Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Ο ΤΟΡΠΙΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ!

Αποτέλεσμα εικόνας για τορπιλισμός της έλλης
Ο ΤΟΡΠΙΛΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ - 15 Αυγούστου 1940 μ.Χ., Τήνος!

Σημαιοστολισμένη καμάρωνε η ΕΛΛΗ εκείνο το πρωινό, αγκυροβολημένη περί τα 800 μέτρα έξω από το λιμάνι της Τήνου, ακούγοντας τις καμπάνες της Μεγαλόχαρης και ενώ ετοιμαζόταν να κατεβάσει το Τιμητικό Άγημα που θα συνόδευε τη θαυματουργή Εικόνα της Θεοτόκου!


Ξαφνικά και καθώς η Θεία Λειτουργία συνεχιζόταν, ένας φοβερός κρότος συντάραξε το πλοίο! Μια τορπίλη είχε εξαπολυθεί ύπουλα στο αγκυροβολημένο σκάφος μας και είχε χτυπήσει στο σημείο που ήταν ο λέβητας, ο οποίος με τη σειρά του εξεράγη, προκαλώντας μεγάλη καταστροφή!
Φωτιές, καπνοί, κραυγές τύλιξαν το ελληνικό εύδρομο!
Ήταν 8,30 το πρωί! Στις 9.45, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του πληρώματος η ΕΛΛΗ είχε βυθιστεί! Οι δειλοί "γνωστοί-άγνωστοι" δολοφόνοι, με το Ιταλικό Υποβρύχιο Delfino, με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Αϊκάρντι και διαταγή του Διοικητή των υπό Ιταλική τότε Κατοχή Δωδεκανήσων Ντε Βέκκι, κατόπιν εντολής του ίδιου του Μουσολίνι, έριξε τρεις συνολικά τορπίλλες, με στόχο όχι μόνο την "ΕΛΛΗ" αλλά και τους ίδιους τους αμάχους και αμέριμνους προσκυνητές της Μεγαλόχαρης, που κατέκλυζαν τον τόπο όλο ως την προκυμαία, αλλά και πολλοί βρισκόταν ακόμη επάνω στα Ατμόπλοια «ΕΣΠΕΡΟΣ» και «ΕΛΣΗ», περιμένοντας βάρκες για να αποβιβαστούν στην Τήνο... Όμως η Παναγιά δεν άφησε! Και από θαύμα πραγματικό η δεύτερη τορπίλλη έπεσε στον προστατευτικό λιμενοβραχίονα, ενώ η Τρίτη και φαρμακερή, βρήκε σε ύφαλο και εξεράγη σηκώνοντας γιγάντια στήλη νερού, πάνω από 30-35 μέτρα ύψος! Έτσι στην στεριά μόνο μια γυναίκα πέθανε, όχι από θραύσμα, αλλά από ανακοπή, και εκείνη όχι Ελληνίδα, μα Αρμένισσα
Και πάνω στην «ΕΛΛΗ», που παρά το θανάσιμο χτύπημα και την έκρηξη των καζανιών του πλοίου, υπήρξαν μόνο 9 νεκροί και 24 τραυματίες σε σύνολο πληρώματος 238 ατόμων!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι κινηματογραφικές σκηνές είναι από την ταινία «ΑΕΡΑ, ΑΕΡΑ, ΑΕΡΑ» της Καραγιάννης-Καρατζόπουλος, παραγωγής 1972, σε σκηνοθεσία Κώστα Ανδρίτσου Στις φωτογραφίες, φαίνονται επί του πλοίου τα μέλη του πληρώματος υπό τον Κυβερνήτη Πλοίαρχο Χατζόπουλο και στις δύο άλλες επιζώντες τραυματίες του «ΕΛΛΗ» Τα Θύματα της άνανδρης ιταλικής επίθεσης ήταν:
Π. ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ Αρχικελευστής Πυροβ.
Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Κελευστής Μηχ.
Ι. ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ Υποκελ. Β΄ Μηχ.
Ι. ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Ναύτης Θερμ..
Μ. ΠΕΤΑΣ Ναύτης Εθελ. Αρμ.
Δ. ΤΟΜΑΡΑΣ Ναύτης Εθελ. Προτ..
Γ. ΓΡΙΒΑΣ Ναύτης Θερμ.
Ι. ΜΠΟΝΟΣ Ναύτης Θερμ.
Α. ΚΑΛΙΑΣ Ναύτης Θερμ. Το βίντεο δημιουργήθηκε για εκπαιδευτική χρήση στα Σχολεία 

https://www.youtube.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου