Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Πυλαίας


Αποτέλεσμα εικόνας για παραλιακού μετώπου της Πυλαίας

Χίλια στρέμματα γης εντάσσονται στο σχέδιο πόλης
Χίλια στρέμματα γης εντάσσονται στο σχέδιο πόλης και ανοίγει παράλληλα ο δρόμος για τη συνολική ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της ανατολικής Θεσσαλονίκης έπειτα από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του αναθεωρημένου γενικού πολεοδομικού σχεδίου της δημοτικής ενότητας Πυλαίας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη η δημοσίευση σε ΦΕΚ της αναθεώρησης του ΓΠΣ συνιστά πολύ σημαντική εξέλιξη, η οποία καθορίζει ουσιαστικά το αναπτυξιακό μέλλον της ευρύτερης ανατολικής Θεσσαλονίκης,
καθώς στη μελέτη εντάσσονται τόσο το αναξιοποίητο μέχρι σήμερα παραλιακό μέτωπο όσο και περιοχές-φιλέτα, όπου δραστηριοποιούνται ξενοδοχειακά συγκροτήματα, εμπορικά κέντρα και μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων.
“Έπειτα από μία επίπονη, χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία, που ξεκίνησε το 2004, φτάσαμε επιτέλους στο αίσιο αποτέλεσμα με την τελική δημοσίευση της σχετικής μελέτης στο ΦΕΚ. Αναφερόμαστε σε μία τεράστια σε έκταση περιοχή, στη γεωγραφική επικράτεια της οποίας μπαίνουν πλέον κανόνες και ξέρουμε τι πρέπει να γίνει”, υπογράμμισε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τονίζοντας ότι “το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο μπορεί να γίνει εφαλτήριο ανάπτυξης”.
Μία προς μία οι ρυθμίσεις
Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη οι βασικές επιλογές του αναθεωρημένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου αφορούν στους ακόλουθους άξονες:
1. Εντάσσονται στο σχέδιο πόλης δύο περιοχές συνολικής έκτασης 1.000 στρεμμάτων “κεντρικών αστικών λειτουργιών και εξυπηρέτησης αστικού πληθυσμού”, που βρίσκονται στο νότιο παραλιακό τμήμα, με στόχο την οργανωμένη και ορθολογική λειτουργία της ευρύτερης παραλιακής ζώνης. Η ένταξη στο σχέδιο πόλης των περιοχών αυτών θα συμβάλει στην αξιοποίηση σημαντικών πόλων αναφοράς, οι οποίοι σταδιακά κατέληξαν ανενεργοί, όπως είναι η “ΒΙΑΜΥΛ”, η “ΦΙΛΚΕΡΑΜ” και η “Siemens”. Επιπλέον θα συμβάλει στην αναδιοργάνωση και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Πυλαίας.
2. Ορίζεται ως περιοχή ειδικής προστασίας το τμήμα του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου που εμπίπτει εντός των ορίων της δημοτικής ενότητας Πυλαίας. Έτσι προστατεύεται απόλυτα το δάσος του Σέιχ Σου, που αποτελεί πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.
3. Αλλάζουν οι χρήσεις γης στους κεντρικούς δρόμους της Πυλαίας, που για δεκαετίες ταλαιπωρούσαν τους κατοίκους. Έτσι όλοι οι κεντρικοί-εμπορικοί δρόμοι χαρακτηρίζονται ως περιοχές “γενικής κατοικίας” αντί “αμιγούς κατοικίας”, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου ο χαρακτηρισμός που ίσχυε πριν από την αναθεώρηση του ΓΠΣ αποτελούσε τροχοπέδη στην ανάπτυξη και στην αξιοποίηση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων των δημοτών.
4. Ορίζονται οι προς πολεοδόμηση περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης, οι οποίες μαζί με τις ήδη πολεοδομημένες περιοχές θα αποτελούν τις βάσεις ενός οργανωμένου σχεδίου για τις οικιστικές – αστικές – παραγωγικές ζώνες. Ειδικότερα αναδιαμορφώνονται ή επικαιροποιούνται σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες οι γενικοί όροι χρήσης γης σε ολόκληρη την Πυλαία. Με βάση τη μελέτη αναθεώρησης μπαίνει τάξη, ενώ εξειδικεύονται και γίνονται ορθολογικοί οι όροι χρήσης για τα οικόπεδα και τις εκτάσεις γης που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου