Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Ένα "ταξίδι" στην ιστορία του σταθμού "Βενιζέλου" του Μετρό Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ&VIDEO)

undefined
Δεκάδες Θεσσαλονικείς επισκέφθηκαν σήμερα τον πιο πολυσυζητημένου σταθμό του μετρό Θεσσαλονίκης, τον σταθμό "Βενιζέλου", προκειμένου να δουν από τα κοντά τα αρχαιολογικά ευρήματά του.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε ξενάγηση με την  αρχαιολόγο Κρηνώ Κωνσταντινίδου στο σταθμό, ανοιχτή για το κοινό, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και περισσότερα από 150 άτομα βρέθηκαν εκεί.

Μάλιστα, λόγω της απροσδόκητα μεγάλης προσέλευσης αρκετοί ήταν εκείνοι, οι οποίοι περίμεναν ακόμη και 3 ώρες για να μπουν, ενώ άλλοι δεν κατάφεραν καθόλου να ξεναγηθούν στον σταθμό, με τους τελευταίους να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους στους ιθύνοντες για την εξέλιξη αυτή.
Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος η Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν αποκλείεται να διοργανώσει εκ νέου ξενάγηση, προκειμένου ακόμη περισσότεροι Θεσσαλονικείς να γνωρίσουν τον υπό διαμόρφωση αρχαιολογικό σταθμό.
Το πλάνο των εργασιών του σταθμού
Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες που, αφορούν στη δημιουργία των απαραίτητων εργοταξιακών χώρων και στις παρακάμψεις των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφελεία, βόρεια της οδού Εγνατίας, στην οδό Βαμβακά (κοντά στο παλιό δημαρχείο της Θεσσαλονίκης) και νότια, στην πλατεία Καπνεργάτη. Στην Πλατεία Καπνεργάτη, οι λαμαρίνες πρόκειται να φτάσουν λίγα μέτρα μακριά από τις εισόδους των καταστημάτων, ενώ η διέλευση των πεζών θα πραγματοποιείται μέσω διαδρόμου που θα διαμορφωθεί στο σημείο.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν λάβει οι καταστηματάρχες από την επιβλέπουσα αρχή, η "κατάληψη" του χώρου θα διαρκέσει έξι μήνες.
Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί για την κατά χώραν ανάδειξη των σημαντικών αρχαιοτήτων που ήρθαν στο φως στον σταθμό Βενιζέλου, το πρώτο στάδιο των εργασιών που θα εκτελεστούν, αφορούν την αντιστήριξη των φρεάτων εξαερισμού με μικροπασσάλους, ενώ θα ακολουθήσει η κατασκευή της πλάκας οροφής.
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν αρχαιολογικές εργασίες στις δύο εισόδους, προκειμένου να κατασκευαστούν οι προσβάσεις στους σταθμούς σε διάστημα 12-14 μηνών, ενώ το τελικό στάδιο θα αφορά τη διαμόρφωση της αποβάθρας του σταθμού.
Τέλος να σημειωθεί πως, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Βενιζέλου, αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2018.
Η ιστορία του σταθμού
Στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου αποκαλύφθηκαν σε βάθος περίπου 6 μέτρων και σε έκταση περίπου 1.600 τετραγωνικών μέτρων αρχαιότητες του 4ου αιώνα και των πρωτοβυζαντινών χρόνων: δημόσιοι χώροι και κτίρια, μεγάλοι δρόμοι, κι ανάμεσά τους, σε μήκος 77 μέτρων, ο κύριος οδικός άξονας της αρχαίας Θεσσαλονίκης (decumanus maximus), λαμπρός στην αρχική του κατασκευή, στρωμένος με μάρμαρα και με ορθογώνιες λίθινες πλάκες. Ουσιαστικά ήρθε στο φως ένα μοναδικό μνημείο, ένα μεγάλο οικιστικό σύνολο στο κέντρο της αρχαίας πόλης, ιδιαίτερης σημασίας, καθώς συνδέεται αναπόσπαστα με την ιστορία, την πολεοδομική οργάνωση και την κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης στο πέρασμα 16 αιώνων. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο αρχαίος δρόμος έχει χαραχτεί στην ίδια κατεύθυνση με την Εγνατία.
Αυτό το επί αιώνες σταυροδρόμι με ζωή που ξεκινά από τον 4ο αιώνα, προχωράει στον 6ο μ.Χ. και που συνεχίζει τη ζωή του στους επόμενους αιώνες φθάνοντας μέχρι τις μέρες μας (σε ψηλότερη στάθμη), είναι πραγματικά κάτι μοναδικό, αφού η πολύ καλή διατήρησή του το κάνει να μοιάζει σαν να μην έπαυσε ποτέ να χρησιμοποιείται.
Tα ευρήματα στον σταθμό Μετρό στη Βενιζέλου θεωρούνται από τα σημαντικότερα τεκμήρια της βυζαντινής ευρωπαϊκής Ιστορίας.
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο του thestival.gr:


 
http://www.thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου