Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Συνθετική «γλώσσα» ανιχνεύει επικίνδυνες ουσίες σε τρόφιμα και φάρμακα



Νέα τεχνική Γερμανών επιστημόνων που βασίζεται σε έναν αισθητήρα-συνθετική «γλώσσα» ανοίγει νέους ορίζοντες στον έλεγχο ποτών, τροφίμων και φαρμάκων
Μια νέα επιστημονική μέθοδος, η οποία αποκαλύπτει την "καθαρότητα" ενός ποτού, την ηλικία του και τη χώρα προέλευσής του φέρνει τα πάνω κάτω στις μέχρι τώρα τεχνικές ανάλυσης χημικών ουσιών σε βρώσιμα είδη και φάρμακα και δίνει μια σαφή εικόνα για το #poupaeiokosmos...
AdTech Ad

Η πρώτη εφαρμογή της μεθόδου έγινε για τον έλεγχο καθαρότητας του ουίσκι. Οι υπάρχουσες έως τώρα μέθοδοι ανάλυσης χρησιμοποιούν τη φασματοσκοπία μάζας για τον προσδιορισμό της χημικής του σύνθεσης.
Η νέα τεχνική, που είναι ταχύτερη και φθηνότερη, βασίζεται σε έναν αισθητήρα-συνθετική «γλώσσα», που χρησιμοποιεί 22 διαφορετικές φθορίζουσες βαφές, οι οποίες ανακατεύονται με το ποτό.
Ανάλογα με το πώς αλλάζει ο φθορισμός κάθε βαφής, προκύπτει ένα χαρακτηριστικό «προφίλ» για κάθε ουίσκι. Η νέα μέθοδος -αντίθετα με τη φασματοσκοπία μάζας- δεν μπορεί να ανιχνεύσει πολύ μικρές ποσότητες ουσιών όπως τα ίχνη τυχόν τοξινών, αλλά 'δουλεύοντας' περίπου όπως η ανθρώπινη γλώσσα, μπορεί να ξεχωρίσει αν δύο μπουκάλια που έχουν την ίδια ετικέτα, είναι όντως ίδια.           

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ούβε Μπουντς του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό χημείας «Chem», σύμφωνα με το «Science» και το «New Scientist», δοκίμασαν τη νέα μέθοδο με επιτυχία σε 33 διαφορετικά ουίσκι.
Ο αισθητήρας μπόρεσε να τα ξεχωρίσει όλα από τη διαφορετική χημική «υπογραφή» τους.
Οι Γερμανοί ερευνητές σκοπεύουν να δοκιμάσουν τη μέθοδό τους όχι μόνο στα αλκοολούχα ποτά αλλά και σε τρόφιμα, αρώματα ακόμα και φάρμακα ώστε να προλαβαίνουν τη διάθεση ακατάλληλων προϊόντων στο ευρύ κοινό από το στάδιο της παραγωγής τους, δίνοντας έτσι μια αισιόδοξη εικόνα για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου