Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Δωρεάν μεσημεριανό σε 130.000 μαθητές δημόσιων σχολείων


Αποτέλεσμα εικόνας για σχολειο

Tο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα διαθέσει 24 εκατ. ευρώ ώστε να τρωνε μεσημεριανό τα παιδιά που ανήκουν σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
Δωρεάν ζεστά γεύματα σε 130.000 παιδιά δημόσιων σχολείων όλης τη χώρας θα προσφέρει από τη νέα σχολική χρονιά το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Από τον ερχόμενο Οκτώβριο το υπουργείο θα διαθέσει 24 εκατομμύρια ευρώ ώστε να τρώνε μεσημεριανό τα παιδιά που ανήκουν σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα από την Θεσσαλονίκη η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την επαναλειτουργία της κατασκήνωσης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας στην Λεπτοκαρυά Πιερίας.
Παράλληλα, ανέφερε ότι το υπουργείο επιχειρεί αλλαγές στη διάταξη όλου του προνοιακού χάρτη, αλλά και του συστήματος κοινωνικής προστασίας, κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης της χώρας, το οποίο έχει δύο πυλώνες: τα επιδόματα και τα ιδρύματα.
«Η πρώτη αλλαγή αφορά στη μεταφορά όλων των επιδομάτων σε ενιαία αρχή πληρωμής και απόδοσης και συγκεκριμένα στον ΟΓΑ, σε ό,τι απέμεινε από τον παλιό ΟΓΑ με ένα αξιόλογο προσωπικό 200 ατόμων, ο οποίος θα παραλάβει όλα τα προνοιακά επιδόματα. Αυτά θα έχουν κοινούς κανόνες και κοινό τρόπο με τον οποίο θα δίνονται και με τον ίδιο τρόπο που κάναμε και στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), δηλαδή μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία διασυνδέεται με όλες τις βάσεις δεδομένων του Κράτους, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα», εξήγησε η κ. Φωτίου και πρόσθεσε ότι «με τη διαδικασία αυτή ο υποψήφιος δικαιούχος θα μπαίνει στο ηλεκτρονικό σύστημα μόνο με το ΑΦΜ του και θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία που τον ενδιαφέρουν. Έτσι μέσα σε δύο λεπτά μπορεί να ενημερωθεί για το εάν είναι δικαιούχος του ΚΕΑ και πόσα λεφτά θα πάρει. Η ίδια διαδικασία θα ισχύει για όλα τα επιδόματα».
Σύμφωνα με την ίδια, για το σκοπό αυτό αλλάζει το πληροφοριακό σύστημα του ΟΓΑ με κόστος μόλις 26.000 ευρώ αντί 2,5 εκ ευρώ που θα κόστιζε κανονικά και έως το τέλος χρόνου η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.
Καταγραφή Ιδρυμάτων
Όσον αφορά στα ιδρύματα, η κ. Φωτίου ανακοίνωσε ότι εκτός από τα 63 δημόσια, υπάρχουν και περίπου 1.400 ιδιωτικού δικαίου φιλανθρωπικά σωματεία, μη κερδοσκοπικά, κοινωφελή ιδρύματα.
«Με νόμο που περάσαμε στη Βουλή και ψήφισαν όλα τα κόμματα για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα εγγραφούν όλα τα ιδρύματα (το προσωπικό τους, οι αναλογίες τους, πόσους ωφελούμενους έχουν, πόσα κενά, τι περιουσία, τι αποθεματικά, τις εισπράξεις που κάνουν και τους όρους με τους οποίους έχουν τους ωφελούμενους τους). Στόχος είναι να μπορέσουμε να φτιάξουμε κοινούς όρους, κοινό χάρτη και κοινό νόμο για όλα τα ιδρύματα της χώρας. Ήδη είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα κι έως τον Σεπτέμβριο του 2017 θα έχει γίνει η καταγραφή», επισήμανε η κ. Φωτίου.
Παράλληλα, ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου είναι η αποϊδρυματοποίηση, καθώς δεν θεωρεί τους ωφελούμενους ως άρρωστους.
«Είναι άνθρωποι που πρέπει να ενταχθούν στην κοινωνία και την εργασία. Άρα όλη η σκέψη μας είναι πώς τα ιδρύματα ανοίγουν προς την κοινωνία και σε πρώτη φάση με δράσεις όπως αυτές που υλοποιεί το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας. Ανοίγουν για να δημιουργήσουν στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για τους ανθρώπους που είναι μέσα σε αυτά, αλλά και στέγες ανεξάρτητης διαβίωσης (διαμερίσματα) με προσωπικό που υπάρχει και μπορεί να συμβάλει ώστε οι άνθρωποι αυτοί να ζουν μέσα στην κοινωνία», είπε η κ. Φωτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου