Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Στουρνάρας: Πάνω από 400.000 Έλληνες μετανάστευσαν τα πρώτα χρόνια της κρίσης


Περίπου 427.000 άνθρωποι μετανάστευσαν από την Ελλάδα την πρώτη εξαετία της οικονομικής κρίσης, από το 2008 έως το 2013, και περισσότεροι από τους μισούς – σχεδόν 223.000 – ήταν νέοι 25 έως 39 ετών, όπως δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Fulbright στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «είναι δύσκολο να ανακοπεί» η φυγή εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού εάν δεν βελτιωθεί μόνιμα το κλίμα στην οικονομία και εάν δεν υπάρξουν στοχευμένες δράσεις.



Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε τη στήριξή του στην ανάπτυξη κέντρων αριστείας, εκτιμώντας ότι «θα προσελκύσουν μια κρίσιμη μάζα επιστημόνων και ερευνητών». «Αν αναπτυχθούν αποτελεσματικά, τα κέντρα αυτά μπορούν να αποκτήσουν διεθνή αναγνώριση στην ακαδημαϊκή επιχειρηματική κοινότητα και να αποτελέσουν πόλο έλξης», είπε.

Αιχμές για αξιολόγηση στα σχολεία για τα τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ

Αναφερόμενος στο εκπαιδευτικό σύστημα, ο κ. Στουρνάρας άφησε αιχμές για την απουσία μίας κουλτούρας αξιολόγησης και λογοδοσίας των εκπαιδευτικών, σημειώνοντας πως αυτό έχει αρνητικές συνέπειες για την ποιότητα της παιδείας που προσφέρεται στους νέους.

«Η λογοδοσία μπορεί να φαίνεται αφηρημένη έννοια. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Unesco, η παρουσία ή η απουσία της επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν οι μαθητές, διδάσκουν οι δάσκαλοι και διοικούν οι κυβερνήσεις», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο κ. Στουρνάρας στάθηκε και στις οικονομικές αδυναμίες των ελληνικών πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι η σχεδόν αποκλειστική χρηματοδότησή τους από δημόσιους πόρους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι χρειάζεται και ένεση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Η σημερινή κατάσταση σημαίνει ότι τα ΑΕΙ λειτουργούν σε καθεστώς «πολύ περιορισμένης χρηματοδότησης και μεγάλων περικοπών» και για αυτό τον λόγο είναι σημαντικό «να υπάρχει διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης», είπε.

https://greece-salonika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου