Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Πώς διαβαθμίζονται τα απόρρητα έγγραφα στην Ελλάδα

Για μία ακόμη φορά στην μακρόχρονη ύπαρξη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού του βίου, γίνεται αναφορά σε απόρρητα έγγραφα. Η δημοσιοποίησή τους μάλιστα, σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία που υπενθύμισε το υπουργείο Εξωτερικών τιμωρείται και με πολυετή φυλάκιση.
Τα παλιότερα δε χρόνια η ποινή, ανάλογα με την διαβάθμιση, έφτανε ακόμα και στην ποινή του θανάτου.



Πόσες διαβαθμίσεις απορρήτων υπάρχουν όμως και τι σημαίνει η κάθε μία, τουλάχιστον στην Ελλάδα;

Την απάντηση δίνουν ο διακλαδικός κανονισμός στρατιωτικής αλληλογραφίας του ΓΕΕΘΑ και το σχετικό ΦΕΚ.  Ξεκινώντας από το απόρρητο των απόρρητων που είναι το ΕΤΝΑ Απόρρητο έχουμε τα εξής:

ΕΤΝΑ Άκρως Απόρρητο
Ο χαρακτηρισμός αυτός δίδεται σε υλικό - πληροφορίες, οι οποίες εάν αποκαλυφθούν σε μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό, θα προκαλέσουν εξαιρετικά βαριές ζημιές στην Εθνική Άμυνα και ασφάλεια της χώρας, καθώς και στα ζωτικά της συμφέροντα.

Άκρως Απόρρητο
Ο χαρακτηρισμός αυτό δίδεται σε υλικό - πληροφορίες, οι οποίες εάν αποκαλυφθούν σε μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό, είναι δυνατό να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στην Εθνική Άμυνα και ασφάλεια της χώρας, καθώς και στα ζωτικά της συμφέροντα.

Απόρρητο
Ο χαρακτηρισμός αυτό δίδεται σε υλικό - πληροφορίες, οι οποίες εάν αποκαλυφθούν σε μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό, είναι δυνατό να προκαλέσουν ζημιές στην Εθνική Άμυνα και ασφάλεια της χώρας, καθώς και στα ζωτικά της συμφέροντα.

Εμπιστευτικό
Ο χαρακτηρισμός αυτός δίδεται σε υλικό - πληροφορίες, οι οποίες εάν αποκαλυφθούν σε μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό, είναι δυνατό να βλάψουν την Εθνική Άμυνα και ασφάλεια της χώρας, καθώς και τα ζωτικά της συμφέροντα.

Περιορισμένης Χρήσης
Ο χαρακτηρισμός αυτός δίδεται σε υλικό - πληροφορίες, οι οποίες εάν αποκαλυφθούν σε μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό, είναι δυνατό να επηρεάσουν δυσμενώς την Εθνική Άμυνα και ασφάλεια της χώρας, καθώς και τα ζωτικά της συμφέροντα.

Αδιαβάθμητο
Ο χαρακτηρισμός αυτός δίδεται σε υλικό - πληροφορίες, των οποίων λαμβάνουν γνώση μόνο τα απαραίτητα υπηρεσιακά πρόσωπα και πάντοτε με βάση την αρχή «ΑΝΑΓΚΗ ΓΝΩΣΗΣ».

Αξίζει να επισημάνουμε πως στο υπέρτατο απόρρητο έγγραφο ο χαρακτηρισμός ΕΤΝΑ δεν σημαίνει κάτι…διαστημικό αλλά όπως επισημαίνεται στο άρθρο 4 «Διαβαθμίσεις Ασφαλείας» του ΦΕΚ 336 της 16ης Μαρτίου 2005, δεν αποτελεί διαβάθμιση υλικού αλλά ένδειξη που προέρχεται από την λέξη «ΕΘΝΙΚΟ», για να είναι δυνατή η αναγραφή της με τα ίδια τυπογραφικά στοιχεία και στην Ελληνική και στις γλώσσες που χρησιμοποιούν το λατινικό αλφάβητο.

http://thessbomb.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου