Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Χάος 30.000 ψευδών δηλώσεων για το επίδομα αλληλεγγύης - Ποιοι κινδυνεύουν ακόμη και με φυλάκιση

  • Ακόμη και με ποινές φυλάκισης απειλούνται περίπου 30.000 δικαιούχοι που προέκυψε ότι είχαν αποκρύψει εισοδήματα για να το λάβουν

Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις παρατυπίες στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, καθώς εννέα μήνες μετά την καθολική εφαρμογή του περίπου 30.000 δικαιούχοι κινδυνεύουν με φυλάκιση και αναδρομική επιστροφή του επιδόματος, λόγω απόκρυψης εισοδημάτων.


Οι έλεγχοι του υπουργείου Εργασίας και οι διασταυρώσεις που διενεργούνται με τα εκκαθαριστικά του 2016 διαπίστωσαν 26.904 περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων, με υποδηλωμένο εισόδημα στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα του ΚΕΑ. 

Συγκεκριμένα, 5.363 άτομα «ξέχασαν» να δηλώσουν εισοδήματα άνω των 1.000 ευρώ για το τελευταίο εξάμηνο, ενώ δεν δηλώθηκαν αγροτικές επιδοτήσεις, συντάξεις εξωτερικού και έκτακτα μεροκάματα. Αυτά τα άτομα συμμετέχουν σε 26.708 διαφορετικές αιτήσεις, ενώ το συνολικό υποδηλωμένο εισόδημα είναι της τάξης των 15.457.106,72 ευρώ.

Κριτήρια

Υπενθυμίζεται ότι για να επιλεγεί κάποιος ως δικαιούχος θα πρέπει τους τελευταίους έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης να μην έχει εισόδημα άνω των 1.200 ευρώ. 
Αντίστοιχα, νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη θα μπορεί να ενταχθεί εάν έχει έως 1.800 ευρώ εξαμηνιαίο εισόδημα, ενώ νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη θα δικαιούται να έχει λάβει εισόδημα έως 2.100 ευρώ κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Βάσει του κανονισμού του ΚΕΑ, όποτε αλλάζει η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού (όπως αυτή αποτιμάται στο τελευταίο εξάμηνο), ο/η αιτών/ούσα οφείλει να τροποποιεί την αίτησή του/της ώστε να αποτυπώνει το εισόδημα του τελευταίου εξαμήνου.
Το σύστημα έστειλε ήδη τα απαραίτητα SMS στα κινητά των δικαιούχων που οι αιτήσεις τους ήταν ανακριβείς, καλώντας τους να κάνουν τροποποιητική δήλωση έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σε διαφορετική περίπτωση οι αιτήσεις θα ανασταλούν και μπορούν να επαναϋποβληθούν με την πάροδο ενός έτους και με την προϋπόθεση ότι έχουν επιστραφεί αναδρομικά τα ποσά που εισπράχθηκαν, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Αν όχι, τότε διαβιβάζονται στην Εφορία και εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Μάλιστα, βάσει υπουργικής απόφασης, όσοι δηλώνουν ψευδή γεγονότα ή αρνούνται ή αποκρύπτουν τα αληθινά στοιχεία για να πάρουν το ΚΕΑ απειλούνται ακόμη και με φυλάκιση τριών μηνών.
Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία πληρωμής του ΚΕΑ είναι η 28η Σεπτεμβρίου. Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί με πίστωση εξ ημισείας στον λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών.

https://greece-salonika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου