Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Με τα παιδία (και τα όνειρά τους) παίζει-Τα σενάρια της κυβέρνησης για το νέο εξεταστικό σύστημα


Η κυβέρνηση ψαρεύει 17χρονους ψηφοφόρους αναδεικνύοντας τώρα σε μείζονα προτεραιότητα την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Την Παιδεία θυσιάζει στον βωμό μικροπολιτικών εντυπώσεων και σκοπιμοτήτων η κυβέρνηση, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να καλέσει στο Μαξίμου τον Κώστα Γαβρόγλου, αναδεικνύοντας σε μείζονα κυβερνητική προτεραιότητα την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Η απόφασή του προφανώς έχει δύο απώτερους στόχους:

πρώτον, να «υποκλέψει» την ψήφο των υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δεδομένου ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα είναι η πρεμιέρα της ψήφου των 17άρηδων. Και δεύτερον, να ενταχθεί η κατάργηση των Πανελλαδικών δόξη και τιμή στην «ομπρέλα» των εξαγγελιών και παρεμβάσεων της αριστερής ατζέντας που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, επιχειρώντας να χαϊδέψει αφτιά στο κομματικό της ακροατήριο.
Το σχετικό νομοσχέδιο, όπως είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από τη Βουλή στις αρχές Αυγούστου, θα είναι από τα πρώτα που θα τεθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια τη φθινοπωρινή περίοδο και θα προβλέπει την εφαρμογή του νέου συστήματος του Εθνικού Απολυτηρίου σε τρία χρόνια, δηλαδή από τη σχολική χρονιά 2019-2020. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές που θα φοιτήσουν στη Γ’ Λυκείου τότε, θα είναι οι πρώτοι που θα μπουν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις – αφού νωρίτερα θα έχουν ψηφίσει για πρώτη φορά…
Το επιχείρημα. Βασικό κυβερνητικό επιχείρημα για τις συγκεκριμένες αλλαγές, σε συνδυασμό με τον νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που ψηφίστηκε πρόσφατα, είναι το «περισσότερη δημοκρατία» με το άνοιγμα των πανεπιστημίων στους οικονομικά ασθενέστερους και οι ίσες ευκαιρίες για όλους. Η Παιδεία, άλλωστε, συμπεριλαμβάνεται στη βεντάλια των θεσμικών αλλαγών που προβάλλει η κυβέρνηση, μαζί με τη συνταγματική αναθεώρηση. Η δε ρητορική που ακολουθεί υπηρετεί πιστά την αριστερή στροφή του τελευταίου διαστήματος. Ολα αυτά, σε συνδυασμό με το λεγόμενο brain drain – τη φυγή δηλαδή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό – την καταπολέμηση του οποίου θα αναδείξει σε προτεραιότητά της η κυβέρνηση, εντάσσοντάς τη στη δέσμη μέτρων που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός για την «παραγωγική ανασυγκρότηση».
Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Παιδείας, ο δεύτερος διαβεβαίωσε τον πρώτο πως «όλα είναι έτοιμα» για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου – δηλαδή, τη Δευτέρα αμέσως μετά την παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ. Το εν λόγω ζήτημα ζόρισε τις δύο προηγούμενες χρονιές το κυβερνητικό στρατόπεδο και έφερε σε θέση άμυνας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, παρά τις προσπάθειες να πείσει ότι ο διορισμός αναπληρωτών έγινε γρηγορότερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και πως τα κενά ήταν λιγότερα.Από την ενημέρωση δε του Μαξίμου επιβεβαιώνεται επίσημα πως στη συνάντηση έγινε συζήτηση «για τη νέα δομή των τάξεων του Λυκείου και ιδιαίτερα των δύο τελευταίων» και αναφέρεται ξεκάθαρα πως «το νέο σύστημα πρόσβασης στα πανεπιστήμια θα προκύπτει αυτομάτως από τη νέα δομή του Λυκείου».
Ψάχνοντας το success story. Η συνάντηση Τσίπρα – Γαβρόγλου άνοιξε έτσι τον κύκλο των συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους υπουργούς του ενόψει ΔΕΘ, σκιαγραφώντας τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου. Θέλοντας να ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη με ένα success story που καλύπτει τόσο την οικονομία όσο και την καθημερινότητα και ιδιαίτερα μετά τον σάλο που ξέσπασε με την απόφαση για την κλήρωση των σημαιοφόρων στις παρελάσεις, ο Τσίπρας άρχισε συμβολικά από την Παιδεία, περνώντας και ένα έμμεσο μήνυμα στήριξης του Κώστα Γαβρόγλου. Ακολούθησαν οι συναντήσεις Τσίπρα με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Στην πρώτη περίπτωση τέθηκε επί τάπητος το νομοσχέδιο που έρχεται με διαδικασίες -εξπρές και θα ψηφιστεί πριν από τη ΔΕΘ, το οποίο αφορά την αδήλωτη εργασία και περιλαμβάνει γενικότερες ρυθμίσεις για την αγορά εργασίας, όπως η επιδότηση της μισθωτής απασχόλησης για τα «μπλοκάκια» και η απαλλαγή επαγγελματιών (μηχανικών και δικηγόρων) χωρίς εισόδημα από τις εισφορές του ΕΦΚΑ. Στη δεύτερη περίπτωση συζητήθηκε η πορεία ίδρυσης της Αναπτυξιακής Τράπεζας, η λειτουργία της οποίας περιλαμβάνεται στις πανηγυρικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης.

Οι συναντήσεις Τσίπρα με υπουργούς θα είναι συνεχείς τις επόμενες ημέρες, καθώς ο Πρωθυπουργός, ανεξαρτήτως ανασχηματισμού, σκοπεύει στη ΔΕΘ να προβεί σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου, προκειμένου να καταδείξει ότι «κάτι κινείται» και πως δεν έχουν μπλοκάρει τα πάντα λόγω αξιολόγησης. Το κυβερνητικό μότο, άλλωστε, είναι πως συντελέστηκαν δεκάδες παρεμβάσεις που «χάνονται» στο δυσμενές επικοινωνιακά περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν τον «βολικό εχθρό» της κυβέρνησης.


http://thesecretrealtruth.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου