Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

ΕΕ: Σπρώχνει τους συνταξιούχους σε «συμπληρωματική ασφάλιση» για να…ζήσουν!

Με κυνικό τρόπο, αλλά βασιζόμενο σε πραγματικά στοιχεία, εμπιστευτικό ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου, αποκαλύπτει το δυσοίωνο μέλλον που προδιαγράφεται για τους απανταχού της Ευρώπης συνταξιούχους τα επόμενα χρόνια και τους «συστήνει», ως μοναδική διέξοδο για μία αξιοπρεπή ζωή, την καταφυγή σε πανευρωπαϊκό σύστημα συμπληρωματικής ασφάλισης. 

Όπως συμπεραίνεται στο έγγραφο, λόγω της γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού, της υπογεννητικότητας και την αύξηση του ορίου ζωής, οι συντάξεις στο μέλλον δεν θα είναι καθόλου γενναιόδωρες.
Σήμερα, διαπιστώνεται, σε κάθε ευρωπαίο συνταξιούχο άνω των 65 ετών αντιστοιχούν τέσσερις εργαζόμενοι, ηλικίας 15-64 ετών, που με τις εισφορές τους, συντηρούν τα συνταξιοδοτικά συστήματα.
Μέχρι το 2060, όμως, «ομολογεί» με κυνικό τρόπο το έγγραφο, θ’ αντιστοιχούν μόνο δύο εργαζόμενοι σε κάθε συνταξιούχο άνω των 65 ετών, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο στα έσοδα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων.
Στο έγγραφο αναφέρεται ότι, για την μελλοντική στήριξη των συντάξεων, η Κομισιόν είχε την «φαεινή» ιδέα (Λευκή Βίβλος 2012), να δημιουργήσει ένα πανευρωπαϊκό σύστημα συμπληρωματικής συνταξιοδότησης, για εκείνους τους συνταξιούχους που, προφανώς, θα έχουν την δυνατότητα καταβολής των επιπλέον εισφορών.
Το προτεινόμενο πλαίσιο για ένα πανευρωπαϊκό προσωπικό συνταξιοδοτικό προϊόν (PEPP) στοχεύει στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης προσωπικών συντάξεων στην Ευρώπη (δηλαδή εθελοντικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων), στη στήριξη της συνταξιοδότησης και στην ενίσχυση της ενιαίας αγοράς κεφαλαίων μέσω της αύξησης των διαθέσιμων κεφαλαίων για επενδύσεις.
Υπάρχει, μάλιστα, και ο ισχυρισμός ότι, η πρόταση θεωρείται ως ευπρόσδεκτη επιπλέον επιλογή για τη στήριξη των αποταμιεύσεων και των επενδύσεων στη συνταξιοδότηση.!
«Αγκάθι», όπως σημειώνεται, τα διαφορετικά εθνικά συνταξιοδοτικά συστήματα και οι φορολογικές ρυθμίσεις, στα κράτη-μέλη της ΕΕ, που έχουν και την ευθύνη διατήρησης της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών τους συστημάτων.
*Ολο το έγγραφο για το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Συμπληρωματικής Ασφάλισης (στην αγγλική γλώσσα) στο συνημμένο.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

http://taxalia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου