Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Οι αλλαγές που έρχονται στον ΕΝΦΙΑ..



Ερρίφθη ο κύβος για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, μετά και την δημοσίευση στην Διαύγεια της προκήρυξης για την πρόσληψη των εκτιμητών που θα αλλάξουν τις αντικειμενικές έως στο τέλος Μαρτίου.
Το προανήγγειλε την Πέμπτη η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας στον Realfm 97,8 και στον Νίκο Στραβελάκη, τονίζοντας ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου.

Τι αποκάλυψε η κ. Παπανάτσιου στον Realfm 97,8
Αποκαλυπτική ήταν η κ. Παπανάτσιου για τις αλλαγές που έρχονται στον ΕΝΦΙΑ.
Όπως σημείωσε, ίσως και εντός της ημέρας προκηρύσσονται οι θέσεις εκτιμητών, που θα προχωρήσουν άμεσα στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε όλη τη χώρα, τιμές οι οποίες θα οριστικοποιηθούν μετά τη διασταύρωσή τους με τα στοιχεία των τραπεζών. Το σχέδιο για την δημιουργία επιτροπών παραπέμπεται για την επόμενη χρονιά, λόγω έλλειψης χρόνου. Στόχος είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο. Σε ερώτηση, τι θα γίνει αν από την αναπροσαρμογή προκύψουν αυξήσεις στις φθηνές περιοχές και μειώσεις στις ακριβές, η υφυπουργός επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα αλλάξουν αντίστοιχα οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ασθενέστεροι και να μην ευνοηθούν οι έχοντες.
Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του 2018, όπως είπε, θα αναρτηθούν μετά την υποβολή των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος, δηλαδή Ιούλιο ή Αύγουστο, με στόχο ο φόρος να πληρωθεί σε όσες το δυνατόν περισσότερες δόσεις ως τον Δεκέμβριο του 2018, χωρίς να αλλάζει το τελικό ποσό που θα εισπραχθεί από τον ΕΝΦΙΑ.
Εκτιμητές για τις νέες αντικειμενικές
Την προκήρυξη για την πρόσληψη των πιστοποιημένων εκτιμητών που, ειδικά για φέτος, θα προτείνουν στο υπουργείο Οικονομικών τις νέες τιμές ζώνης εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας.
Οι εκτιμητές που θα προσληφθούν, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην προκήρυξη, θα λάβουν αμοιβή 50 ευρώ ανά τιμή ζώνης και έχουν τη δυνατότητα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Οι εκτιμητές θα πρέπει εντός 20 ημερών από την επιλογή τους να υποβάλουν στο υπουργείο Οικονομικών τις προτάσεις τους για τις τιμές ζώνης χωρίς, όμως, αυτές να είναι δεσμευτικές για το ΥΠΟΙΚ.
Υπενθυμίζεται ότι, βάσει μνημονιακής υποχρέωσης, οι νέες τιμές ζώνης θα πρέπει να έχουν καθοριστεί το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου