Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017

Ο Πούτιν υπέγραψε νόμο που επιτρέπει να καταχωρούνται ξένα ΜΜΕ ως «πράκτορες»

Νόμο με τον οποίον επιτρέπεται να καταχωρούνται ως «πράκτορες του εξωτερικού» τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη Ρωσία, υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στο γεγονός ότι υποχρεώθηκε να καταχωριστεί με αυτόν το χαρακτηρισμό στις ΗΠΑ το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today.

Ο νόμος εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Δούμα (Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) στα μέσα του Νοέμβρη και από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) μέσα στην περασμένη εβδομάδα. Σήμερα δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα όπου αναρτώνται τα νομικά έγγραφα των ρωσικών Αρχών και τίθενται σε άμεση ισχύ.


Σύμφωνα με το κείμενο, οποιοδήποτε διεθνές Μέσο Ενημέρωσης που λειτουργεί στη Ρωσία, μπορεί να καταχωρηθεί ως «πράκτορας του εξωτερικού». Η απόφαση έχει εκδοθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας.

Ο νόμος αυτός είναι επί της ουσίας η απάντηση στην κίνηση των Αμερικανών να καταχωρίσουν ως «πράκτορα του εξωτερικού» το δίκτυο RT, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού κράτους.Ο νόμος, ο οποίος έχει επικριθεί έντονα από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) και Διεθνής Αμνηστία, υποχρεώνει τις οντότητες στις οποίες αφορά να δίνουν πληροφορίες στις αρχές για την οικονομική κατάστασή τους και να διευκρινίζουν στα έγγραφα που εκδίδουν ότι είναι καταχωρισμένες ως «πράκτορες του εξωτερικού».

Το κείμενο αυτό επεκτείνει στα Μέσα Ενημέρωσης έναν νόμο που χρονολογείται από το 2012 και μέχρι τώρα αφορούσε μόνο τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Οι ραδιοσταθμοί Voice of America και Radio Free Europe/Radio Liberty, που χρηματοδοτούνται από το αμερικανικό Κογκρέσο, είναι τα πρώτα Μέσα Ενημέρωσης που προειδοποιήθηκαν από τη Μόσχα ότι ενδέχεται προσεχώς να πρέπει να καταχωριστούν υπό την παραπάνω αμφιλεγόμενη ονομασία.

http://thessbomb.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου