Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Μέτωπο περιφερειαρχών και δημάρχων για τα διόδια της Εγνατίας οδού


Αποτέλεσμα εικόνας για αυτοδιοικηση

Οι επικεφαλής τεσσάρων περιφερειών και δέκα δήμων στο μήκος της οδού, υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας για τους υπό κατασκευή 38 σταθμούς
Απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας την απόφαση «της κυβέρνησης και της «Εγνατία Οδός ΑΕ»να κατασκευάσουν και να λειτουργήσουν συνολικά 38 σταθμούς διοδίων στο μεγαλύτερο οδικό άξονα της Βόρειας Ελλάδας».

Σε γραπτή δήλωσή του υποστηρίζει ότι «η Κοινή Υπουργική Απόφαση των κ.κ. Τσακαλώτου και Σπίρτζη αποτελεί αναπτυξιακή ταφόπλακα όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά συνολικά για τη χώρα, καθώς ο αυτοκινητόδρομος της Εγνατίας είναι ο μεταφορικός, τουριστικός, συγκοινωνιακός και εξαγωγικός μοχλός της».

Επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η λειτουργία 18 μετωπικών και 20 πλευρικών διοδίων είναι αντιαναπτυξιακή, καθώς οι επιπτώσεις της στην τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία θα είναι δραματικές και προβλέπει επιβάρυνση του κλάδου των εξαγωγών, του τουρισμού, των εγχώριων μεταφορών και μετακινήσεων και των οικονομικών των νοικοκυριών.
Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ζητά την επανεξέταση του θέματος και γνωστοποιεί ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για το θέμα. Στο πλαίσιο αυτό θα συγκαλέσει την ερχόμενη Δευτέρα σύσκεψη των τεσσάρων Περιφερειαρχών της Βόρειας Ελλάδας στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Συνάντηση περιφερειαρχών τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αλλαγής της ΚΥΑ, την ερχόμενη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017, στις 14.00, συγκαλείται σύσκεψη των τεσσάρων Περιφερειαρχών της Βόρειας Ελλάδας (Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος) στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (αίθουσα συσκέψεων, Β. Όλγας 198, Θεσσαλονίκη).
Συνάντηση των δημάρχων των πόλεων κατά μήκος της Εγνατίας: “Θέλουμε αναλογικά διόδια”
Την έντονη ανησυχία και την αγωνία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών τους η εγκατάσταση των νέων σταθμών διοδίων, εξέφρασαν δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι δέκα πόλεων της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου, που βρίσκονται κατά μήκος της Εγνατίας Οδού (Κοζάνη, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Νέστος, Παγγαίο, Αμφίπολη, Λαγκαδά και Καβάλα), στη συνάντηση που πραγματοποίησαν εκτάκτως σήμερα στην Καβάλα, μετά από σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβε η δήμαρχος της πόλης, Δήμητρα Τσανάκα.
Στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε από τους συμμετέχοντες η ανάγκη της άμεσης εφαρμογής του αναλογικού συστήματος πληρωμής διοδίων, ενώ υπογραμμίστηκε ότι είναι αδιανόητο μέσα στα διοικητικά και γεωγραφικά όρια μιας Περιφερειακής Ενότητας (Νομού) να υπάρχουν τρείς και τέσσερις σταθμοί διοδίων.
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του εκπροσώπου των αυτοκινητιστών, ο οποίος υπογράμμισε ότι εκτός όλων των άλλων η αύξηση του αριθμού των σταθμών διοδίων θα ανεβάσει το κόστος των τοπικών προϊόντων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:
«Αν σήμερα ένα φορτηγό χρειάζεται 200 ευρώ μαζί με βενζίνες και διόδια για να κατέβει από τη βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα, με τα νέα διόδια θα είναι σα να θέλουν να αποκλείσουν τις επιχειρήσεις της βόρειας Ελλάδας από τις μεγάλες αγορές, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού».
Συμπλήρωσε επίσης, ότι είναι αδιανόητο να μην λειτουργούν διόδια στα σύνορα, όπως ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα φορτηγά αυτοκίνητα πληρώνουν όταν τα διέρχονται, με δεδομένο ότι κάνουν χρήση του αυτοκινητόδρομου ή του εθνικού δικτύου της χώρας στην οποία μεταβαίνουν.
Το σύνολο των δημάρχων που συμμετείχαν στη συνάντηση, ζήτησαν την άμεση εφαρμογή των αναλογικών διοδίων και εξέφρασαν την απορία για πιο λόγο να ξεκινήσει μετά από ενάμιση χρόνο, ενώ υπογράμμισαν ότι η κατασκευή των νέων σταθμών διοδίων απαιτεί την εφαρμογή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είναι απαραίτητη για την ορθή λειτουργία του έργου.
Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Λαμπάκης, μετέφερε στους συναδέλφους του την ενημέρωση από τον υπουργό Υποδομών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, ότι στα τέλη του 2018 θα ξεκινήσει η εφαρμογή του αναλογικού συστήματος και όχι νωρίτερα, λόγω τεχνικών δυσκολιών που υπάρχουν.
Στη συνάντηση συζητήθηκε και η ανάγκη προσφυγής στην Δικαιοσύνη με κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων από τους Δήμους, με σκοπό να αποτραπεί η κατασκευή των νέων διοδίων. Υπογραμμίστηκε ακόμα, ότι απαιτείται απόλυτη ενότητα και συνεργασία των τοπικών κοινωνιών και η δημιουργία ενός ισχυρού αντιπροσωπευτικού νομικού μετώπου.
Στην συζήτηση τονίστηκε από όλους η ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές συνέπειες για τους δημότες από τη λειτουργία των νέων σταθμών και ταυτόχρονα η Εγνατία Οδός να λειτουργεί ως οδικός άξονας που θα εξακολουθεί να φέρνει κοντά τις κοινωνίες, τους πολιτισμούς και τις οικονομίες.
Τέλος, οι εκπρόσωποι των Δήμων τόνισαν ότι πρέπει «να υπάρξει κοινή προσπάθεια και κοινός αγώνας απέναντι σε κάθε αδικία που επιβαρύνει την κοινωνία και τους πολίτες».
Επίσης, αποφασίστηκε, οι τέσσερις πρόεδροι των ΠΕΔ της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου, μαζί με δημάρχους, να ζητήσουν ενημερωτική συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών και Δικτύων, να επαναληφθεί με ακόμα πιο διευρυμένη σύνθεση η συνάντηση εργασίας των δημάρχων, να ασκηθεί στην κυβέρνηση η μεγαλύτερη δυνατή πολιτική πίεση και να τεθεί θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεων, αφού δημιουργηθεί ένα ενιαίο νομικό μέτωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου