Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Πρόταση έξι σημείων των περιφερειαρχών για τα διόδια της Εγνατίας


Αποτέλεσμα εικόνας για εγνατια οδος

Ως "τη μόνη βιώσιμη, προκειμένου η ΚΥΑ της κυβέρνησης, να μην είναι ταφόπλακα ανάπτυξης της Β. Ελλάδος", τη χαρακτήρισε ο Απ.Τζιτζικώστας

Σε πρόταση έξι σημείων προς την κυβέρνηση για το σχεδιασμό των διοδίων στην Εγνατία οδό, ώστε να διασφαλίζεται «αναλογικό και δίκαιο τίμημα και αποφυγή αντιαναπτυξιακών συνεπειών για τις τοπικές κοινωνίες», κατέληξε η σύσκεψη που είχαν οι επικεφαλείς των τεσσάρων Περιφερειών της Β. Ελλάδας, από τις οποίες διέρχεται ο οδικός άξονας της Εγνατίας.

Οι περιφερειάρχες της Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Ηπείρου προτείνουν
α) να εφαρμοστεί αναλογικό σύστημα χρέωσης διοδίων επί της Εγνατίας οδού «με μέγιστο αντίτιμο τρία λεπτά του ευρώ (0,03) και στο μέλλον»
β) να μη λειτουργήσει ούτε και να κατασκευαστεί νέος σταθμός διοδίων, μετωπικός ή πλευρικός, μέχρι την εφαρμογή του αναλογικού συστήματος χρέωσης
γ) για τις εντός Περιφερειακών Ενοτήτων εσωτερικές μετακινήσεις να μην υπάρχει χρέωση
δ) σε Περιφερειακές Ενότητες, όπου λειτουργούν ήδη περισσότερα του ενός διόδια, οι τιμές να διαμορφωθούν στη βάση της αναλογικότητας, με αντίτιμο τρία λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο
ε) να θεσπιστεί ειδική τιμολογιακή πολιτική για τους συχνούς χρήστες της Εγνατίας οδού και
στ) να μη λειτουργήσουν διόδια σε δρόμους που δεν έχουν χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου.
«Θεωρούμε ότι είναι οι μόνες προτάσεις που μπορεί να είναι βιώσιμες για την περιοχή μας και να μην καταστεί αυτή η ΚΥΑ που φέρνει η κυβέρνηση, η ταφόπλακα της ανάπτυξης της Β. Ελλάδος» είπε ο κ. Τζιτζικώστας. «Αυτή είναι η πρόταση μας προς την κυβέρνηση, την οποία ελπίζουμε ότι θα κάνει δεκτή» τόνισε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος.
«Τα θέματα τα προσεγγίζουμε με ρεαλισμό, προσπαθούμε και επιχειρούμε για το δίκαιο, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αισιοδοξούμε για το μέλλον με τις όποιες πρωτοβουλίες παίρνουμε» δήλωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης. «Η Εγνατία για μας είναι ο δρόμος της ανάπτυξης και δε θέλουμε ο κόσμος να ταλαιπωρηθεί, όταν ξέρουμε ότι το ζητούμενο είναι ξανά η ανάπτυξη σήμερα στη χώρα. Αν αυξήσουν τις τιμές χωρίς να υπάρχει το υπόβαθρο να πληρωθούν αυτές οι τιμές, πάλι θα είναι απαγορευτική η Εγνατία. Πρέπει να είναι ο σωστός μέσος όρος» τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.
«Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με τους περιφερειάρχες, ενημέρωσα για αυτά τα οποία πρόκειται να γίνουν στην Εγνατία, νομίζω ότι πολλές θέσεις από τις θέσεις που εξέφρασαν οι περιφερειάρχες βρίσκουν σύμφωνη και την Εγνατία Οδό» δήλωσε ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε., Απόστολος Αντωνούδης. Ο κ. Αντωνούδης πρόσθεσε ότι στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη στο ΤΑΙΠΕΔ, θα θέσει όλα όσα συζητήθηκαν με τους περιφερειάρχες, αλλά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν από δημάρχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου