Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος: Τι μπορείς να κάνεις αν μείνεις στη Θεσσαλονίκη!

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος ήμερα το βράδυ Δευτέρας, 7 Αυγούστου, και όσοι μείνουν στη Θεσσαλονίκη θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα από όμορφες δωρεάν εκδηλώσεις.
Και αυτή τη χρονιά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, συνεχίζοντας μια παράδοση χρόνων, θα γιορτάσει την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο με μια σειρά από εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλη την χώρα. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία θα ανοίξουν στο κοινό για μια σειρά ιδιαίτερων δρώμενων υπό το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού.

Ειδικότερα για την πόλη μας έχουν προγραμματιστεί για τις 7/8 οι παρακάτω εκδηλώσεις:
Στον κεντρικό αύλειο χώρο Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης θα δοθεί συναυλία ελληνικής και ξένης έντεχνης μουσικής υπό τον τίτλο "η (οι) μουσική (οι) του δρόμου στο Αρχαιολογικό Μουσείο" με ώρα έναρξης 21.30 και είσοδο ελεύθερη στη συναυλία και στις εξωτερικές μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου από τις 08.00 έως τις 23.00. Θα παίξουν μουσική οι«Sailing Tomatoes», «Λόγου χάρη», και Μαρία Ευλαβή.
Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Μελωδική πανσέληνος στο Μουσείο». Το κοινό θα απολαύσει αγαπημένα τραγούδια από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο (ώρα έναρξης 21.30). Το Μουσείο θα παραμείνει επισκέψιμο για το κοινό ως τις 22.00 [Ωράριο λειτουργίας Δευτ.- Κυρ. 8.00-20.00]. Ελεύθερη θα είναι η είσοδος στη μόνιμη και τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου από τις 18.30 έως τις 22.00.
Στον Αρχαιολογικό χώρο Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης (με έγκριση της ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης) θα φιλοξενηθεί η παράσταση "Ο θάνατος της Κλεοπάτρας",λυρική καντάτα σε μία πράξη σε μουσική του Hector Berlioz και κείμενα του William Shakespeare. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Εταιρεία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδας, εκτός του τυπικού ωραρίου λειτουργίας.
Υπαίθριο πάρτυ στο Άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου
Παράλληλα, η Compañía Loca σας καλεί στο υπαίθριο Salsa & Latin Party, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου, στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία Θεσσαλονίκης! Περιμένουμε εσάς και την παρέα σας από τις 21:00 για να χορέψουμε με ανανεωμένες μουσικές για τα δρώμενα της πόλης μας, που περιλαμβάνουν γνήσιες κουβανέζικες μουσικές Salsa, Son, Rumba, Reggaeton, Timba καθώς και Bachata Domenicana και παραδοσιακής Kizomba.
Πανσέληνος «δύο σε ένα»
«Δύο σε ένα» επιφυλάσσει το βράδυ της Δευτέρας 7 Αυγούστου, καθώς θα συνυπάρξουν η πανσέληνος -παραδοσιακά η πιο δημοφιλής του καλοκαιριού- καθώς και μία μερική έκλειψη Σελήνης.
πανσέληνος θα εμφανισθεί στις 22:11 ώρα Ελλάδας, ενώ η έκλειψη, που θα διαρκέσει σχεδόν δύο ώρες, θα έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της λίγο πριν, στις 21:22 ώρα Ελλάδας. Έτσι, όσοι συμμετέχουν σε κάποια «βραδιά πανσελήνου» ή σε άλλη εκδήλωση ή απλώς έχουν βγει βόλτα για να απολαύσουν το γεμάτο φεγγάρι, ας θυμηθούν λίγο νωρίτερα να δουν και τη μερική έκλειψη. Η παρατήρηση της έκλειψης μπορεί να γίνει με γυμνά μάτια, με κιάλια ή με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, ενώ η φωτογράφησή της με απλή φωτογραφική μηχανή.
Η σκιά της Γης αναμένεται να καλύψει περίπου το ένα τέταρτο (25%) της διαμέτρου της Σελήνης, ποσοστό που θεωρείται αρκετό για ένα εντυπωσιακό θέαμα. Σύμφωνα με τους αστρονόμους, για τους παρατηρητές από την Ελλάδα η έναρξη της μερικής φάσης της έκλειψης συμπίπτει περίπου με την ανατολή της Σελήνης. Ένα μικρό σκοτείνιασμα της Σελήνης θα είναι ήδη ορατό κατά την ανατολή της Σελήνης καθώς η παρασκιά της Γης θα καλύπτει ήδη ολόκληρο το σεληνιακό δίσκο.
Η ανατολή της Σελήνης θα γίνει στις 20:23 από κατεύθυνση ανατολική-νοτιοανατολική και η έναρξη έκλειψης της σκιάς λίγο αργότερα, στις 20:23. Η μέγιστη έκλειψη θα λάβει χώρα στις 21:22, ενώ το τέλος της έκλειψης σκιάς στις 22:18, λίγο μετά την εμφάνιση της πανσελήνου, οπότε η Σελήνη θα έχει πια βγει από την σκιά της Γης.
Στις 21 Αυγούστου θα ακολουθήσει μια ηλιακή έκλειψη, που όμως δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου