Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Παιδιατρικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη -Πού θα γίνει, πώς θα στελεχωθεί



Χάρη σε δωρεά του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” και έπειτα από συνεργασία με το υπουργείο Υγείας
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Παιδιατρικό νοσοκομείο δυναμικότητας 200-300 κλινών θα αποκτήσει επιτέλους η Θεσσαλονίκη χάρη σε δωρεά του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”. Έπειτα από δεκαετίες αποτυχημένων προσπαθειών το όνειρο αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα, κι όταν υλοποιηθεί, θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των μικρών ασθενών όλης της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζονται στις παιδιατρικές κλινικές, που είναι διάσπαρτες στα νοσοκομεία της πόλης.

Το συνολικό ποσό της δωρεάς του “Σταύρος Νιάρχος” για την ενίσχυση και την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα -έπειτα από υπόδειξη των άμεσων αναγκών από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό- ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 50 εκατ. θα καλύψουν την ανέγερση, τον ξενοδοχειακό και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του παιδιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Τα υπόλοιπα θα δοθούν για την ανέγερση και τον εξοπλισμό νέου κτιρίου του Νοσοκομείου Κομοτηνής, την ανακατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό του κτιρίου των Αδελφών Νοσοκόμων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ με στόχο την ολοκληρωμένη κάλυψη της επικράτειας. Η ενίσχυση στοχεύει καταρχήν στην αγορά δύο νέων ελικοπτέρων και στην επισκευή/αναβάθμιση των παλαιότερων.
Που θα γίνει το παιδιατρικό νοσοκομείο
Όπως τονίζουν στη “Μ” κύκλοι του υπουργείου Υγείας, οι τρεις χώροι που έχουν προκριθεί για την ανέγερση του παιδιατρικού νοσοκομείου είναι οι εξής:
– Ένα αχρησιμοποίητο οικόπεδο, έκτασης άνω των 30 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απέναντι από το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
– Το πρώην στρατόπεδο Φαρμάκη, έκτασης 31 στρεμμάτων, που βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τη Βασιλίσσης Όλγας, τη Μητροπολίτου Κυδωνιών, τη Γεωργίου Παπανδρέου και την Πλούτωνος, πλησίον του κτιρίου, όπου στεγάζεται η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
– Ένα οικόπεδο 40 στρεμμάτων στην περιοχή του Φιλύρου, ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου Λοιμωδών.
Οι παραπάνω προτάσεις, συνοδευόμενες από τις σχετικές μελέτες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, θα κατατεθούν στο ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, ώστε να επιλεγεί ο πλέον κατάλληλος χώρος. Μεταξύ των προϋποθέσεων για τη χωροθέτηση του παιδιατρικού νοσοκομείου είναι το σημείο όπου θα ανεγερθεί να είναι εύκολα προσβάσιμο και να εξυπηρετείται από το δίκτυο των μέσων μαζικής μεταφοράς. Από εκεί και πέρα, και εφόσον οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, εκτιμάται ότι η ανέγερση του νοσοκομείου θα ξεκινήσει στις αρχές του 2018 με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου μία τριετία.
Στελέχωση και λειτουργία
Η λειτουργία παιδιατρικού νοσοκομείου αναμένεται να λύσει πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παιδιατρικές κλινικές, θα συμβάλει στην άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση των βαριών περιστατικών, ενώ θα βάλει τέλος στη διακομιδή επειγόντων περιστατικών στην Αθήνα, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών και έχει υψηλό κόστος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “Μ” ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας, το οποίο άκουσε και κατανόησε το δίκαιο αίτημα της 4ης ΥΠΕ για ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου, προβλέπει τη μετεγκατάσταση στο νέο νοσοκομείο όλων των παιδιατρικών κλινικών, οι οποίες σήμερα είναι διασκορπισμένες σε διάφορα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Εκεί θα μετεγκατασταθεί και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων, δυναμικότητας οκτώ κλινών, που λειτουργεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και είναι η μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στόχος είναι να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των κρεβατιών εντατικής, ώστε να μην κινδυνεύουν παιδικές ζωές ψάχνοντας άδειο κρεβάτι.
Όσον αφορά τη στελέχωση του νέου νοσοκομείου, αρχικά προτείνεται να μετακινηθούν οι ήδη υπάρχοντες γιατροί και νοσηλευτές των παιδιατρικών κλινικών της Θεσσαλονίκης, ενώ για τις πανεπιστημιακές κλινικές απαιτείται απόφαση από την Ιατρική σχολή του ΑΠΘ και το υπουργείο Παιδείας. Έτσι θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι ειδικότητες που αφορούν το παιδί και θα υπάρχει συνολική αντιμετώπιση των περιστατικών, ενώ το νοσοκομείο θα εφημερεύει καθημερινά.
Το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”
Με αφορμή την πρωτοβουλία δωρεάς ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση και την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα από το “Σταύρος Νιάρχος” ο πρόεδρος του ιδρύματος Ανδρέας Δρακόπουλος τονίζει: “Με τη νέα δωρεά για την ενίσχυση του χώρου της υγείας στην Ελλάδα προσβλέπουμε στα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να έχει για τον άνθρωπο και την κοινότητα μία διαφανής και χωρίς ιδιοτέλεια συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, ιδίως όταν αυτή αφορά έναν ευρύτερα κοινωφελή σκοπό. Πιστεύουμε ότι με την ολοκλήρωση των παραπάνω δωρεών, καθώς και με άλλα έργα υποδομών και εκπαίδευσης στον τομέα της υγείας, που θα συμπληρώσουν εν καιρώ την πρωτοβουλία που ξεκινά σήμερα, αλλά και με τις ήδη εκατοντάδες δωρεές που το ίδρυμα ‘Σταύρος Νιάρχος’ έχει κατά τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήσει στην Ελλάδα, οι έλληνες πολίτες και επισκέπτες θα αισθάνονται ακόμη περισσότερο μέρος μίας πραγματικής κοινωνίας πρόνοιας”.
Εξάλλου από το 1996, οπότε άρχισε τη δράση του, το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” έχει πραγματοποιήσει δωρεές ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του χώρου της υγείας στην Ελλάδα.
Το «ευχαριστώ» του υπουργείου
Το δικό τους “ευχαριστώ” στο ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” για την προσφορά του στη δημόσια περίθαλψη, στην κοινωνία και στην Ελλάδα εκφράζουν μέσω κοινής δήλωσής τους ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.
“Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το ίδρυμα ‘Σταύρος Νιάρχος’ για την προσφορά του στη δημόσια περίθαλψη, στην κοινωνία και στη χώρα και να επισημάνουμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες, υπό όρους πλήρους διαφάνειας, θα συμβάλουν καθοριστικά στην ανταπόκριση της πολιτείας στην ανάγκη καθολικής, ισότιμης, υψηλής ποιότητας, δωρεάν και αποτελεσματικής φροντίδας υγείας για τους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρας μας”, αναφέρουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Επίσης τονίζουν ότι το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” έχει συμβάλει σημαντικά στις συμφωνίες για την αγορά δέκα γραμμικών επιταχυντών αλλά και στην ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ με 143 ολοκαίνουργια ασθενοφόρα.
“Είναι αλήθεια πως το ίδρυμα ‘Σταύρος Νιάρχος’ είχε προβεί σε σημαντικές δωρεές και στο παρελθόν. Η διαφορά με το σήμερα είναι ότι η προσφορά του στην κοινωνία γίνεται πιο αποτελεσματική, αφού οι δωρεές του υλοποιούνται σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού του υπουργείου για τη στήριξη και την ανασυγκρότηση του δημόσιου συστήματος υγείας”, επισημαίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου