Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Ο βήχας των λοιμώξεων, ο βήχας που διαρκεί λίγο και ο βήχας που επιμένει



της Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη

O βήχας συγκαταλέγεται στα φυσιολογικά αντανακλαστικά του οργανισμού που έχει ως στόχο την απομάκρυνση ιών μικροβίων ξένων ουσιών και βλέννας από τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς του σώματος. Ο βήχας είναι περιστασιακό σύμπτωμα σε φυσιολογικά άτομα. Κατά την διάρκεια του Φθινοπώρου και του Χειμώνα ο βήχας είναι ιδιαίτερα συχνός λόγω των λοιμώξεων. Στις απλές ιογενείς λοιμώξεις ο βήχας διαρκεί λίγο ακολουθώντας τον κύκλο της ίωσης. 

Παρά το γεγονός ότι, οι κοινές λοιμώξεις αποτελούν το πιο σύνηθες αίτιο βήχα, δεν είναι το μόνο αίτιο οξέως εμφανιζόμενου βήχα. Άλλα αίτια οξέως εμφανιζόμενου βήχα είναι το stress, η αλλεργία, η δυσπεψία,  η καρδιακή βλάβη, η οξεία ασθματική κρίση, η εισρόφηση ξένου σώματος. Ενίοτε ο βήχας είναι αρκετά σοβαρός ώστε να κινδυνεύει να εμποδίσει την αναπνοή και να προκαλέσει εμετό, συγκοπτική κρίση, ρήξη πνευμονικής κυψελίδας, κάταγμα πλευρών.
Ορισμένες φορές είναι τόσο βασανιστικός που προκαλεί ενούρηση.
Το κάπνισμα αποτελεί το πιο κοινό αίτιο του χρόνιου βήχα του καπνιστή. Όταν ο βήχας επιμένει ωστόσο, ενδέχεται να μην οφείλεται στο κάπνισμα αλλά σε υποκείμενο παθολογικό πρόβλημα, η βαρύτητα του οποίου ποικίλλει. Νοσήματα και καταστάσεις που συχνά αποτελούν την αιτία του χρόνιου βήχα είναι (αναφέρονται ενδεικτικά):
Οι χρόνιες λοιμώξεις
Οι αλλεργίες
Η χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Η βρογχεκτασία
Η πνευμονική ίνωση
Το εμφύσημα
Η συγκοπή
Η λαρυγγίτιδα
Ο καρκίνος του πνεύμονα
Φάρμακα
Οι νευρομυϊκές παθήσεις
Τα πεπτικά προβλήματα
Οι βλάβες από το κάπνισμα
Ο καρκίνος
Τα καρδιακά νοσήματα
Τα αποστήματα
Τα ανευρύσματα
Παθήσεις θυρεοειδούς

Κατά την διάρκεια του συνήθους βήχα των λοιμώξεων:
Φροντίστε για την καλή ενυδάτωσή σας. Η επαρκής ενυδάτωση συντελεί στην ομαλή ρευστοποίηση και απομάκρυνση των εκκρίσεων από το αναπνευστικό σύστημα.
Ένα κουταλάκι γλυκού μέλι καταπραΰνει τον βήχα στην περίπτωση των κοινών αναπνευστικών ιώσεων που ενδημούν κατά την περίοδο Φθινοπώρου και Χειμώνα.
Αποφύγετε περιβάλλον με πολύ σκόνη, καπνό ή βαριά ρύπανση , καθώς και τους χώρους που δεν αερίζονται καλά.
Αποφύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες σε ποτά γεύματα (κρύα-καυτά) που μπορεί να πυροδοτήσουν τον βήχα. Πικάντικα λιπαρά τρόφιμα κατάχρηση αλκοόλ νυχτερινά γεύματα ενδέχεται να οδηγήσουν σε  παλινδρόμηση γαστρικών υγρών που ερεθίζουν το τραχειοβρογχικό δέντρο και επιδεινώνουν τον βήχα.
Η καταστολή του βήχα δεν πρέπει να επιδιώκεται  με την χρήση αντιβηχικών σκευασμάτων στις περισσότερες περιπτώσεις λοιμώξεων διότι με τον βήχα εκχέονται προς τα έξω επικίνδυνα φλεγμονώδη στοιχεία και εμποδίζεται η επέκταση της λοίμωξης σε πολλαπλά σημεία του σώματος. Η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών πρέπει επίσης να αποφεύγεται διότι μπορεί να οδηγήσει σε ανθεκτικά μικρόβια ή επιδείνωση του βήχα από έκλυση αλλεργικών εκδηλώσεων.
Όταν ο βήχας συνοδεύεται από πυρετό αιμόπτυση ή επιμένει η σωστή παθολογική εξέταση από έμπειρο παθολόγο είναι απαραίτητη για το ενδεχόμενο επιπλοκής ή επέκτασης της λοίμωξης.


Μας κοινοποιήθηκε από:
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Έκτακτα-νοσοκομειακά περιστατικά

24ωρη γραμματεία: 2106252770 και 6945575287
Facebook https://www.facebook.com/pages/Aναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
Twitter http://twitter.com/amoschovaki
Γενική ενημέρωση στο http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com και στο
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/
Για ραντεβού, γενικές ερωτήσεις ή σχόλια στείλτε e mail στο amoschovaki@yahoo.gr ή καλέστε στο ιατρείο στα τηλέφωνα 2107457028 και 2106252770 (24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου