Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Άρειος Πάγος: Αναίρεση σε αθωωτικές αποφάσεις για Χαρδούβελη και ΣαββαΐδουΑναίρεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την πρώην γενική γραμματέα Εσόδων, Αικατερίνη Σαββαΐδου, αλλά και κατά της ομόφωνης απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με την οποία αθωώθηκε για την μη υποβολή πόθεν έσχες ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, άσκησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου στον απόηχο και της αναίρεσης της απαλλαγής του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Αικατερίνη Σαββαΐδου
Όσον αφορά την υπόθεση της πρώην γενικής γραμματέως Εσόδων, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε την αναίρεση με το αιτιολογικό των νομικών σφαλμάτων που εντόπισε στο απαλλακτικό βούλευμα, δηλαδή ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη από το Σύνταγμα και την ποινική νομοθεσία πλήρης και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Όπως είναι γνωστό η κυρία Σαββαΐδου πρόσφατα απηλλάγη με βούλευμα (1190/2017) από την κακουργηματική κατηγορία της απόπειρας απιστίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Η κατηγορία αφορούσε στην απόφαση που εξέδωσε η πρώην γενική γραμματέας Εσόδων με την οποία φέρεται ότι «πάγωσε», μέσω επανελέγχου, πρόστιμο 78.000.000 ευρώ, το οποίο επιβλήθηκε σε εταιρεία.
Επίσης, με το ίδιο βούλευμα είχε απαλλαγεί από την κατηγορία που αντιμετώπιζε ο κύριος μέτοχος της εταιρίας Κωνσταντίνος Τσουκαλίδης. Κατόπιν αυτού, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα αποφανθεί εάν θα παραπεμφθεί ή όχι σε νέα δίκη η κυρία Σαββαΐδου.
Γκίκας Χαρδούβελης
Όσον αφορά τον Γκίκα Χαρδούβελη ήταν κατηγορούμενος για παράλειψη υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε ότι δεν συντρέχει λόγος τιμωρίας του.
Η υπόθεση αφορά τη μη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες την περίοδο 2011-2012, όταν δηλαδή ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην Πρωθυπουργού. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η επίμαχη απόφαση στερείται πλήρους και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας όπως απαιτεί το Σύνταγμα και η ποινική νομοθεσίας και ως εκ τούτου πρέπει να κριθεί εκ νέου από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου για το εάν θα παραπεμφθεί ή όχι σε νέα δίκη ο κ. Χαρδούβελης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου