Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Τέσσερις Κολομβιανοί πίσω από τις κλοπές μηχανημάτων από νοσοκομεία


Αποτέλεσμα εικόνας για νοσοκομειο

Οι δράστες είχαν προτίμηση σε εργαλεία γαστεντερολογικών κλινικών, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την κατάποση και μεταφορά ναρκωτικών
Κολομβιανοί είναι οι δράστες της πολύκροτης υπόθεσης που αφορά την κλοπή ιατρικών μηχανημάτων και εξοπλισμού από τα δημόσια νοσοκομεία «Άγιος Σάββας», Λάρισας, Λαμίας και Βόλου, τον περασμένο Μάιο.
Οι δράστες είναι τέσσερις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί οι τρεις, ηλικίας 20, 37 και 50 ετών, όπως τόνισε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης, κατά τη σημερινή παρουσίαση της υπόθεσης.

Το τέταρτο μέλος είναι γυναίκα και εξετάζεται από τις κολομβιανές Αρχές. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες ανήκουν σε διεθνές «καρτέλ» που δρα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Οι Κολομβιανοί δράστες που ταυτοποιήθηκαν, όπως σημείωσε ο κ. Παπαζαφείρης, στις 15 Μαΐου 2017 αφαίρεσαν από το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», ιατρικό εξοπλισμό, συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ.
Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα από τις 19 έως τις 22 Μαΐου, έκλεψαν από τα Γενικά Νοσοκομεία Λαμίας και Λάρισας εξοπλισμό συνολικής αξίας 115.000 ευρώ, ενώ στις 21 Μαΐου πήραν από το Γαστρεντερολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, δύο γαστροσκόπια.
Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, μετά από έρευνα και αξιοποίηση στοιχείων, σε συνδυασμό με διεθνή αστυνομική συνεργασία, εξακρίβωσε ότι πρόκειται για διεθνικού χαρακτήρα εγκληματική οργάνωση, με μέλη από τη Λατινική Αμερική, που έχουν κλέψει ιατρικά μηχανήματα τα τελευταία χρόνια, από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Ειδικότερα, η ίδια οργάνωση έχει αφαιρέσει ιατρικά μηχανήματα από Λουξεμβούργο, Ισπανία, Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία, Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία, Κροατία και Λιθουανία.
Η Ελληνική Αστυνομία πληροφορήθηκε από τις γαλλικές Αρχές για πακέτα με ιατρικά μηχανήματα που ταχυδρομήθηκαν στη Κολομβία και έτσι άρχισε να εξιχνιάζει την υπόθεση.
Οι δράστες έφτασαν αεροπορικώς στην Ελλάδα, μέσω Τουρκίας και στη συνέχεια ενοικίασαν διαμέρισμα από εταιρεία παροχής υπηρεσιών, μέσω διαδικτύου. Παράλληλα, για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποίησαν ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, προκειμένου να εντοπίσουν πόλεις όπου λειτουργούν νοσοκομεία.
Στην Αθήνα κατόπτευσαν, σύμφωνα με την αστυνομία, τον «Άγιο Σάββα», την «Ευρωκλινική» και το Λαϊκό Νοσοκομείο. Αφού εντόπισαν γαστρεντερολογικές κλινικές, παρακολούθησαν τη λειτουργία τους, το ωράριο και την ύπαρξη του ιατρικού εξοπλισμού που τους ενδιέφερε.
Η αστυνομία εκτιμά, ειδικά για την περίπτωση του «Αγίου Σάββα», ότι μέλη της οργάνωσης προσποιήθηκαν τους ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία, ώστε να μπορέσουν να δουν από κοντά τους «στόχους» τους.
Παράλληλα, σύμφωνα με την εκτίμηση έμπειρων αξιωματικών της αστυνομίας, οι δράστες προτιμούν εργαλεία γαστεντερολογικών κλινικών, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από μέλη του «καρτέλ» για την κατάποση και μεταφορά ναρκωτικών.
Οι δράστες απέστειλαν από τη χώρα μας στην Κολομβία δύο δέματα, με ίδιο αποστολέα και παραλήπτη, μέσω εταιρίας διεθνών μεταφορών εμπορευμάτων, ενώ αναχώρησαν με πλαστά έγγραφα από την Ελλάδα, στις 25 Μαίου 2017, μέσω Ισπανίας, για χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Όπως υπογράμμισε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές της Μπογκοτά, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε ένα από τα πακέτα που είχαν αποσταλεί και το οποίο περιείχε δύο από τα ενδοσκόπια και ένα συνδετικό καλώδιο, που είχαν αφαιρεθεί από τον «Άγιο Σάββα», καθώς και δύο από τα ενδοσκόπια, τα οποία είχαν κλαπεί από το νοσοκομείο της Λάρισας. Σημειώνεται, ότι η διαδικασία επιστροφής των κατασχεθέντων ιατρικών εργαλείων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου