Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Ρώτησαν τη Βουλγαρία για τα ονόματα που προτείνει η ΠΓΔΜ;



Εξελίξεις εν όψει δείχνουν όλες οι ενδείξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μετά την ανάδειξη του Ζόραν Ζάεφ στην ηγεσία της γειτονικής μας χώρας, καθώς όλα δείχνουν ότι η χώρα προβαίνει σε τακτική υποχώρηση με στόχο να πετύχει την ένταξή της κατά κύριο λόγο στο ΝΑΤΟ, υποσχόμενη ακόμα και αλλαγή της ονομασίας με μια φόρμουλα του τύπου «Άνω Μακεδονία».


Αυτό προέκυψε από συνέντευξη του Νίκολα Ντιμιτρόφ, νέου υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, χωρίς όμως να κάνει αναφορά στη συγκεκριμένη ονομασία, με τις πληροφορίες να προέρχονται από διαρροές διπλωματικών πηγών.

Ο Ντιμιτρόφ βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με αξιωματούχους της Ατλαντικής Συμμαχίας, οπότε είναι ξεκάθαρο ότι η συνέντευξη στην παγκοσμίου φήμης εφημερίδα, στόχο είχε να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα και να κάνει την εισαγωγή εν όψει εξελίξεων.

Τα Σκόπια ευθυγραμμίζουν την πολιτική τους με τη Δύση υποστηρίζοντας πως κινδυνεύουν εάν δεν ενταχθούν στη Συμμαχία, λόγω της δράσης της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Η Μόσχα που ως γνωστόν έχει αναγνωρίσει ως «Μακεδονία» (με τη συνταγματική της ονομασία) την ΠΓΔΜ, εάν ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ θα έχει λάβει μια απάντηση για την υποκριτική της στάση, αποδεχόμενη την παραποίηση της Ιστορίας και την αδιαφορία για τις ελληνικές ανησυχίες και αιτιάσεις…

Το «Άνω Μακεδονία» έχει υποτίθεται το θετικό του «γεωγραφικού προσδιορισμού», ότι υπάρχει δηλαδή μια γεωγραφική περιοχή που αποκαλείται Μακεδονία, της οποίας το «Άνω» (γιατί τότε όχι «Βόρεια»;) αποφεύγει τον «σκόπελο». Δε είναι όμως τόσο απλό… τους Βούλγαρους τους ρώτησε κανείς;

Μια λύση όπως το άνω ή το βόρεια Μακεδονία θα φέρει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Βουλγαρίας, όπως είχε δηλώσει από το 2011 ο τότε πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκιόργκι Παρβάνοφ, αφού «εδάφη της Μακεδονίας» συμπεριλαμβάνονται στο πλαίσιο της Βουλγαρίας.

Η Βουλγαρία φοβάται έγερση αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπιανών, τους οποίους θεωρεί βουλγαρικό φύλο… Η «Μακεδονία του Πιρίν» αποτελεί μέρος της «βόρειας Μακεδονίας» και δεν επιθυμούν να χαρίσουν το όνομα στη ΠΓΔΜ.

http://amfipolinews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου