Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017

Με 130.000 επισκέπτες «αποχαιρετά» το Αβέρωφ τη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
Στους 130.000 έφτασε ο αριθμός των επισκεπτών στο Θωρηκτό Αβέρωφ το οποίο θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος θα αποπλεύσει από  την πόλη μας στις 7 Δεκέμβρη.
Χθες μάλιστα που ήταν και η τελευταία μέρα όπου το κοινό μπορούσε να το επισκεφθεί, ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία αγγίζοντας τους 6.500 χιλιάδες.

«Είχαμε ξεπεράσει κατά 2 σχεδόν ώρες το ωράριο του επισκεπτηρίου και είχαν μείνει περί τα 70 άτομα που περίμεναν ακόμα. Δεν μπορέσαμε να αρνηθούμε και τους επιτρέψαμε να μπούνε. Και η συγκίνησή τους ήταν μεγάλη, έκλαιγαν και μας ευχαριστούσαν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης του πλοίου κ. Χαραλαμπόπουλος σε συνέντευξη τύπου που έγινε πριν λίγο για τον απολογισμό της παραμονής του Αβέρωφ στην πόλη μας. Πρόσθεσε δε πως αυτό που έχει μείνει από τους δύο μήνες παραμονής του πλοίου στην πόλη μας είναι «συγκίνηση και αγάπη».
«Σας ευχαριστούμε που ήρθατε! Ζήσαμε στιγμές που μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να τις νιώσουμε. Οι αξίες της πίστης αυτού του λαού δεν έχουν χαθεί. Και αφυπνίστηκαν με την έλευση του Αβέρωφ στη Βόρεια Ελλάδα, σε μια περιοχή που έχει έντονο το προσφυγικό στοιχείο και απελευθερώθηκε σχεδόν εκατό χρόνια μετά τη Νότια Ελλάδα», σημείωσε ο κυβερνήτης του θωρηκτού. Πρόσθεσε πως αυτό που τους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η προσέλευση της νεολαίας. «Είδα νέους που ήθελαν να μάθουν την Ιστορία, που έψαξαν και διάβασαν για αυτήν. Το Αβέρωφ έγινε μόδα, κέντρο συνάντησης και ένα όπλο που έφερε αισιοδοξία. Κάποιοι επισκέπτες μας έλεγαν πως ένιωθαν περισσότερη ασφάλεια βλέποντας το Αβέρωφ», σχολίασε ο κυβερνήτης.
Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία στους δύο μήνες παραμονής του Θωρηκτού Αβέρωφ στη Θεσσαλονίκη το επισκέφθηκαν 332 σχολεία, από τα οποία τα 228 ήταν από Θεσσαλονίκη. Συνολικά 27000 μαθητές το είδαν και ξεναγήθηκαν σε αυτό, ενώ 7000 ήταν τα άτομα που ήρθαν μέσω συλλόγων.
Όπως είπε ο αντιπλοίαρχος Σπυρίδων Πολλάτος Π.Ν. και εκπρόσωπος τύπου Γ.Ε.Ν. υπολογίζεται πως κατά μέσο όρο έρχονταν 2500 επισκέπτες κάθε μέρα στις 53 συνολικά μέρες που ήταν επισκέψιμο. Ο ίδιος μάλιστα έκανε μια σύγκριση με το Μουσείο της Ακρόπολης λέγοντας πως εκεί ο μέσος όρος επισκεπτών ανά μέρα είναι 4000 άτομα, ενώ πρόσθεσε πως στην Αθήνα στα δύο χρόνια που ήταν επισκέψιμο το πλοίο το είδαν 120.000 άτομα. Επίσης εξήρε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ λέγοντας πως έγιναν πολλά ρεπορτάζ, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της στήριξης από τους χορηγούς. «Το πλοίο αγοράστηκε με χρήματα που προήλθαν κατά 1/3 από τον Αβέρωφ και με 2/3 από χορηγίες απανταχού των Ελλήνων. Αυτό το συνέδεσε στην πορεία του και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα», είπε εστιάζοντας στην βοήθεια που υπήρχε από τον ΟΛΘ, αλλά και από τους άλλους χορηγούς.
«Δεν επιλέξαμε τυχαία τη Θεσσαλονίκη. Θέλαμε να βρεθεί το Αβέρωφ κοντά στους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, να συναντήσουν το ένδοξο αυτό πλοίο και να παραμείνει εδώ για την εορτή της 28ης Οκτωβρίου καθώς και για την ημέρα εορτασμού της Απελευθέρωσης της πόλης από τα Ναζιστικά Στρατεύματα», σημείωσε ο αντιπλοίαρχος.
Από την παραμονή του θωρηκτού στην πόλη μας στις 7/10/2017 μέχρι και τον απόπλου που είναι προγραμματισμένος να γίνει στις 7/12/2017(χρειάζονται δύο ημέρες εργασιών για να ταξιδεύσει με ασφάλεια όπως είπε ο κυβερνήτης του πλοίου) έγιναν μια σειρά από δράσεις ανάμεσα στις οποίες ήταν η τελετή παρασημοφόρησης της Πολεμικής Σημαίας του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και η επίδειξη μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού στις 26 Οκτώβρη, η γιορτή για τα Βότσεια, αλλά και οι συναυλίες της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού σε διάφορα σημεία (Βασιλικό Θέατρο, Πλατεία Αριστοτέλους). Το σίγουρο είναι πως το Πολεμικό Ναυτικό θα συνεχίσει να έχει έντονη παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα όπως είπε ο διοικητής της ναυτικής διοίκησης Β.Ελλάδος κ. Σπυρύδων Μανωλάκης.
Όσο για το Αβέρωφ; Θα χρειαστεί περί τις 60 ώρες ταξίδι για να φτάσει στο Φάληρο. Θα κάνει απόσταση 270 ναυτικών μιλίων και θα το συνοδεύουν 3 ρυμουλκά. Στην Αθήνα, θα γίνουν προγραμματισμένες για την συντήρηση του καταστρώματός του και από τις αρχές του 2018 θα είναι ξανά επισκέψιμο για τους κατοίκους της πρωτεύουσας.
Και ψηφιακή ξενάγηση
Κι αν δεν καταφέρατε να το δείτε ζωντανά και να σας ξεναγήσουν σε αυτό, μην στεναχωριέστε! Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Χαραλαμπόπουλος στο επόμενο 5μηνο θα είναι έτοιμη μια ψηφιακή ξενάγηση. «Θα κάνουμε την μοντελοποίηση του πλοίου και πιστεύουμε πως στο επόμενο 5μηνο θα είναι έτοιμη η ψηφιακή περιήγηση. Όμως πιστεύω πως δεν θα έχει κανείς την ίδια αίσθηση όπως αν το έβλεπε δια ζώσης», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου