Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Tageszeitung: «Κατάρα» πλέον για τον Έλληνα να κληρονομεί ακίνητα



  • Κοινωνικό ζήτημα με έντονες όμως οικονομικές αλλά και πολιτικές παραμέτρους χαρακτηρίζει η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου, το θέμα των αποποιήσεων κληρονομιάς στην Ελλάδα της κρίσης, ένα φαινόμενο που έχει ανησυχητικά αυξητική τάση.
Η εφημερίδα του Βερολίνου σημειώνει:
«Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης ολοένα περισσότεροι πολίτες αποποιούνται της κληρονομικών δικαιωμάτων τους.

Ο αριθμός των αποποιήσεων κληρονομιάς αυξήθηκε δραματικά μέσα στα τελευταία χρόνια, ανέφερε ο υπ. Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής. Ως επί το πλείστον πρόκειται για διαμερίσματα, σπίτια, οικόπεδα. Μόνο πέρυσι καταγράφηκαν 54.422 περιπτώσεις–σχεδόν διπλάσιος αριθμός σε σχέση με το 2013». Το φαινόμενο αυτό συνδέεται με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα, η οποία αγγίζει το 23% -το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, όπως σημειώνει η TAZ-, αλλά και γενικότερα στην υπερφορολόγηση τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

«Πολλοί Έλληνες είναι άνεργοι, αλλά ακόμη κι εκείνοι που έχουν εισόδημα δεν μπορούν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς καθώς και τον ετήσιο φόρο ακινήτων (ENΦΙΑ)», αναφέρει στην εφημερίδα του Βερολίνου ο λογιστής Παναγιώτης Παντελής. Όπως σημειώνει τα ακίνητα που κληρονομούνται συχνά βαρύνονται και αυτά ήδη με απλήρωτους φόρους, οι οποίοι μαζί με το κληρονομητέο ακίνητο μεταφέρονται στους κληρονόμους. «Μέχρι πρότινος κανείς δεν διανοούνταν στην Ελλάδα να μην αποδεχτεί την κληρονομιά του», υπογραμμίζει ο Π. Παντελής, αλλά πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην. Βέβαια όπως επισημαίνει ο ίδιος στη γερμανική εφημερίδα, πολλοί κληρονόμοι δεν γνωρίζουν ότι διαθέτουν μόλις τέσσερις μήνες για να αποποιηθούν την κληρονομιά, ειδάλλως το ακίνητο περνά αναγκαστικά σε αυτούς. Για το λόγο αυτό η ενημέρωση των συγγενών είναι καθοριστικής σημασίας. Το άρθρο κλείνει σημειώνοντας ότι ενώ κάποτε στην Ελλάδα θεωρούνταν «χαρά» να κληρονομήσει κάποιος ακίνητη περιουσία, πλέον έχει γίνει ισοδύναμο με «κατάρα».

http://greece-salonika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου