Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Μέχρι και 3.000 ευρώ αναδρομικά θα λάβουν συνταξιούχοι



Γερός «μποναμάς» έρχεται για τους συνταξιούχους. Με τη σύνταξη Ιανουαρίου, που θα δοθεί λίγο πριν Χριστούγεννα, ξεκινάει η αναδρομική επιστροφή των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ σε πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους απ’ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι επιστροφές οι οποίες ανάλογα με το ποσό της σύνταξης μπορεί να φτάσουν ως και τα 3.000 ευρώ (συνολικά φτάνουν τα 300.000.000 ευρώ), θα δοθούν στους δικαιούχους αυτόματα, δίχως να απαιτούνται αιτήσεις ή αγωγές εκ μέρους τους, όπως δήλωσε η Γ.Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Στέλλα Βρακά, ξεκαθαρίζοντας πως δεν τίθεται θέμα παραγραφής του ποσού.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος ανέθεσε στην ΗΔΙΚΑ να υπολογίσει πόσα χρήματα κρατήθηκαν παρανόμως όλα αυτά τα χρόνια και πόσα είναι τα οφειλόμενα για κάθε συνταξιούχο και να του παραδώσει το πόρισμα άμεσα, προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία των επιστροφών.
Οι κρατήσεις στις συντάξεις υπέρ υγείας που έγιναν τα τελευταία 4,5 χρόνια κρίθηκαν παράνομες, καθώς οι συνταξιούχοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα επιβαρύνονταν με 4% εισφορές (και αργότερα 6%) υπέρ του ΕΟΠΥΥ, με βάση την πλασματική και όχι την πραγματική τους σύνταξη.
Τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και η σημερινή, εφάρμοζαν τον Νόμο 2084/1992 εσφαλμένα, παραγνωρίζοντας ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους, που αθροιστικά -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων- ανέρχονται σε 300.000.000 ευρώ.
Το θέμα πάντως θα τεθεί και μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των δανειστών στο τέλος Οκτωβρίου, εν όψει της τρίτης αξιολόγησης. Μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από τους δανειστές, τότε το υπουργείο θα ανακοινώσει το πλάνο επιστροφής των χρημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου