Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Το αρχαιότερο ποτάμι της Ελλάδας

Ανακάλυψε τέσσερα από τα σημαντικότερα ποτάμια της Ελλάδας. Δες για ποιο λόγο είναι τόσο ξεχωριστά.

Το αρχαιότερο ποτάμι της Ελλάδας είναι ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο σε μήκος. Φυσικά, πρόκειται για τον Αλιάκμονα.

Ο Αλιάκμονας το μακρύτερο ποτάμι της Ελλάδας με συνολικό μήκος  297 χλμ και  πηγάζει από τα Βουνά Βέρνο , Γράμμο και Βόιο, ενώ εκβάλει στο Αιγαίο πέλαγος μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κατερίνης. Ακόμη, περνάει  από τους νομούς Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης, Ημαθίας, Πιερίας και χύνεται στο Θερμαϊκό κόλπο. Για την ιστορία να πούμε, πως είναι ο αρχαιότερος ποταμός της Ελλάδος όπου το Μέγας Αλέξανδρος έκανε τα μπάνια του στα νερά του. Σήμερα ο Αλιάκμονας είναι ο πιο διάσημος ελληνικός ποταμός, ενώ χαρίζει την τέλεια ευκαιρία για να κάνει κανείς ράφτινγκ.

Αχελώος , ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο Αχελώος πηγάζει από την οροσειρά της Πίνδου και συγκεκριμένα από το όρος Λάκμος (Περιστέρι και  εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος. Κατεβαίνει από το νομό Τρικάλων και  από τα όρια των νομών Καρδίτσας και Αρτας και μετά από τα όρια των νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.  Φημίζεται, ότι είναι ο πλουσιότερος σε νερά γηγενής ποταμός της Ελλάδας. Να σημειώσουμε, πως αλλιώς ονομάζεται και Ασπροπόταμος ή Άσπρος.

Έβρος γνωστός και ως Μαρίτσα, είναι ο δεύτερος σε μέγεθος ποταμός της ΝΑ Ευρώπη.

Ο Έβρος είναι ο κυριότερος ποταμός της Βαλκανικής Χερσονήσου, με συνολικό μήκος περίπου 530 χλμ.  Για την ιστορία να πούμε, ότι πηγάζει από τα όρη Ρίλα, της Δ. Βουλγαρίας και υπάρχει σε βουλγαρικό έδαφος ΝΑ, διασχίζοντας την Α. Ρωμυλία, σχηματίζοντας κοιλάδα ανάμεσα στη Ροδόπη και τον Αίμο απΆ όπου και διέρχεται. Στη συνέχεια, κοντά στο χωριό Καστανιές,  διεισδύει  λίγα χιλιόμετρα στην Τουρκία.  Τέλος, περνάει μέσα και από τις ελληνικές κωμοπόλεις Φέρρες, Διδυμότειχο, Σουφλί και εκβάλλει στο βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, στο λεγόμενο Θρακικό πέλαγος. Στις εκβολές του σχηματίζει ένα τεράστιο και δαιδαλώδες Δέλτα, που αποτελεί τον πιο σημαντικό υδροβιότοπο της Ελλάδας. Δεν είναι πλωτός σε κανένα σημείο του, έχει όμως σημαντικό όγκο υδάτων που χρησιμοποιούνται για παραγωγή ηλεκτρισμού (φράγμα Κυπρίνου) και αρδρεύσεις.

Ο Πηνειός λέγεται και Σαλαβριάς και βρίσκεται στη Θεσσαλία.

Πιο αναλυτικά,  οι πηγές του βρίσκονται στην Πίνδο. Ο Πηνειός ποταμός βρίσκεται στην  ηπειρωτική  Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλία. Το συνολικό μήκος του ποταμού είναι 216km και η συνολική του επιφάνεια 9.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε όλο το μήκος του ποταμού πέρνανε  πάρα πολλοί παραπόταμοι, με κυριότερους τον Τιταρήσιο, τον Εννιπέα, τον Καλέτζη και τον Ληθαίο.  Ο Πηνειός μαζί με τους παραπόταμούς του συνιστά  για τη Θεσσαλία το μοναδικό υδάτινο αποδέκτη. Η Θεσσαλική περιοχή, με έναν πληθυσμό περίπου 500.000 κατοίκων, είναι κυρίως γεωργική με μικρή βιομηχανική δραστηριότητα
http://thessbomb.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου