Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Τέλος οι δωρεάν πλαστικές σακούλες από την 1η Ιανουαρίου 2018

Από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα χρεώνονται πλέον οι πλαστικές σακούλες στα σούπερ μάρκετ όλης της Ελλάδας προς 0,04 ευρώ, ενώ από το 2019 η τιμή θα διαμορφωθεί στα 0,07 ευρώ.

Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται 250-350 σακούλες ανά άτομο ετησίως και στόχος της κοινοτικής νομοθεσίας είναι να περιοριστεί η χρήση της πλαστικής σακούλας στις 90 ανά πολίτη έως το 2020 και στις 40 έως το 2025.



Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναγράφουν σε εμφανές σημείο ότι οι λεπτές πλαστικές σακούλες υπόκεινται σε περιβαλλοντικό τέλος ενώ από το μέτρο εξαιρούνται περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο.

Συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, πάντως, το κόστος της σακούλας είναι αρκετά χαμηλό. Υψηλότερη χρέωση υπάρχει στην Ιρλανδία στα 0,36 ευρώ/σακούλα ενώ η χαμηλότερη στη Βουλγαρία στα 0,05 ευρώ/σακούλα.

Στη χώρα μας, όπως υπενθύμισε με χθεσινή του ανακοίνωση ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), το τέλος θα χρησιμοποιηθεί «για δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και ανταποδοτικά για την αντικατάσταση των λεπτών πλαστικών σακουλών από επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, που θα δίνονται δωρεάν στους πολίτες που θα επιστρέφουν για ανακύκλωση τις λεπτές πλαστικές σακούλες που θα αγοράζουν». Το τέλος θα εισπράττει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

http://thessbomb.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου