Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Οι ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων θα εξαλειφθούν το ...2234


Οι ανισότητες μεταξύ των ανδρών και των γυναικών αυξάνονται εκ νέου φέτος, για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια συνεχούς προόδου στην προώθηση της ισότητας των φύλων, ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF). Όσο αφορά τον χρονικό ορίζοντα εξάλειψης των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων, θα πρέπει να περιμένουμε … 217 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2234.




Η ετήσια έκθεση του WEF για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αφορά 144 χώρες και αναλύει τις ανισότητες μεταξύ των φύλων στο πεδίο της εργασίας, καθώς επίσης και στα πεδία της εκπαίδευσης, της υγείας και της πολιτικής.

Η μελέτη καταδεικνύει ότι με τον τρέχοντα ρυθμό, οι ανισότητες μεταξύ των ανδρών και των γυναικών στην εργασία δεν θα εξαλειφθούν πριν από το 2234, δηλαδή σε 217 χρόνια, ενώ πέρυσι, ο χρονικός ορίζοντας που προβλεπόταν για την επίτευξη αυτού του στόχου ήταν 170 χρόνια.

Στο πεδίο της εργασίας το χάσμα μεταξύ των φύλων αυξάνεται για τέταρτη συναπτή χρονιά και πλέον έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2008, τονίζεται στην έκθεση.
Συνολικά, το 2017 καταγράφηκε εξάλλου «μια ανάσχεση, έπειτα από μια δεκαετία αργής, αλλά σταθερής προόδου όσον αφορά τη βελτίωση της ισότητας των φύλων, καθώς η απόκλιση μεταξύ των φύλων σε παγκόσμια κλίμακα αυξάνεται, για πρώτη φορά από τη δημοσιοποίηση της πρώτης έκθεσης το 2006», υπογραμμίζει το WEF.

Με τον τρέχοντα ρυθμό, θα χρειαστεί ένας αιώνας για να κλείσει το συνολικό χάσμα μεταξύ των φύλων, από 83 έτη την περασμένη χρονιά.
«Εν έτει 2017, δεν θα έπρεπε να βλέπουμε την τάση της βελτίωσης της ισότητας (των φύλων) να αντιστρέφεται», επισήμανε μια από τις συγγραφείς της έκθεσης, η Σαάντια Ζαχίντι.
Πίσω από αυτή την υποχώρηση βρίσκεται η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών και στους τέσσερις πυλώνες που μελετούν οι ειδικοί.

«Τα πεδία όπου οι ανισότητες μεταξύ των φύλων συνεχίζει να είναι πιο δύσκολο να ξεπεραστούν είναι η οικονομία και η υγεία», ενώ «το χάσμα στην πολιτική είναι εκείνο στο οποίο οι ανισότητες μεταξύ των φύλων είναι οι πιο κραυγαλέες και μπορεί να χρειαστούν 99 χρόνια για κλείσει», επισημαίνει το WEF.
Λαμβανομένων υπόψη των σημερινών τάσεων, το χάσμα των φύλων στο πεδίο της εκπαίδευσης αντίθετα μπορεί να εξαλειφθεί μέσα σε 13 χρόνια.

Οι περιοχές με τις καλύτερες επιδόσεις
Το 2017, η δυτική Ευρώπη παρέμεινε η περιοχή με τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τη μείωση των ανισοτήτων των φύλων, μπροστά από τη βόρεια Αμερική. Οι περιοχές της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής αντίθετα κατατάχθηκαν στις χαμηλότερες θέσεις.
Μεταξύ των κρατών της Ομάδας των Είκοσι (G20), η Γαλλία κατατάσσεται πρώτη σε ό,τι αφορά την ισότητα ανδρών-γυναικών, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική και την Αργεντινή.
Στη γενική κατάταξη, στην οποία κυριαρχούν χώρες της βόρειας Ευρώπης—Ισλανδία, Νορβηγία, Φινλανδία—η Γαλλία κέρδισε έξι θέσεις και ανέβηκε στην 11η, χάρη κυρίως στην πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά την ισότητα στο πεδίο της πολιτικής. Το 2006, όταν δινόταν στη δημοσιότητα η πρώτη έκθεση, η Γαλλία βρισκόταν στην 70ή θέση.
Αντίθετα, οι ΗΠΑ έχασαν τέσσερις θέσεις και κατατάσσονται πλέον στην 49η θέση της γενικής κατάταξης, κυρίως λόγω της μείωσης της αντιπροσώπευσης των γυναικών στην πολιτική.

https://greece-salonika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου