμήρια διαβίωσης, αντικειμενικές αξίες, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ

Νέες ανατροπές στους φόρους εισοδήματος, ακινήτων και ΦΠΑ θα φέρει η τέταρτη αξιολόγηση που αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Φεβρουαρίου με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαίου ή το αργότερο αρχές Ιουνίου.

Από τα 82 προαπαιτούμενα που θα κληθεί να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις φορολογικές δεσμεύσεις συγκεντρώνουν οι παρεμβάσεις στα τεκμήρια διαβίωσης, δηλαδή η φορολογία των Ι.Χ., ακινήτων και σκαφών αναψυχής, και το νέο ποινολόγιο σε όσους υποβάλουν εκπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις.



Ειδικά για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, το πλαίσιο των ρυθμίσεων σκιαγραφείται με τα ελληνικά τεχνικά κλιμάκια να είναι ακόμη ανοικτά στις προτάσεις που κάνει η αντίστοιχη αντιπροσωπία των δανειστών. Ο σχεδιασμός προβλέπει αλλαγές με στόχο τον εντοπισμό και τη φορολόγηση εισοδημάτων που αποκρύπτονται.

Στην ίδια λίστα με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης περιλαμβάνεται και η δέσμευση του οικονομικού επιτελείου έναντι των δανειστών ότι δεν υπάρξουν άλλες νέες χαριστικές ρυθμίσεις ή άλλα μέτρα αμνήστευσης για όσους χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο. Να σημειωθεί ότι από φέτος σφίγγει περαιτέρω ο κλοιός για τους οφειλέτες αφού με σχετική διάταξη που θα έρθει στη Βουλή καθιερώνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για οφειλές προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Έως τον Μάρτιο θα πρέπει οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων να έχουν προσεγγίσει τις εμπορικές ενώ διορθωτικές κινήσεις θα υπάρξουν και στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ με στόχο την διεύρυνση της βάσης επιβολής του συγκεκριμένου φόρου μέσω περιορισμού των απαλλαγών από την εφαρμογή του.

Ο κατάλογος με τα φορολογικά προαπαιτούμενα του 2018 έχει ως εξής:

  • Αξιολόγηση της πιθανής αύξησης του κατώτατου ορίου ακαθαρίστων εσόδων για την επιβολή του ΦΠΑ. Το όριο αυτό ανέρχεται σήμερα στα 10.000 ευρώ και εξετάζεται να ανέβει στα 25.000 ευρώ.
  • Επανεξέταση των κινήτρων στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων και τις φορολογικές απαλλαγές, εξαλείφοντας τις διατάξεις που θεωρούνται αναποτελεσματικές ή άδικες.
  • Ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις αγοραίες τιμές τους και σύσταση εξειδικευμένης ομάδας εμπειρογνωμόνων και ένα μόνιμο πληροφοριακό σύστημα για την αναθεώρηση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων. Οι αναπροσαρμογές των φορολογητέων αξιών των ακινήτων θα επηρεάσουν το ύψος των φορολογικών επιβαρύνσεων στις αγοραπωλησίες, τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων, αλλά σε πλήθος άλλων φόρων και τελών επί της απόκτησης και της χρήσης ακινήτων.
  • Νομοθεσία για την προσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) αν κριθεί αναγκαίο προκειμένου, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, να προκύψει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και τα εκκαθαριστικά του φόρου να εκδοθούν τον Ιούλιο/Αύγουστο του 2018.
  • Επανεξέταση του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης της ναυτιλίας υπό το πρίσμα των υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Τεχνική επανεξέταση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μετά την τριετή εφαρμογή τους, προκειμένου να προσδιορίσει τα προβλήματα και τα «παραθυράκια» στην εφαρμογή τους και να υποβάλουν προτάσεις τροποποιήσεων για τη αποσαφήνιση και βελτίωσή τους και την εξάλειψη των αντικρουόμενων ρυθμίσεων.
  • Κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και να εξαλειφθούν τα κενά και οι εκκρεμότητες.
  • Επανεξέταση του νομοθετικού καθεστώτος για την επιβολή τόκων εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων, όπως αυτό αποτυπώνεται στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.
  • Επανεξέταση των διατάξεων για τα τέλη χαρτοσήμου με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίησή τους. Επανεξέταση του συστήματος τεκμαρτού προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος και νομοθέτηση αλλαγών αν κριθεί αναγκαίο.
  • http://thessbomb.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου