Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

10 παράξενοι λόγοι που αυξάνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων



Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε, ότι ο καρδιακός κίνδυνος μπορεί να επηρεαστεί από το πού ζείτε, πόσα παιδιά έχετε ή εάν τρώτε πρωινό; Κι όμως! 
Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η υγεία της καρδιάς σας εξαρτάται από περισσότερους λόγους, από όσους φαντάζεστε.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι ο νούμερο 1 δολοφόνος, τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών παγκοσμίως. Έτσι, ίσως γνωρίζετε ότι στους βασικούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιά σας, περιλαμβάνονται η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, το κάπνισμα, η υπερβαρότητα και η έλλειψη άσκησης. Αυτό που δεν γνωρίζετε, όμως, είναι ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι και κάποιοι από αυτούς μάλιστα, δεν είναι καθόλου αυτονόητοι και προφανείς.

Δείτε 10 παράξενους λόγους, λοιπόν, που έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες, ότι μπορούν να επηρεάσουν την σωστή λειτουργία της καρδιάς σας.

Το χαμηλό υψόμετρο

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε πριν από λίγους μήνες, στο περιοδικό Frontiers in Physiology διαπίστωσε, ότι οι άνθρωποι που ζουν σε μεγάλα υψόμετρα (από 500 μέχρι και 2.300 μέτρα) αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο – δηλαδή ένα συνδυασμό παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, και η παχυσαρκία – σε σχέση με εκείνους που ζουν σε μέρη που βρίσκονται κοντά στο επίπεδο της θάλασσας.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης: «Υπάρχει περισσότερο οξυγόνο στην ατμόσφαιρα στα μεγαλύτερα υψόμετρα. Η πιθανή σύνδεση που διαπιστώθηκε είναι ενδιαφέρουσα», λέει η Mary Ann Bauman, MD, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, όμως, συμπλήρωσε ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να προσδιοριστεί η πραγματική συσχέτιση.

Το πόσα παιδιά έχετε

Οι γυναίκες που έχουν μείνει έγκυες περισσότερες από μία φορές, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation.

Η νόσος είναι ένας έντονος ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός, που μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους στο αίμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες επιπλοκές. Από τη μελέτη προέκυψε ότι οι γυναίκες με τέσσερις ή περισσότερες εγκυμοσύνες αντιμετώπιζαν από 30% έως 50% μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν μαρμαρυγή, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν κάνει ποτέ παιδί.

Οι συγγραφείς της μελέτης δηλώνουν ότι δεν θέλουν να αποθαρρύνουν τις γυναίκες από το αποκτούν πολλά παιδιά: «Γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η καρδιά μεγαλώνει, ενώ συμβαίνουν και πολλές ορμονικές αλλαγές, ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται», λέει η Dr. Bauman. «Οπότε μάλλον αυτές οι αλλαγές, είναι που συμβάλλουν στην εμφάνιση της καρδιακής νόσου».

Ο πρόωρος τοκετός

Στην ίδια μελέτη διαπιστώθηκε επίσης, ότι υπάρχει και άλλη σύνδεση μεταξύ των καρδιακών προβλημάτων και της γέννησης παιδιών. Ετσι, γυναίκες που είχαν πρόωρο τοκετό (πριν από την 37η εβδομάδα κύησης) είχαν κατά 40% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, σε σύγκριση με εκείνες που είχαν συμπληρώσει τον κύκλο της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες μάλιστα που είχαν πολύ πρόωρο τοκετό, δηλαδή πριν από την 32η εβδομάδα, είχαν διπλάσιο κίνδυνο από τις γυναίκες που γέννησαν στον αναμενόμενο χρόνο.

Ο πρόωρος τοκετός δεν είναι αιτία πρόκλησης καρδιακής νόσου, λένε οι συγγραφείς, αλλά είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, για τον εντοπισμό νέων γυναικών που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων στην μετέπειτα ζωή τους.

Η παράλειψη του πρωινού

Οι άνθρωποι που συνηθίζουν να καταναλώνουν καθημερινά πρωινό, τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακού κινδύνου, καθώς επίσης και χαμηλές τιμές χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση της American Heart Association.

«Υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση πρωινού είναι σημαντικός παράγοντας καλής καρδιαγγειακής υγείας», λέει η Dr. Bauman. «Όταν παραλείπετε αυτό το τόσο σημαντικό γεύμα, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη, αυξημένης χοληστερόλης και παχυσαρκίας, αυξάνονται, επίσης», λέει.

  • Το άτμισμα

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κάπως ασφαλέστερα από τα παραδοσιακά, ωστόσο δεν είναι αβλαβή. Ένα πρόσφατο βασικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο JAMA διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εξακολουθούν να περιέχουν χημικές ουσίες, όπως η φορμαλδεΰδη και η ακετόνη, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τη δημιουργία θρόμβων του αίματος, και να επιταχύνουν το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι επαρκώς ελεγμένα, λέει η Dr. Bauman, οπότε δεν είναι εύκολο να γνωρίζουμε τι άλλες τοξίνες μπορεί να περιέχουν. Επιπλέον, περιέχουν νικοτίνη. «Η νικοτίνη είναι διεγερτική», λέει, «έτσι, ξέρουμε ότι μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμία και υψηλή αρτηριακή πίεση».

  • Η «κακή εικόνα» για το υπέρβαρο σώμα

Το πώς αισθάνεστε για το σώμα σας, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να φροντίζετε την υγεία της καρδιά σας. Σε μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Obesity, βρέθηκε ότι οι υπέρβαρες γυναίκες που είχαν μεγάλη εσωτερική προκατάληψη για το βάρος και την εικόνα τους τους – δηλαδή, είχαν μέσα τους βαθιά ριζωμένα αρνητικά στερεότυπα για την παχυσαρκία και την εικόνα του εαυτού τους – είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μεταβολικό σύνδρομο.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ντροπή για το σώμα μας, είναι ασυμβίβαστη με την καλή μας υγεία, λένε οι ερευνητές και επίσης, κάτι τέτοιο δεν μας βλάπτει μόνο ψυχολογικά, αλλά και σωματικά. «Αντί να υποκύπτετε στο «στίγμα», λένε, καλύτερα να δουλέψετε στην κατεύθυνση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αυτοσεβασμού», συμπληρώνουν οι επιστήμονες.

  • Η ανύψωση βαρών

Ξέρετε ότι η ασκήσεις cardio κάνουν καλό στην καρδιά σας (το λέει άλλωστε και το όνομά τους). Υπάρχει, όμως, μία πληθώρα νέων αποδεικτικών στοιχείων που υποστηρίζουν ότι η απόκτηση μεγαλύτερης μυικής δύναμης έχει και παγίδες. Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα στην American Journal of Physiology, απέδειξε ότι ακόμη και μία και μοναδική προπόνηση με βάρη, μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πίεση του αίματος.

«Συνιστούμε ένα συνδυασμό ασκήσεων cardio, δύναμης και stretching», λέει η Dr. Bauman. «Κι αυτό γιατί από τη μία αποφεύγετε πιθανές βλάβες στο σώμα σας και από την άλλη, αυτός ο συνδυασμός σας βοηθά να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», λέει.


  • Ο πόνος στους ώμους

Σε μια πρόσφατη μελέτη στο Journal of Occupational and Environmental Medicine, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και διαβήτη, είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από πόνους στον ώμο ή τραυματισμούς του στροφικού τενοντίου πετάλου (rotator cuff) του ώμου.

Οι ερευνητές δεν είναι γνωρίζουν για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η συσχέτιση, αλλά λένε, ότι η θεραπεία και ο έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των άλλων συνοδών παραγόντων κινδύνου, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από την ταλαιπωρία του πόνου των ώμων. Παλαιότερες μελέτες είχαν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, αχίλλεια τενοντίτιδα, και tennis elbow (τενοντίτιδα του τενίστα) έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

  • Το επίπεδο εκπαίδευσης σας

Όσο περισσότερα χρόνια σπουδών έχετε συμπληρώσει, τόσο λιγότερο πιθανόν είναι να υποστείτε καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με το International Journal for Equity in Health.

Οι ενήλικες που δεν έχουν σπουδάσει, έχουν περισσότερο από τον διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σε σύγκριση με αυτούς που έχουν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η καλή εκπαίδευση μπορεί να επηρεάσει την υγεία, καθώς επηρεάζει ταυτόχρονα, τις επιλογές των ανθρώπων και την ποιότητα της ζωής τους, από το τι δουλειά κάνουν, πώς κερδίζουν τα χρήματα τους, τι τρώνε και πως ζουν γενικότερα.

  • Το στρες

Ενας πολύ ενεργός ιππόκαμπος – περιοχή του εγκεφάλου που πυροδοτείται κατά τη διάρκεια αγχωτικών καταστάσεων – μπορεί να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με επιστημονική δημοσίευση που έγινε πριν από λίγους μήνες στο «The Lancet».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι όταν ενεργοποιείται συχνά αυτή η περιοχή του εγκεφάλου, μπορεί να προκληθεί, επίσης, φλεγμονή στις αρτηρίες.

Οι ειδικοί έχουν από καιρό βεβαιωθεί, ότι το άγχος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με την Dr.Bauman: «Προς το παρόν, δεν υπάρχει άμεση σύνδεση των δύο αυτών παραγόντων, αλλά ξέρουμε, ότι το χρόνιο στρες απελευθερώνει την επινεφρίνη ή την αδρεναλίνη στον οργανισμό μας και γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση», λέει.

Συνoψίζοντας, όταν τρώμε σωστά, παραμένουμε δραστήριοι, δεν καπνίζουμε και φροντίζουμε το βάρος μας, έχουμε επικεντρωθεί στους πιο βασικού παράγοντες για τη μείωση του κινδύνου της καρδιοπάθειας, λέει η Dr. Bauman και συμπληρώνει: «Υπάρχει, όμως, μια απαραίτητη και αναγκαία συνθήκη μετριοπάθειας και προσοχής που πρέπει να δείχνουμε, σε κάθε σύνδεση που υπάρχει μεταξύ του νου και του σώματός μας, η οποία περιλαμβάνει θέματα που σχετίζονται με το άγχος. Αυτός ο παραπάνω συνδυασμός είναι ό,τι καλύτερο για να προστατεύσουμε την καρδιά μας», προσθέτει.

https://greece-salonika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου