Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Έκλεισε η συμφωνία ξημερώματα με άγριο τσεκούρι σε συντάξεις, αφορολόγητο και άλλες πολλές καταστροφές

Λευκός καπνός γύρω στις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης βγήκε από το Hilton, μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις.

Πλέον, ξεκινά η επίπονη διαδικασία της ψήφισης των νέων επώδυνων μέτρων, με την προσδοκία της συνολικής συμφωνίας που θα συμπεριλαμβάνει και δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.



Ο «άσπρος καπνός» αφορά, όπως διευκρινίστηκε, μία προκαταρκτική συμφωνία (preliminary agreement), γιατί σε αυτή δεν περιλαμβάνεται η ρύθμιση για το χρέος, αλλά ούτε οι στόχοι για τα πλεονάσματα μετά το 2018. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε βέβαιος πως τώρα θα προχωρήσει και η συμφωνία για το χρέος, διότι δεν υπάρχει η δικαιολογία της απουσίας συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Προσωπική διαφορά

Η προκαταρκτική συμφωνία δεν επήλθε, πάντως, «αναίμακτα», καθώς ο συμβιβασμός για τις περικοπές στις συντάξεις προβλέπει μεγάλες μειώσεις και στις επικουρικές. Συγκεκριμένα, ενώ η ελληνική πλευρά επεδίωξε πλαφόν 22% στις προσωπικές διαφορές των κύριων συντάξεων, προκειμένου να μη θιγούν εκ νέου οι επικουρικές, το πλαφόν που συμφωνήθηκε είναι 18%, αλλά δεν περιορίζεται στις κύριες συντάξεις, καθώς επεκτείνεται και στις επικουρικές. Με βάση υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, η μέση μείωση θα φτάσει στο 9%.

Εργασιακά

Στα εργασιακά, όπου έγινε το άλλο μεγάλο παζάρι, η ελληνική πλευρά κατάφερε να πάρει τη νομοθέτηση της επαναφοράς από 1/9/2018 της αρχής της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης (υπερίσχυση ευνοϊκότερης κλαδικής σύμβασης έναντι της επιχειρησιακής), χωρίς να είναι ακόμα σαφές εάν θα υπάρξουν προϋποθέσεις.

Επιπλέον, δεν αυξάνεται το όριο για τις ομαδικές απολύσεις, αλλά καταργείται η διαδικασία της προέγκρισης, με αποτέλεσμα το Ανώτατο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο να περιορίζεται σε ρόλο εκ των υστέρων ελέγχου. Η ανταπεργία (lock out) δεν επανέρχεται, αλλά για την προκήρυξη απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία θα απαιτηθεί στην επόμενη αξιολόγηση (ορόσημο Σεπτεμβρίου) η παρουσία του 50% + 1 των εγγεγραμμένων μελών.

Αφορολόγητο

Το αφορολόγητο έχει κλείσει εδώ και καιρό και σε συνδυασμό με την κατάργηση των τελευταίων φοροαπαλλαγών το 2018, δημιουργεί ένα εκρηκτικό πακέτο επιβαρύνσεων για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες. Συγκεκριμένα, η έκπτωση φόρου «ψαλιδίζεται» κατά 650 ευρώ, με αποτέλεσμα τη μείωση του έμμεσου αφορολογήτου κατά περίπου 3.000 ευρώ για όλες τις κατηγορίες νοικοκυριών. Έτσι θα κυμαίνεται από 1/1/2020 (εκτός αν χρειαστεί εφαρμογή από 1/1/2019 λόγω αποκλίσεων) μεταξύ 5.685 και 6.595 ευρώ, από 8.636-9.545 ευρώ σήμερα, ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων.

Για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι θα υπάρξει διεύρυνση του ισχύοντος πλαισίου τόσο ως προς την τουριστική περίοδο όσο και ως προς τις τουριστικές περιοχές.

ΔΕΚΟ

Για τις ΔΕΚΟ που πρόκειται να μεταφερθούν στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη, καθώς αν μεταφέρονταν στο ΤΑΙΠΕΔ, η αξιοποίησή τους θα πήγαινε μόνο στη μείωση του χρέους.

«Είμαστε σε κάποια πράγματα ευχαριστημένοι και σε κάποια άλλα λιγότερο ευχαριστημένοι», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι από αύριο κιόλας ανοίγει η συζήτηση για το χρέος, την ώρα που η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

«Καμία δικαιολογία»

«Δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει, πλέον, με αγωνία τις διαβουλεύσεις ΔΝΤ - Βερολίνου για το χρέος. Η συμφωνία αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, για την εκταμίευση της δόσης και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

http://thessbomb.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου