Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Απ. Τζιτζικώστας : Εκτός ΕΣΠΑ η Αμφίπολη μέχρι να διορθωθεί το τεχνικό δελτίο του ΥΠΠΟ - Έχουμε ΔΕΣΜΕΥΣΕΙ 1,5 εκατ. από ΕΣΠΑ (ΒΙΝΤΕΟ)



Ο Απ. Τζιτζικώστας διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα έχουν δεσμευτεί και θα κατευθυνθούν στην ανασκαφή μόλις επιστρέψει διορθωμένο και σωστό το τεχνικό δελτίο και το έργο ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ
Τη θέση ότι ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να κατευθυνθούν για την ανασκαφή και την ανάδειξη της Αμφίπολης ένα εκατ. ευρώ μέσω του Interreg και 1,5 εκατ. ευρώ από πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2014- 2020, διατύπωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε σχετικό έργο στο πλαίσιο του Interreg.
Με αφορμή αρνητικά δημοσιεύματα για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και κάθε περιφέρεια στην Ελλάδα έχει την ευθύνη διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και επιλέγει πού θα κατευθύνει αυτά τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Από εκεί και πέρα, στην περίπτωση της Αμφίπολης, το υπουργείο Πολιτισμού είναι εκείνο που είναι υπεύθυνο για τη διαμόρφωση του τεχνικού δελτίου του έργου και είναι γεγονός ότι μας εστάλη από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού ένα τεχνικό δελτίο με σημαντικά κενά και σημαντικές παραλείψεις».
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι το εν λόγω τεχνικό δελτίο επιστράφηκε στο υπουργείο Πολιτισμού ώστε να γίνουν οι διορθώσεις και προσέθεσε ότι «όταν επιστρέψει το τεχνικό δελτίο από το υπουργείο Πολιτισμού διορθωμένο και σωστό τότε θα ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ».
Στο μεταξύ, το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε την αποδοχή εκτέλεσης του έργου που φέρει τον τίτλο «ολοκλήρωση των ιστορικών και αρχαιολογικών πόρων διασυνοριακής σπουδαιότητας Βουλγαρίας- Ελλάδας σε έναν βιώσιμο θεματικό τουριστικό προορισμό», στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος «Ιnterreg V- A Eλλάδα – Βουλγαρία, 2014-2020».
Στο πλαίσιο του έργου, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και μεθόδων θα υλοποιηθούν από την Περιφέρεια δράσεις αποτύπωσης, χαρτογράφησης και φωτογράφησης (με τη χρήση drones) της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης και των πολιτισμικών μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς που περιλαμβάνει. Επίσης προβλέπονται η καταγραφή του ανασκαφικού έργου που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα, ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η αναπαραγωγή πολυτελούς δίγλωσσης έκδοσης με τα ανασκαφικά αποτελέσματα (στα Ελληνικά και τα Αγγλικά), η δημιουργία ενημερωτικών δίγλωσσων φυλλαδίων για τους επισκέπτες και η ανάπτυξη σχεδίου δράσης για τη βέλτιστη προβολή και τουριστική αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής με επίκεντρο το μνημείο της Αμφίπολης.
Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Θανάσης Μπασδάνης από την «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» εκτίμησε ότι η χρηματοδότηση για την περιφέρεια είναι πολύ μικρή, ενώ ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» έκανε λόγο για απόσυρση της κεντρικής διοίκησης από ζητήματα πολιτισμού ως συνέπεια της εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών. Η Χρυσούλα Παλιαδέλη από την παράταξη «Συμμετέχω» ανέφερε ότι το έργο που εγκρίθηκε διευκολύνει και το επιστημονικό έργο ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη και ο Βασίλης Ρέβας από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σημείωσε ότι η ανάδειξη του μνημείου είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Καλύτερη ενημέρωση από την περιφέρεια ζήτησε η Νιόβη Παυλίδου από τους «Πολίτες Μπροστά».

Βίντεο ΤΗΛΕ Επιλογές:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου